JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Luta lei propaganda

– BPA er nøkkelen til deltakelse og arbeidsliv. Det er skremselspropaganda å snakke om at det er for dyrt, sier Knut Flaaum.
08.04.2011
10:33
16.12.2013 15:52

solfrid.rod@lomedia.no

Flaaum har kjempet for retten til brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i 20 år.

I dag morges møtte han opp utenfor Folkets Hus i Oslo sammen med om lag 30 andre demonstranter.

Taktfast minnet de Arbeiderpartiets landsmøtedelegater om partiets eget slagord “Alle skal med”.

Selvstendig liv

Demonstrantene hadde det til felles at de neppe hadde kommet seg til Folket Hus klokka halv ni om morgenen hvis de ikke hadde hatt BPA.

Assistentordninger som du styrer selv er nøkkelen til deltakelse for funksjonshemmede, påpeker Flaaum.

– BPA gjør det mulig å leve et selvstendig liv uten å være avhengig av familie og venner. Jeg kan være i arbeidslivet, rett og slett styre min egen hverdag.

Ap-nøling

BPA kom inn i Lov om sosiale tjenester i 2001, men er ikke en individuell rettighet. De rødgrønne partiene var for rettighetsfesting av BPA før de kom i posisjon.

SV og SP støtter kravet. Ap er splittet. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen frykter kostnadene. Flere fylkeslag og stortingsrepresentanter har lovet å slåss for rettighetsfesting.

Demonstrantene setter særlig sin lit til Tove Linnea Brandvik, stortingsrepresentant fra Hordaland og selv rullestolbruker.

Sparer samfunnet

Flaaum er oppgitt over helseministerens kostnadsfokus.

– Det er bare løse påstander. BPA er en rettighet både i Sverige og Danmark. Hvorfor skulle det ikke gå an i Norge?

Hvis regnestykkene skal være noe verdt, må det også komme fram hva samfunnet sparer på at folk deltar i arbeidslivet i stedet for å leve på offentlige stønader, påpekte demonstrantene.

Mellomting mellom privat og offentlig

Rødgrønn frykt for privatisering av tjenestene stiller Flaaum seg undrende til. Det er mulig å unngå at private firmaer tjener seg rike på å forvalte assistentordninger, mener han.

– Det finnes en mellomting. Funksjonshemmede kan organisere assistentordninger i non-profit andelslag, slik vi har gjort, forklarer Flaaum.

Han har vært sentral i oppbyggingen av andelslaget Uloba.

– For oss som har assistenter spiller det liten rolle om de er ansatt i offentlig eller privat sektor. Poenget er at velferdsstaten betaler. Og hvorfor skulle privatisering være farligere på dette området enn alle andre, undrer Flaaum.

– Gir oss ikke

Mens delegatene fant plassene sine i Folkets Hus, dro demonstrantene avgårde for å følge debatten på nettet.

– Jeg håper og ber og krysser fingre og tær for at flertallet går inn for rettighetsfesting. Uansett hva som skjer, kampen er ikke over. Vi gir oss ikke, avslutter Flaaum.

08.04.2011
10:33
16.12.2013 15:52