JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Merker anbudspresset

Effektivitetskrav og anbudsrunder stresser de ansatte i Frelsesarmeens barnevern.
30.09.2010
15:36
16.12.2013 14:12

edv@lomedia.no

De mottar tyngre og vanskeligere saker enn før. Det er flere ungdommer enn før på samme personal. Anbudsrunder åpner hele tiden for at arbeidsplassene legges ned. Hele 70 prosent av de ansatte forteller at konkurranseutsetting og anbudsrunder merkes i arbeidshverdagen.

Det går fram av en rapport som ble presentert ved forskningsinstituttet Nova denne uken.

– Myndighetene kan bruke anbudskonkurranse som et verktøy for å redusere institusjonsplassene, sier leder for Frelsesarmeens barne- og familieverntjenester, Lindis Evja.

Organisasjonen selger 54 plasser til barnevernet, fordelt på ni institusjoner.

Påvirker arbeidsmiljøet og barna

Hun forteller om stor bevissthet blant sine ansatte om regjeringens føringer om å redusere bruken av institusjoner. Evja er likevel fornøyd med de skjermede anbudskonkurransene for ideelle aktører som Frelsesarmeen. Det betyr at kontraktene varer opptil seks år istedenfor to.

– Vi vil at miljøterapeutene hos oss skal få ro til å drive miljøterapi, ikke drive med anbudsforberedelser.

Da forsker Anders S. Mathisen ved Nova intervjuet ansatte hos Frelsesarmeen, fortalte de om stor bekymring for ytre forhold som konkurranse og krav om effektivitet. Mange frykter det smitter over på miljøarbeidet og på barna – Hvor skal vi bo etter budrunden, spør barna personalet. Det er lett å bli svar skyldig.

Fagutvikling ble bedriftshemmeligheter

I 2008 utløp den siste av de gamle avtalene som Frelsesarmeens institusjoner hadde med fylkeskommunene. Arbeidsplassen ble avhengig av å vinne anbud. Siden har samarbeidet om fagutvikling med det offentlige barnevernet og med andre private aktører blitt svakere, forteller Lindis Evja.

– Jeg mener fagfeltet taper. Vi har mistet samarbeidsarenaer.

Før delte man erfaringer og utfordringer med de andre institusjonene. Nå er dette bedriftshemmeligheter, forteller de ansatte som er intervjuet i rapporten.

– Men vi ser at vi og de andre ideelle inviteres litt inn igjen, sier Evja, for eksempel i arbeidet med å rekruttere fosterhjem.

Hun etterlyser tettere samarbeid med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), som blant annet har ansvaret for anbudsrundene.

30.09.2010
15:36
16.12.2013 14:12