JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kong Carl Johan stenger dørene

Rusavdelingen ved Kong Carl Johans Arbeidsstiftelse i Trondheim ble lagt ned fredag. 195 års innsats for byens mest utsatte er over.
30.08.2013
16:57
16.12.2013 23:41

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Lavterskeltilbudet ved Museumsplassen har vært et historisk landemerke og ei åpen dør inn for mennesker i aktiv rus. Huset har drevet skadebegrensing blant byens tyngste mannlige rusavhengige.

Rusavdelingen har i flere tiår vært et viktig kontaktpunkt opp mot resten av hjelpeapparatet.

Med nedleggelsen er også stiftelsens småhus for tungt rusavhengige overført til kommunen.

Til sammen er 11 ansatte oppsagt.

Fagmiljøet forvitrer

Kommunen vedtok å stoppe kontrakten med den ideelle stiftelsen fra januar i år. Fredag var avviklingsperioden over, og rusavdelingen låste dørene.

– Det er veldig vemodig, sier plasstillitsvalgt for FO, Hege Holmedal.

Med rusavdelingen forsvinner et unikt fagmiljø med lang erfaring innen rusoppfølging.

– Jeg tror ikke vi noen gang får en så interessant arbeidsplass igjen, så preget av medmenneskelighet og respekt mellom ansatte og brukere, sier Holmedal.

Av de oppsagte er ingen FO-ere. Mljøterapeutene har enten søkt seg til kommunale stillinger eller andre avdelinger på Kong Carl Johan.

Men Holmedal ser hvordan fagmiljøet og de samlede erfaringene med de aller tyngste brukerne nå forsvinner til alle kanter.

Skadebegrensing

Rusavdelingen ved Kong Carl Johan har fanget opp noen av dem med lengst ruskarriere. For manges vedkommende handler det ikke om å finne veien til rusfrihet, men å overleve med basale behov som mat og tak over hodet dekket.

Som miljøterapeut Geir Otnæs fortalte da Fontene besøkte stiftelsen sommeren 2010: «Det er mye snakk om endringsarbeid for tiden. Motivasjon og ansvar for eget liv. Men når du mister hjemmet ditt og går på gata, er det ikke endring du tenker på. Da tenker du virkelighetsflukt, mer rus».

Stiftelsen legger også ned samarbeidet med politiet om å lage et alternativ til fyllearresten.

Hever terskelen

Åpen dør-policyen betød at alle kunne komme inn, få seg litt mat eller få varmen i kroppen på de kaldeste vinterdagene og nettene, forteller Holmedal.

Hun og kollegene hennes kunne registrere folk og søke dem videre inn i hjelpeapparatet. Det kontaktpunktet med gateplanet forsvinner.

Tilbake står Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon sine akuttilbud. Men mens Kong Carl Johan holdt dørene åpne til alle tider, har Frelsesarmeen kun natthjem mens bymisjonen holder åpen kirke på dagtid og nattåpent fredag og lørdag.

Får testet boevnen

– Jeg er redd for at det er mange som ikke vil bli fanget opp nå. Nå flytter de ut i egne boliger, men vi ser gang på gang at de som har prøvd det har mistet boligen fordi de åpner dørene for andre bostedsløse, sier Holmedal.

Noen av de åtte faste beboerne overføres til kommunens småhus, andre har fått tilbud om plass på det kommunale Valøya hybelhus.

– Med Kong Carl Johan forsvinner et kjært, trygt og velbrukt hus for svært mange mannlige rusavhengige, sier leder for Botiltak rus i Trondheim kommune, Brita Witzø.

– Jeg har stor forståelse for at det kan være vanskelig å miste det som har vært som et hjem.

Mister hjemmekosen

Witzø mener kommunen ikke har noen problemer med å erstatte de åtte faste plassene ved Kong Carl Johan, med noe viktig går likevel tapt, medgir hun.

– Det har vært mye hjemmelaget kjøttkake der. Midtvinters luktet det jul. Det tror jeg ikke vi klarer å få til på samme måte i de vanlige kommunale tilbudene. Jeg vil savne kollegene våre der, sier Witzø.

Trondheim kommune har planer om å bygge ut et større botiltak for rusavhengige i Jarleveien. Tomta står klar, men bygging lar vente på seg.

har drevet sosialt arbeid blant Trondheims mest utsatte siden 1818.

ideell stiftelse drevet med midler fra Trondheim kommune.

har drevet omsorgsboliger for eldre, natthjem, boliger for rusavhengige og psykiatritilbud.

hovedbygget på Museumsplassen (bildet) hadde 8 langtids-, 8 korttids- og 6 natt krise-plasser, foruten 2 politiplasser som alternativ til fyllearresten. Disse forsvant med nedleggelsen.

30.08.2013
16:57
16.12.2013 23:41

har drevet sosialt arbeid blant Trondheims mest utsatte siden 1818.

ideell stiftelse drevet med midler fra Trondheim kommune.

har drevet omsorgsboliger for eldre, natthjem, boliger for rusavhengige og psykiatritilbud.

hovedbygget på Museumsplassen (bildet) hadde 8 langtids-, 8 korttids- og 6 natt krise-plasser, foruten 2 politiplasser som alternativ til fyllearresten. Disse forsvant med nedleggelsen.

Mye lest