Kathrine Haugland Martinsen i FO-ledelsen tror på aktivisering, men det krever tett oppfølging av unge og tid til å drive sosialfaglig arbeid.

Kathrine Haugland Martinsen i FO-ledelsen tror på aktivisering, men det krever tett oppfølging av unge og tid til å drive sosialfaglig arbeid.

Ole Palmstrøm

– Det er alvorlig at Nav ikke har fått unge folk ut av denne statistikken

Samme andel unge som før mottar sosialhjelp. Sosionom Kathrine Haugland Martinsen krever økt armslag for sosialarbeidere i Nav.
14.12.2018
14:41
14.12.2018 15:45

edv@lomedia.no

Sosialhjelp utbetales til 2,2 prosent av unge under 30 år. Andelen er omtrent den samme som før Nav innførte aktivitetsplikt for to år siden. Tallene framgår i en undersøkelse gjengitt i Klassekampen.

Selv om Nav-ansatte oppgir at de er positive til aktivitetsplikt, har den ikke hatt målbar effekt på andelen mottakere av sosialhjelp.

Aktivitetsplikt gjelder alle under 30 fra nyttår

Nav-ansatte: – Heller norskkurs enn arbeidsplikt

– Det er veldig trist at aktivitetsplikt ikke har ført unge folk ut av denne statistikken, sier Kathrine Haugland Martinsen, som sitter i Fellesorganisasjonens ledelse.

– Jeg har aldri tenkt at intensjonen bak var dårlig, men det burde vært utformet som en aktivitetsrett. Det ville ansvarliggjøre Nav og kommunen. Slik det er nå, legges ansvaret på individet.

– Et system basert på mistillit

Martinsen er redd aktivitetsplikt har vært med på å stigmatisere en allerede sårbar gruppe som står utenfor arbeidslivet.

– Aktivitetsplikt er med på å forme en tanke ute i samfunnet om at det er bare å ta seg sammen. Når man bygger et system basert på mistillit til folk, skapes det et element av straff og tvang. Det er ikke noe godt utgangspunkt for endringsarbeid.

Drag Syndrom!

Fylkessammenslåing tirrer FO Finnmark og FO Troms: – Vi trenger ikke bli tullete, selv om regjeringen er det

Ikke tid til tett oppfølging

Hun tror ikke noen unge ønsker seg et liv på sosialhjelp.

– Problemet er at sosialarbeiderne i Nav sitter med mye papirarbeid og ikke har tid til å drive tett oppfølging. Da opplever mange unge at systemet overforenkler virkeligheten deres.

Det er ikke slik at bare du får et tiltak, så kommer du ut i jobb, mener Martinsen.

– Skal aktivitetsplikt fungere, må det følge med veiledning og oppfølging.

Hun viser til at enkelte kommuner i starten brukte mye penger på slik oppfølging, og at det virket godt lokalt.

Bøkene du bør få med deg fra 2018

14.12.2018
14:41
14.12.2018 15:45