JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
POLITISK STREIK: Tone Rønoldtangen (LO Stat), Arve Bakke (Fellesforbundet), Gerd Kristiansen og Hans Christian Gabrielsen fra LO og Mette Nord (Fagforbundet) holder pressekonefranse i  Folkets Hus der de varsler politisk streik mot regjeringens forslag om å gi bedriftene økt adgang til å ansette folk på midlertidige kontrakter.

POLITISK STREIK: Tone Rønoldtangen (LO Stat), Arve Bakke (Fellesforbundet), Gerd Kristiansen og Hans Christian Gabrielsen fra LO og Mette Nord (Fagforbundet) holder pressekonefranse i Folkets Hus der de varsler politisk streik mot regjeringens forslag om å gi bedriftene økt adgang til å ansette folk på midlertidige kontrakter.

Kristian Brustad

Både LO og YS vil streike mot regjeringen

LO og YS vil på nyåret streike i to timer mot regjeringens forslag om flere midlertidige ansettelser. Også Unio vurderer streik.
08.12.2014
15:30
21.08.2023 17:14

frode@lomedia.no

lene.svenning@lomedia.no

Over nyttår blir det generalstreik mot regjeringen. De store organisasjonene på arbeidstakersida står nå samlet mot regjeringens forslag om flere midlertidige ansettelser.

– Regjeringens forslag kommer til å endre arbeidslivet fundamentalt, oppsummerer LO-leder Gerd Kristiansen etter dagens møte med alle lederne i de store LO-forbundene.

Også YS fordømmer regjeringens politikk.

– Forbundene i YS har gitt tydelig beskjed om politisk streik på nyåret, sier YS-leder Jorunn Berland i ei pressemelding.

YS mener forslaget fra regjeringen vil føre til et B-lag i arbeidslivet, hvor arbeidstakerne må gå fra den ene midlertidige jobben til den neste.

Unio er også åpen for streik.

Dato for streiken er ikke fastsatt

– Grunnen til at datoen ikke er fastsatt er at vi ikke vet når dette skal vedtas i Stortinget. Vi har ennå håp om å stoppe det, sa LO-leder Gerd Kristiansen da hun presenterte vedtaket på en pressekonferanse i Folkets Hus i Oslo i dag.

Forut for pressekonfernasen hadde LO-sekretariatet vært samlet for å diskutere regjeringens forslag. Der var fordømmelsen av forslaget unison.

– Regjeringen har ikke lyttet til organisasjonene, forskning eller kunnskap, men har lagt egen ideologi og Sundvolden-erklæringen til grunn for forslaget, fortsatte Gerd Kristiansen.

Rammer kvinner

Også andre av LO-toppene som deltok på pressekonferansen var uvanlig krasse i sine uttalelser:

– Vi vet at et overveldende flertall av de midlertidig ansatte er kvinner. Å øke muligheten for midlertidige ansettelser vil ramme kvinner, og særlig unge kvinner og gravide, sa Fagforbundets leder, Mette Nord.

Fellesforbundets Arve Bakke mente forslaget vil forsterke tendensen mot færre fast ansatte og flere midleritdig ansatte i norsk arbeidsliv.

– Blir dette forslaget vedtatt er den norske modellen død som ei sild, konkluderte han.

Advarer Stortinget

I en omfattende uttalelse advarer LO-sekretariatet Stortinget «på det sterkeste» mot å vedta regjeringens forslag. LO-toppene mener forslaget - hvis det blir vedtatt - kan føre til at mer enn hver fjerde arbeidstaker kan bli gående på midlertidige kotnrakter. «Det vil ikke gi flere jobber, bare større usikkerhet for mange arbeidstakere som allerede i dag er i en vanskelig situasjon,» heter det i uttalelsen.

LO-toppene anklager regjeringen for å overhøre både høringsuttalelser og forskningsresultater.

«Istedenfor å bygge videre på kunnskap om det som virker, risikerer regjeringen å sette det produktive arbeidsliv på spill gjennom konfrontasjon med arbeidstakerorganisasjonene, privatisering av arbeidsmarkedspolitikken og framfor alt endret maktbalanse gjennom et frislepp av løse og midlertidige jobber. Regjeringen viser selv i proposisjonen til at flere midlertidige jobber internasjonalt ikke har bidratt til flere jobber,» skriver LO-sekretariatet.

Les hele uttalelsen fra LO-sekretariatet her.

