– Turer som dette gir god øvelse i gruppedynamikk og å være i en relasjon til andre barn. Mange barn som har opplevd omsorgssvikt har ikke hatt så god trening i dette, sier Lene Sandvik Thorgersen.

– Turer som dette gir god øvelse i gruppedynamikk og å være i en relasjon til andre barn. Mange barn som har opplevd omsorgssvikt har ikke hatt så god trening i dette, sier Lene Sandvik Thorgersen.

Helge Skodvin

– Her mestrer barna noe jeg vet er vanskelig for dem

På hytteturen til Tubakuba får jentene fra SOS-barneby trene seg på å være sammen, vente på tur og sove borte fra fosterforeldrene for første gang.
2018110514580020181106085707

anne@lomedia.no

– Å fungere i gruppe er noe mange barn trenger å øve på. Turer som dette gir god øvelse i gruppedynamikk og å være i en relasjon til andre barn. De får trene på sosiale koder for samspill, som å vente på tur, hjelpe og ta hensyn til hverandre. Mange barn som har opplevd omsorgssvikt har ikke hatt så god trening i dette, sier Lene Sandvik Thorgersen.

Hun er miljøterapeut og aktivitetsleder i SOS-barneby Bergen og er opptatt av å ta barna med på tur.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lene Sandvik Thorgersen er aktivitetsleder i SOS-barneby Bergen. Hun har tatt med tre barn på hyttetur på Fløyen i Bergen.

Lene Sandvik Thorgersen er aktivitetsleder i SOS-barneby Bergen. Hun har tatt med tre barn på hyttetur på Fløyen i Bergen.

Helge Skodvin

Denne helgen har hun lånt den lille hytta Tubakuba på Fløyen i Bergen, kommunens nye velferdstilbud til familier. Hytta er formet som en tuba inni en kube, og man må krype gjennom en trakt for å komme inn. Innenfra kan man se byen gjennom store glassvinduer. Utenfor er det greiner å spikke på, kongler og steiner å plukke.

De tre jentene på 11, åtte og fem år har klatret opp stigen til hemsen hvor de skal sove. Liggeunderlagene og soveposene er rullet ut. De er blitt enige om hvem som sover hvor. Men det er noen timer til ennå.

– Vi har avtalt hvem som skal ligge i midten. Jeg skal ligge ved vinduet og se etter ekorn, sier 11-åringen.

• Trenger du faglig inspirasjon? Her er nye apper du kan bruke i jobben din

Spenning og stress

Thorgersen mener tur og felles opplevelser er en super mulighet til å bygge en god relasjon til barna i barnebyen. Hun avlaster, veileder og støtter fosterforeldrene i hverdagen og trenger å kjenne barna godt.

– Mange barn med trøblete opplevelser må ofte sitte på et kontor og snakke med en voksen uten at man har hatt felles opplevelser i forkant. Jeg tror at man må begynne med relasjonen. Man må bli kjent gjennom hverdag og aktiviteter før barna er klare for å åpne seg, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er godt å jobbe med følelser og relasjoner gjennom aktivitet, sier miljøterapeut og aktivitetsleder Lene Sandvik Thorgersen.

- Det er godt å jobbe med følelser og relasjoner gjennom aktivitet, sier miljøterapeut og aktivitetsleder Lene Sandvik Thorgersen.

Helge Skodvin

– Derfor er felles aktiviteter så viktig, i tillegg til at barna får være med på noe de kan mestre.

SOS-barneby i Bergen skal legges ned, men det vil skje over en lengre periode. Thorgersen, som har bestemt seg for å bli i jobben så lenge barna bor der, prøver å skape gode opplevelser i hverdagen. Det kan være ballspill i gymsalen, lesestund i biblioteket, vafler i fellesstuen, eller hytteturer som dette.

Har planlagt nøye

Det lille følget på tre barn, aktivitetslederen og en assistent trasker oppover svingene mot Fløyen.

Før helgeturen har de planlagt opplegget nøye. To av dem sover borte for første gang, i en hytte uten strøm og vann, uten fostermor og fosterfar.

(Artikkelen forsetter under bildet)

-  Aktiviteter, turer og felles opplevelser er så viktig for å bygge en god relasjon, sier Lene Sandvik Thorgersen.

