JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Legger ned velferdsviterutdanningen

Velferdsviterutdanningen i Oslo legges ned. Et stort tap og i strid med politiske mål, mener studentene, Nav og FO.
25.10.2012
14:22
14.12.2013 13:01

solfrid.rod@lomedia.no

Som Fontene skrev tidligere i høst har lave søkertall og høyt frafall bidratt til at Høgskolen i Oslo og Akershus ønsker å legge ned velferdsviterutdanningen. Studentene mobiliserte, men tapte.

Svært uheldig, mener FO-leder Rigmor Hogstad. Hun understreker at velferdsviteren og sosionomen utfyller hverandre i Nav.

Nødvendig kombinasjon

– Vi vet at sosionomutdanningen trenger å styrkes på arbeidslivskompetanse, men det må ikke bli så dominerende at sosionomen bare kan arbeidsliv. Velferdsviteren har spisskompetanse på forvaltning og arbeidsliv, mens sosionomen representerer generalist- og breddekompetanse. Den kombinasjonen trengs i Nav, sier Hogstad.

Hun får støtte av Nav selv. Avdelingsdirektør Henrik Lyng i Nav Oslo sier til studentavisa Universitas at Nav Oslo har hatt svært gode erfaringer med velferdsfagstudentene. Han synes derfor det er svært beklagelig at faget nå legges ned.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra lederne ved våre lokalkontorer. De sier at de har fått dedikerte og motiverte ansatte som har tatt studiet. Velferdsviterne har også en sammensetning av kunnskap som gjør at de fort glir inn i oppgaveutføringen i NAV, sier Lyng til Universitas.

Han mener at ingen andre utdanninger gir tilsvarende spisskompetanse.

Vil ha bred bachelor

Kristel Mari Skorge, leder ved Institutt for offentlig administrasjon og velferdsfag, forsvarer nedleggelsen. Hun mener stortingsmeldingen om utdanninger til velferdstjenestene gir klare signaler om en bred bachelor i sosialt arbeid.

I tillegg ønsker hun seg en bachelor i administrasjon og ledelse som gradvis åpner opp for ulike spesialisering, for eksempel innen velferdsfag, inspirert av danskene.

– Jeg ønsker meg en administrasjonsutdanning for offentlig sektor som rekrutterer godt, en bred utdanning med mange valgmuligheter, som er en sterk merkevare overfor praksisfeltet, sa hun til Fontene da hun forsvarte utredningen som har ledet fram mot nedleggelsen.

– Men Rambøl-rapporten viste vel nettopp et behov for den type kompetanse som velferdsviterne har?

– Det er en kjempefin utdannelse som egentlig ikke har fått den plassen den hadde fortjent. Den har kompetanse som jeg mener også andre fortjener å få ta del i.

Stemoderlig behandlet

Tillitsvalgt for velferdsstudentene, Trond Egil Normann, mener høgskolen har behandlet utdanningen stemoderlig. Dårlig markedsføring, lave søkertall og høyt frafall inngår i en slags selvoppfyllende profeti og brukes som argument for å gi opp i stedet for å satse skikkelig, mener han.

– Administrasjon og ledelse hadde samme problemer for noen år siden. Da valgte skolen å gjøre det vi vil nå, de ga utdanningen nytt navn og innført flere valgfag. De fikk en ny sjanse, det fortjener vi også, sa Normann mens det ennå var håp.

FO-leder Rigmor Hogstad er enig i at utdanningen burde vært bedre markedsført. Velferdsviterutdanningen tilbys på Universitet i Agder, på Høgskolen i Østfold hittil altså på Høgskolen i Oslo og Akershus. Men de tre er nokså ulike. Høgskolene burde i større grad ha samlet seg om en fellesskapende yrkesidentitet, slik at det er lettere å vite hva en velferdsviter er, mener Hogstad.

25.10.2012
14:22
14.12.2013 13:01