JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HASTVERK: Kravene til familiegjenforening presser flyktninger inn i lavtlønnsjobber, advarer utreder Lisa Pelling fra den svenske tankesmia Arena Idé.

HASTVERK: Kravene til familiegjenforening presser flyktninger inn i lavtlønnsjobber, advarer utreder Lisa Pelling fra den svenske tankesmia Arena Idé.

Eirik Dahl Viggen

– Flyktninger bør ikke rett i jobb

Jobb bør ikke være førstepri for flyktningene, mener Lisa Pelling, utreder i den svenske tankesmia Arena Idé.
12.09.2016
15:20
21.08.2023 17:14

edv@lomedia.no

Svenskene fikk i fjor 162.000 asylsøkere. De tok imot flyktningbarn tilsvarende 1000 skoleklasser. Det resulterte i at Riksdagen i sommer drastisk strammet inn reglene for familiegjenforening, med nye krav om arbeidsinntekt og forsørgerevne. Flyktningene kappes nå om lavt betalte jobber.

– Vi kan ikke satse på integrering ved å gjenta høyresidens mantra om adgang til arbeidslivet gjennom lavere lønninger, advarte Lisa Pelling under årets Kommunalkonferanse i regi av LO Kommune.

De politiske partiene, fra Fremskrittspartiet til SV, er skjønt enige om at flyktningene må komme raskest mulig i arbeid. Ikke minst flyktningene selv vil jobbe, for å opparbeide forsørgerevne og slik kvalifisere til familiegjenforening.

Men dette er en oppskrift på dårlig integrering, ifølge den venstreorienterte tenketanken.

Travelt med å nå 254 000

Lisa Pelling, utredningsleder ved den svenske tankesmia Arena Idé, stiller et stort spørsmålstegn ved denne logikken. Ved å presse flyktninger raskt ut i arbeid, risikerer man å utvide sjiktet av lavt kvalifisert arbeidskraft. Det setter et press nedenfra på lønningene for alle arbeidstakere, argumenterte Pelling første dag på årets Kommunalkonferanse på Clarion Hotel Gardermoen 12. september.

Forsørgerevne – det såkalte underholdskravet – er ifølge det norske Utlendingsdirektoratet en dokumenterbar framtidig inntekt på minst 253.704 kroner. Mange flyktninger står parat fra dag én til å begynne å jobbe. Utdanning havner lett i andre rekke når foreldre og besteforeldre står klare til å sette seg i en overfylt jolle over Middelhavet.

Snarvei blir blindvei

Den venstreorienterte tankesmia, som finansiertes av svenske LO, SACO og TCO, går heller for «Rätt jobb, inte 'ett jobb'».

– Flyktninger må ikke tvinges inn på snarveien med å begynne umiddelbart i yrker med lave kompetansekrav. De må få tid til å utdanne og kvalifisere seg, gjerne til det samme nivå som de var på i hjemlandet.

Enige om at lønna til flyktninger ikke skal dumpes

Lite skatt av lav lønn

Invandrerregnskapet har preget integreringsdebatten. Hva koster flyktningene oss? I forsøket på å gjøre opp regnskap oppstår så mange paradokser at det i praksis er en umulig øvelse, ifølge forsker Anne Britt Djuve ved forskningsstiftelsen Fafo.

Flyktningene havner gjerne i jobber med lave kompetansekrav.

– Jo dårligere lønn du har, jo mindre betaler du i skatt, jo mer ulønnsom blir du i innvandrerregnskapet, jo større underskudd havner du på i regnskapet, sier Djuve.

REGNEFEIL: Flyktninger og innvandrere vil alltid være en netto utgiftspost så lenge de forblir lavtlønna, påpeker Fafo-forsker Anne Britt Djuve.

REGNEFEIL: Flyktninger og innvandrere vil alltid være en netto utgiftspost så lenge de forblir lavtlønna, påpeker Fafo-forsker Anne Britt Djuve.

Eirik Dahl Viggen

Her får de til integreringsarbeidet

EØS-integrering

SV-leder Audun Lysbakken tok til orde for å få arbeidsinnvandring fra EØS-området som del av integreringsdebatten.

– Vi har ganske mange som kommer og skal konkurrere om arbeidsplasser med lave krav til kompetanse. Man snakker om flyktningene, men ikke om arbeidsinnvandringen som i større grad enn flyktningene setter press på lønningene.

Drammen er flyktningmester

12.09.2016
15:20
21.08.2023 17:14

Mye lest