Ikke hverdagskost

Hovedavtalen mellom LO og NHO åpner for «politiske demonstrasjonsaksjoner». Der heter det at slike aksjoner «av hensyn til egen bedrift (må) være kortvarig. Normalt vil en til to timer være tilstrekkelig».

Det er svært sjelden LO oppfordrer alle sine medlemmer til å delta i en slik landsomfattende streik, som mange kaller «generalstreik».

Sist gang alle de store hovedsammenslutningene på arbeidstakersiden gikk sammen om å oppfordre medlemmene til å legge ned arbeidet i protest mot et utspill fra regjeringen var i 1998. Den gangen gjaldt det Bondevik-regjeringens forslag om å fjerne 2. pinsedag som helligdag - og dermed som fridag.

Unio åpner for streik

Representantskapet i Unio var også samlet til møte i dag, og ber hovedstyret avgjøre hva som er passende aksjonsform mot endringen i arbeidsmiljøloven, skriver siste.no.

Unio oppfordrer Stortinget til å avvise svekkelsen av arbeidsmiljøloven, og aktuelle aksjoner bør så langt som mulig samordnes med andre hovedorganisasjoner. Unio ønsker aksjoner i januar eller februar neste år, noe som sammenfaller med LOs ønsker.

Parat krever generalstreik

Parats nestleder Vegard Einan får i dag hele forsida av Dagens Næringsliv til å presentere sitt forslag om at hele fagbevegelsen må gå ut i generalstreik mot regjeringens forslag.

Parat tar ut sine ansatte på flyplassene i morgen, tirsdag, i én times politisk streik.

– Vi har hatt samtaler både i YS og med andre hovedorganisasjoner. Vi får støtte både fra medlemmer og tillitsvalgte som etterlyser mer handling. En generalstreik vil virkelig vise en unison motstand, og jeg tror ikke det blir noe problem, sier Einan.

Høyre: – Dette er overkill

Høyres leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Arve Kambe, er kritisk til at fagbevegelsen truer med storstreik.

– Jeg synes det er bemerkelsesverdig at det trues med generalstreik basert på et forslag som går ut på at de som står utenfor arbeidslivet skal komme seg inn. Det er fullstendig overkill i virkeligheten, sier Kambe til Dagens Næringsliv.

NHO kan snu

NHO er skråsikker på at lovendringene vil gi flere arbeidsplasser. Hvis det ikke stemmer, er NHO åpen for å snu, og stramme inn loven igjen.

Klassekampen spør i dagens avis NHO-direktør Kristin Skogen Lund om hva hun vil gjøre hvis Erikssons lovforslag ikke gir flere jobber:

– Da bør lovendringen reverseres. Vi har ingen ønske om midlertidighet per se, sier hun, og forsikrer om at bedriftene først og fremst ønsker fast ansatte.

Kritikk fra Akademikerne

Akademikerne var i utgangspunktet positive til å utvide adgangen til midlertidige stillinger, men med forbehold om at fireårsregelen ble strammet inn. Denne regelen gir rett til fast ansettelse etter fire år som midlertidig. Når denne regelen ikke blir strammet inn, er Akademikerne mer negativ til regjeringens forslag.

Politisk flertall for forslaget

Venstre jubler for utvidelsen av adgangen til midlertidige ansettelser, mens KrF ikke ønsker en generell adgang til midlertidige ansettelser, slik regjeringen nå legger opp til.

Les også:

FORSLAGET

Flere vil få fast jobb

Arbeidsminister Robert Eriksson overbevist: Flere vil ende opp i faste jobber hvis det blir lettere å ansette folk midlertidig

BAKGRUNN:

Dette er Eriksson-pakken

REAKSJONENE:

LO svarer Eriksson kl 13.30

NRK-ansatte kjøper ikke Erikssons argumenter

Eriksson måtte gjøre retrett for andre gang

YS lammer flytrafikken

LO-lederen i Oslo krever kraftfull markering

Hjelper ikke funksjonshemmede

Fagforbundet åpner for generalstreik

YS: Gjør arbeidslivet mer utrygt

Unio: Historisk tilbakeslag

- Arbeidsgiverne erstatter allerede fast ansatte med midlertidige

Lite konstruktivt med arbeidsplikt

Ap: Skaper usikkerhet

LO vil samle fagbevegelsen til kamp

KrF skeptisk, Venstre positiv

08.12.2014
15:30
21.08.2023 17:14