KLARE: FOs delegater på vei til kongressåpning på Folkets Hus mandag formiddag. I front Marianne Solberg Johnsen (t.v.), Mimmi Kvisvik og Kathrine Haugland Martinsen fra forbundsledelsen.

KLARE: FOs delegater på vei til kongressåpning på Folkets Hus mandag formiddag. I front Marianne Solberg Johnsen (t.v.), Mimmi Kvisvik og Kathrine Haugland Martinsen fra forbundsledelsen.

Bjørn A. Grimstad

FO bekymret for LOs framtid:

– Nå må LO vise bredde

Fagforbundets krav om to plasser i LO-ledelsen bekymrer FO. – Det er å ikke ta LOs utfordringer på alvor, advarer Kathrine Haugland Martinsen, leder for FO-delegasjonen.
08.05.2017
11:56
08.05.2017 14:43

solfrid.rod@lomedia.no

Dette er kongressen der LO må vise at organisasjonen også er til for utdanningsgruppene, mener FO.

Roger Heimli fra Fagforbundet velges trolig som en av to nestledere når LO-kongressen torsdag denne uka skal velge ny ledelse.

I helga kom et utspill fra Fagforbundet, der de krever to plasser i ledelsen. De lanserer Kristin Sæther, trolig som utfordrer til Renée Rasmussen fra Musikernes fellesorganisasjon (MFO). Rasmussen ble valgt inn på forrige kongress nettopp for å representere utdanningsgruppene.

Vil ha Kvisvik inn i LO

Denne gangen ønsker FO å få inn forbundsleder Mimmi Kvisvik. Fire dager før valget ser det vanskelig ut. Og nyheten om Fagforbundets krav falt ikke i god jord i FOs delegasjon.

– Det vil være et skritt tilbake. Det vil være å ikke ta på alvor de utfordringene LO står overfor, sier delegasjonsleder Kathrine Haugland Martinsen på vei til Folkets hus mandag formiddag.

• Les også: – Skal kjempe for plass i LO-ledelsen

Bakteppet er at ansatte med høgskole- og universitetsutdanning oppfatter LO som profesjonssvak og gammeldags, ifølge en rapport LO selv har fått utarbeidet. Konkurrentene Unio og Akademikerne vokser mer enn tre ganger raskere enn LO. Om LO skal beholde sin posisjon i arbeids- og samfunnsliv, må kongressen ta grep, mener FO.

• Fikk du med deg denne? LO taper terreng i utdanningssamfunnet

Bekymret for LO

FO-leder Mimmi Kvisvik er bekymret for at LO ikke forstår alvoret. «Jeg er bekymret. FO er utålmodig. LO har grunn for å engste seg. Vi kan selvfølgelig leve lenge på over 900 000 medlemmer, men det sikrer ikke framtida. LOs andel av den yrkesaktive befolkningen reduseres år for år», skriver hun i en kommentar i neste Fontene.

Nettopp bredden er LOs styrke, mener Kvisvik.

«Hvis vi ikke klarer å få og beholde arbeidstakere med høyere utdanning, mister vi organisasjonsgrad og bredde. Vi mister representativitet, posisjon og innflytelse som den viktigste hovedorganisasjonen. Andre står klare til å overta. Vil vi det? FO gjør ikke det. Vi ønsker å være i og bidra til et bredt og sterkt LO. Dette er situasjonen samtidig som mange spør oss hva vi har å bestille i dette LO som det er vanskelig å se hvordan ivaretar oss politisk og organisatorisk», skriver hun.

• Skolenes Landsforbund reagerer også på Fagforbundets forslag: – En gavepakke til Unio og Akademikerne

Forberedt på å styrke LO

Vi spør delegasjonsleder Haugland Martinsen om det nå er skjebnetime for FO med tanke på å vise medlemmene at LO er riktig hovedsammenslutning for dem.

– Jeg vil heller si at det er skjebnetime for LO. Det er på tide LO viser bredde, sier hun.

Sammen med resten av FO-delegatene har hun forberedt innlegg for å sette et tydelig FO-preg på LOs politikk.

– Vi gleder oss, og vi er godt forberedt på å styrke LO på våre kjernesaker, sier Haugland Martinsen.

• Se hvem som representerer FO på LO-kongressen: Til LO-kongressen for å løfte utdanningsgruppene

• Les også: Dette kan bli den nye LO-ledelsen

08.05.2017
11:56
08.05.2017 14:43