JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Forsker Ingfrid Vaksdal Brattabø etterlyser enda tettere bånd mellom tannhelsetjenesten og barnevernet.

Forsker Ingfrid Vaksdal Brattabø etterlyser enda tettere bånd mellom tannhelsetjenesten og barnevernet.

Eirik Dahl Viggen

6 av 10 i tannhelsetjenesten har meldt til barnevernet

Norske tannleger og tannpleiere melder oftere til barnevernet enn det europeiske kolleger gjør. Forsker Ingfrid Brattabø vil ha enda tettere samarbeid.
31.05.2018
12:36
21.08.2023 17:14

edv@lomedia.no

Tannpleier Ingfrid Vaksdal Brattabø forsvarte i april sin doktorgrad ved Universitetet i Bergen om overgrep mot barn, tannhelse og samarbeidet mellom barnevernet og tannhelsetjenesten. Hun spurte 1200 offentlige tannleger og tannpleiere spredt på alle helseregionene hvilken kontakt de hadde med barnevernet.

Veterinærer skal bidra til å avdekke familievold

FAGARTIKKEL: Lærer å takle stress under soning

Omsorgssvikt har vist seg å ha direkte sammenheng med dårlig tannhelse. I Norge er 97,9 prosent av alle barn under 18 år i kontakt med tannhelsetjenesten gjennom oppveksten. Tannleger og tannpleiere er dermed er i posisjon til å avdekke endringer, og i verste fall omsorgssvikt.

Flinke til å melde

Hele 60 prosent av de som deltok i undersøkelsen hadde i løpet av karrieren sendt bekymringsmelding til barnevernet. Det er en større andel enn tidligere undersøkelser har funnet i Skottland (11 prosent), UK (29 prosent) og Danmark (13 prosent). Det kan skyldes at tannhelsetjenesten til barn i Norge er obligatorisk, skjer nesten utelukkende i offentlig regi, og at den ifølge Brattabø ser ut til å ha fanget opp budskapet om meldeplikt.

Men 33 prosent hadde også latt være å melde tross mistanke om alvorlig omsorgssvikt, vanskjøtsel, psykisk og fysisk mishandling og seksuelt misbruk. Det springende punkt er selve beslutningen om å melde bekymring til barnevernet.

Ansatt i barnevernet som saksøkte arbeidsgiver for trakassering tapte rettsaken

Maria og Kai Morten bor og jobber sammen 114 døgn i året

Trenger tettere samarbeid

En fjerdedel av meldingene hadde utløst tiltak fra barnevernet. Men i en tredjedel av meldingene fikk ikke tannhelsepersonalet noen tilbakemelding om fra barnevernet.

For å kunne ivareta utsatte barn på en best mulig måte, trengs enda tettere samarbeid mellom tannhelsetjenesten og barnevernet, konkluderer Brattabø. Utdanningene og tjenestene må samarbeide systematisk for å øke tannhelsepersonells kunnskap om omsorgssvikt og meldeplikt.

Brattabø er utdanna tannpleiar med hovedfag i biologi ved UiB og praktisk pedagogisk utdanning frå Høgskulen i Bergen. Hun har siden 2008 arbeidet i tannhelsetjenesten i Hordaland fylkeskommune.

Professor: – Barneværnet bør svare på kritikk

31.05.2018
12:36
21.08.2023 17:14