JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANDRE REGLER: En del foreldre lar barna klare seg alene i Syden.

ANDRE REGLER: En del foreldre lar barna klare seg alene i Syden.

colourbox.com

Barnevernet ber turoperatører varsle om rus i ferien

Syden er åsted for omsorgssvikt, melder barnevernet i Sandnes.
02.07.2014
13:44
21.08.2023 17:14

edv@lomedia.no

Ferie betyr økt alkoholkonsum også for småbarnsfamiliene. Når er det omsorgssvikt?

– Vi har allerede fått inn en veldig alvorlig melding i år. Foreldre som er på en grundig festtur med barn under seks år. De er ute på byen mens de lar barnet være hjemme på hotellrommet. Barnet gråter inne på rommet, mens andre gjester prøver å gripe inn, forteller Trygve Apeland, barnevernsjefen i Sandnes som oppfordrer både reisende og reiseoperatører: Ha øynene åpne, si fra når foreldre havner på fylla.

Da denne saken havnet på bordet hans, tok Apeland denne uka kontakt med turoperatørene. Han vil de skal lage rutiner. Barnevernet bistår gjerne med sin kompetanse, hvis selskapene er interessert.

Alarmtelefonen for barn og unge er den kanalen Trygve Apeland anbefaler. Den er bemannet når offentlige kontor har stengt og hele døgnet i helgene, og gir kompetent rådgivning til bekymrede voksne.

Solbrent og pengelens

– Dette er hendelser langt utover det at en av foreldrene fikk et glass rødvin for mye til middag.

Han hører mye: Barn som må sove ute ved bassenget fordi foreldrene fester hardt på hotellrommet. Foreldre som går tom for penger på grunn av høyt alkoholkonsum. Små barn som går alene og solbrent ute, så andre gjester må smøre dem med solkrem.

– Da vi kontaktet selskapene, var det etter en konkret melding, om et lite barn med foreldre på fylletur. Det var medreisende som meldte direkte til oss etter at reiseselskapet ikke har ønsket å gripe inn.

Ingen onkel politi

– Mange tror reiseselskapet har en funksjon som politi, sykepleier og så videre. Men vi har ikke myndighet til å gripe inn. Vi har likevel hatt situasjoner der reiseleder har grepet inn og tatt hånd om barn, som medmenneske, sier informasjonssjef i Apollo reiser, Helen Begby.

– Vi har rutiner på dette, men vi er avhengig av å bli gjort oppmerksom når ting skjer. Selskapet kan ikke drive overvåkning.

Som regel er det hotellpersonale eller andre gjester som sier fra. Apollos policy er å tipse barnevernet heller en gang for ofte enn en for lite, ifølge Begby. De kontakter barnevernet hjemme i Norge, ikke på reisestedet.

Ring alarmtelefon

– Hvilke forutsetninger har en 20-årig reiseleder for å gripe inn?

– Jeg tror det vil være utfordrende for de fleste, sier Apeland.

– Desto viktigere er det å ha klare rutiner og kompetent personell de kan rådføre seg med. Oss eller alarmtelefonen.

Får de inn melding mens ferieturen er i gang, prøver barnevernet å bruke barnets nettverk, familie, besteforeldre, og ber dem dra ned og hente barnet.

Spansk motstand

Spania, Hellas og Tyrkia, de mest populære reisemålene, er der flest tilfeller rapporteres. Å gripe inn mens ferieturen er i gang kan være en vrien affære, siden barnevernet kun har myndighet overfor barn på norsk territorium.

– I Spania er vår erfaring at de ikke er særlig interessert i å gripe inn overfor turistbarn. I en konkret sak for et par år siden reiste vi ned selv og prøvde å ta kontroll. Men det er veldig utfordrende, sier Apeland.

Avslører forholdene hjemme

I Sverige, Danmark og Tyskland har sandnesingene samarbeidet med lokale barnevern. Systemet der er relativt likt det norske, mener Apeland. Lenger sør i Europa er det veldig vanskelig, utenfor Europa enda verre.

– Vi har fått meldinger fra feriesteder i Asia. Da måtte vi trekke inn utenriksdepartementet.

– Hva kan dere egentlig gjøre når ting allerede har skjedd på en tidsavgrenset fylletur hundrevis av mil unna?

– Hvis foreldre har en slik framferd når de er i utlandet på ferie, er det sannsynlig at de har et problem som vil vise seg igjen her hjemme. De nevnte sakene fikk en veldig tung behandling.

Dette er hendelser langt utover det at en av foreldrene fikk et glass rødvin for mye til middag

Trygve Apeland, barnevernleder i Sandnes

02.07.2014
13:44
21.08.2023 17:14