- Aktiviteter, turer og felles opplevelser er så viktig for å bygge en god relasjon, sier Lene Sandvik Thorgersen.

Helge Skodvin

– Barna jeg har med trenger mer trygghet og forutsigbarhet enn mange andre barn. De kan kjenne på spenning og stress hvis de blir usikre på hva som skal skje. Derfor må de vite hva vi skal gjøre, hva vi skal spise og at de faktisk skal få mat. Da kan de slappe av, sier Thorgersen.

Hun har laget et hefte til barna og fosterforeldrene med bilder av hytta og området rundt. Der står det at de skal gå et lite stykke med sekk, at de skal padle kano og leke i klatrestativ. At de skal ha med spikkekniver, myggmiddel og toalettpapir.

– Det er også veldig viktig at fosterforeldrene er positive og at de ser nytten av aktiviteten og støtter opp. Det er godt for meg å høre at de slapper av og stoler på at barna har det bra med meg, sier Thorgersen.

En uke før turen begynte den ene jenta å tegne blink på skolen. Hun gjorde seg flid med fargene, som går i fine sirkler og som fyller arket. Det synes aktivitetslederen sier mye om hvor mye jenta har gledet seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Blinken på treet har en av jentene tegnet. Nå gjelder det å treffe!

Blinken på treet har en av jentene tegnet. Nå gjelder det å treffe!

Helge Skodvin

Sukker og kanel

I sekken har de med stormkjøkken, laksefilét, hamburgerbrød og pølser. Vaffelrøre og kakao. Til frokost skal de ha havregrøt med sukker og kanel.

– Også har vi med rosiner, saft og bøker, sier femåringen.

Ute lager de bål. Inne i hytta kan de fyre i vedovnen. Mellom trærne henger de opp en hengekøye, og på en av trestammene fester de blinken som åtteåringen har tegnet. De spikker pil og bue og leker mellom trærne. Barna roper på Lene hele tiden, som er hundre prosent med på leken.

– Det er klart man blir ganske sliten etter en sånn tur, men det er verdt det, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra hytta Tubakuba kan man se ut på Bergen by gjennom store glassvinduer.

Fra hytta Tubakuba kan man se ut på Bergen by gjennom store glassvinduer.

Helge Skodvin

Leker alene

Mens de spikker en ny pil, sier jentene at det morsomste med tur er å sove borte.

– Men jeg er litt redd for natten. At jeg skal våkne og vil hjem til mamma, sier 8-åringen.

Etter noen timer ute i skogen, merker aktivitetslederen hvordan jentene slapper av. De tre har gått inn i hytta for å leke for seg selv. De lukker døra og blir der i over en time. Det skjer ikke så ofte.

– Jeg er vant til at de vil bli sett av en voksen hele tiden. Det er en seier at de klarer å finne roen sammen og at de får til leken. Da mestrer de noe jeg vet er vanskelig for dem, sier Thorgersen.

Og dagen derpå, når det nærmer seg hjemreise, vil ikke jentene gå.

– Kan vi ikke være her i en uke? spør de.

Les også: Døve flyktninger setter Nav på prøve

Søsken som er pårørende har lett for å bli glemt

{"414446":{"type":"m","url":"/image-3.414446.41faa0c2da","cap":"- Det er godt å jobbe med følelser og relasjoner gjennom aktivitet, sier miljøterapeut og aktivitetsleder Lene Sandvik Thorgersen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414451":{"type":"m","url":"/image-3.414451.50c058a266","cap":"Fra hytta Tubakuba kan man se ut på Bergen by gjennom store glassvinduer. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414454":{"type":"m","url":"/image-3.414454.24f343df12","cap":"Lene Sandvik Thorgersen er aktivitetsleder i SOS-barneby Bergen. Hun har tatt med tre barn på hyttetur på Fløyen i Bergen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414455":{"type":"m","url":"/image-3.414455.649d003ac6","cap":"- Aktiviteter, turer og felles opplevelser er så viktig for å bygge en god relasjon, sier Lene Sandvik Thorgersen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414456":{"type":"m","url":"/image-3.414456.b2e37a8478","cap":"Blinken på treet har en av jentene tegnet. Nå gjelder det å treffe! ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}