Legger ned Barnevernvakta
De ansatte i barnevernet i Orkdal orket ikke lenger frivillig helgeturnus. Nå er Barnevernvakta midlertidig nedlagt.
vibeke.liane@lomedia.no
Vaktene i Barnevernvakta kommer i tillegg til de faste jobbene i barnevernet. Barnevernvakten har vært drevet på «dugnad» siden 2008.
Barnevakta hadde døgnbemanning i helgene, og avklarte akuttsituasjoner over telefonen.
Frivillige vakter
Etter hvert har stadig færre ansatte i barnevernstjenesten ønsket å ta disse vaktene. Før jul var det bare to av de fem ansatte som ville være med på ordningen. – Det er planlagt overtid. Vi kan ikke pålegge noen å ha denne vakta på toppen av full stilling. Ordningen har derfor stoppet opp av seg selv, sier Ellen Wahlmann som er enhetsleder for helse og familie i Orkdal kommune til Fontene.
To løsninger
Nå har Samarbeidskomiteen i orkdalsregionen satt ned en prosjektgruppe som skal finne løsninger som kan stable Barnevernvakta på beina. De skal komme med sin innstilling innen 1. februar.
Prosjektgruppa skal vurdere to løsninger:
– Opprette en egen barnevernvakt i de 13 kommunene.
– Kjøpe tjenester fra barnevernvakta i Trondheim kommune.
Wahlmann vil ikke si hvilken løsning hun syns er best. – Dette er det politikerne i kommunene som avgjør, sier hun.
Hun mener det er vanskelig å si hvilken ordning som er best økonomisk. – Man vet ikke om alle kommunene vil være med i et slikt samarbeid, sier Wahlmann
Ikke lovpålagt
Kommunene er ikke lovpålagt å ha barnevernvakt. Før Barnevernvakta i Orkadlregionen igjen kommer på beina er det legevakta, politiet eller alarmtelefonen for barn og unge som tar henvendelsene. – Faren er at de ikke kommer tidsnok inn i sakene, og i verste fall kan det skje dramatiske ting før barnevernstjenesten kommer inn på dagtid, sier Wahlmann til avisa Sør-Trøndelag.
Siste nytt
Kongsvinger er en av fem kommuner som har vært med i et pilotprosjekt der de har testet ut familieråd i høykonflikt- og voldssaker. Det er Lise Lundby (t.h.) som tok initiativ til prosjektet etter at hun hospiterte i England. Her er hun sammen med Kristin Midtsund, er enhetsleder i Kongsvinger barneverntjeneste.
Hanna Skotheim
Før måtte Kongsvinger ofte akuttplassere barn og familier. Etter at de begynte med familieråd i voldssaker, skjer det sjeldnere
Da Kjersti Flakstad (37) var på sin første dag på tegnspråkkurs, var hun mest opptatt av å lære seg å si: «Jeg er glad i deg». Idet hun sier det, legger hun hendene på hjertesiden og artikulerer ordene «Jeg er glad i deg». – Det er det viktigste jeg må kunne si til barna mine, sier hun.
Adrian Nielsen
Kjersti Flakstad (37) er i ferd med å miste hørselen: – Jeg har grått mye over ordet «ufør»
Mest lest
Coreene (18) og Dennis (17) er to av ungdommene vi møter når Helene sjekker inn på barnevernsinstitusjon.
Anders Leine/NRK
Helene Sandvig måtte kaste egne fordommer da hun sjekket inn på barnevernsinstitusjon
Hvis du skal hjelpe folk, må du faktisk snakke med dem. Det hjelper ikke å krysse av at en digital henvendelse er besvart, sier «Kari».
Eirik Dahl Viggen