JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-identitet til høgskolefolket

Kampen for en høgskoleutdannet person i LO-ledelsen ble i dag kåret med seier. – Jeg er ydmyk, og jeg gleder meg veldig, sier oboist og MFO-leder Renée Rasmussen.
Les også: Klappet inn som LO-leder
06.05.2013
16:46
16.12.2013 22:45

solfrid.rod@lomedia.no

Høgskoleutdannede og kulturarbeidere kan se fram til mer oppmerksomhet fra LO med Renée Rasmussen i ledelsen.

LO-kongressen har gitt klare signaler om at tida er inne for en langtidsutdannet person inn i toppledelsen.

Kompetanse, ikke kjøttvekt

Renée Rasmussen, forbundsleder i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO), har frontet det kravet sammen med FO. I dag kunne seieren innkasseres. Rasmussen er nå en av LOs fire sekretærer, som utgjør LOs ledelse sammen med leder, to nestledere og en førstesekretær.

- Jeg er takknemlig, og veldig ydmyk, for å ha fått den tilliten. Dette er jo en organisasjon hvor en ofte får inntrykk av at det er kjøttvekta som avgjør. Siden jeg leder et forbund med 7 600 medlemmer vil jeg tro de da har sett på kompetansen min, sier Rasmussen.

Et stort ansvar

- Valgkomiteens leder presiserte at de hadde hørt kravet om en høgskoleutdannet. Hvordan vil du nå forvalte det ansvaret?

- Først og fremst vil jeg ha tett kontakt med andre forbund som har høgskole- og universitetsutdannede og profesjonsutøvere for å finne ut hva som skal til for å rekruttere flere og gi et godt tilbud til dem vi allerede har, sier Rasmussen.

Og nevner FO, Skolenes landsforbund (SL), Norsk tjenestemannslag (NTL) og Fagforbundet.

Må skape identitet

Rasmussen tror det vil variere fra forbund, både hvordan det fungerer nå og hva som må gjøres.

- I små forbund som FO og MFO er det sterk profesjonsidentitet. I store forbund vil jeg tro identiteten knyttet til utdanning må skapes mer aktivt.

Mer enn tre av ti høgskole- og universitetsutdannede er ikke organisert, så LOs potensiale er stort.

- Tror du LO har et slags imageproblem overfor utdanningsgruppene, - at de oppfatter LO som først og fremst industri?

- Det kan godt hende. Det er mye vi må finne ut rundt dette. For eksempel må vi se på om vi har en organisasjonsstruktur som hindrer et godt tilbud til enkelte grupper.

Partiboka i orden

I forkant av valget oppstod en diskusjon om det fortsatt er slik at Ap-medlemskap er en forutsetning for en plass i LO-ledelsen, noe som kan ha hindret FO-er og Rødt-medlem Ingunn Strand Johansen.

Rasmussen bekrefter at hun er mangeårig medlem i Arbeiderpartiet, men håper ikke det har spilt inn i valgkomiteens vurderinger.

- Jeg kan ikke forstå det. Jeg håper virkelig at jeg er valgt inn på grunn av den kompetansen jeg har, sier Rasmussen.

- Hvilke saker håper du å kunne krysse av for før neste kongress om fire år?

- Da håper jeg LO har langt flere høgskole- og universitetsutdannede medlemmer. Og så håper jeg kulturarbeidere har bedre levekår, slik at vi slipper å gå i 1. mai-tog med plakater der det står at barn av musikere også må ha mat.

Styreverv i kulturlivet

Rasmussen er utdannet ved Norges musikkhøgskole, har befalsutdanning fra Rekruttskolen og karakteriseres som en tøff forhandler.

Hun sitter i styret i LO stat, og har en rekke styreverv i kulturlivet, nasjonalt og internasjonalt.

Hun er 44 år og bor i Son.

06.05.2013
16:46
16.12.2013 22:45

Mye lest