JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjønnslemlestelse: Sosialfaglig personell kan hjelpe barn som sliter

185 norsk-somaliske jenter har blitt omskåret de tre siste årene. –Sosialfaglig- og helsefaglig personell i skolen kan skape større tilgjengelighet for barn som sliter, sier FO leder Randi Reese.
27.06.2007
12:44
16.12.2013 01:35

Hun presiserer at det ikke finnes enkle løsninger for å få bukt med kjønnslemlestelse av jenter som sendes på ferie i hjemlandet.– Men når skolene har ansatte som med sosialfaglig– eller helsefaglig bakgrunn kan det gjøre det lettere for elevene å ta opp problemer i livet sitt, sier Reese.

”Underlivs-kontrakt”

I Norge har det vært forbudt å kjønnslemleste jenter siden 1. januar 1996. Det er også forbudt for personer bosatt i Norge å omskjære døtre i utlandet. Politioverbetjent Finn Abrahamsen mener skolen er en viktig arena i kampen mot kjønnslemlestelse. Han etterlyser enkampanje mot omskjæring på skolene.– Vi må snakke om dette på skolene, slik at barna får vite om det. Det gjør de i andre land, sier Abrahamsen til NRK.Han mener at ansatte i skolen er pliktige til å rapportere hvis barna forandrer seg, for eksempel, etter skoleferien.Arbeiderpartipolitiker Anniken Huuitfeldt foreslo i dagens VG at familier fra risiko-land skal inngå en ”underlivs-kontrakt”.”– Det behøves en lovfestet kontrakt med hver enkelt familie som er nyankommet til Norge – der de skriver under på at omskjøring av familiemedlemmer ikke skal finne sted. I tillegg må jenter med bakgrunn fra land i risikosonen følges opp jevnlig og undersøkes i underlivet”, sier Huitfeldt til VG.NRK melder at helseundersøkelser av alle jentebarn i en bydel i Paris har ført til at skikken med kjønnslemlestelse av jenter nærmest er utradert i bydelen. Barneminister Karita Bekkemellem har vært i Paris for å lære, og sier hun er styrket i troen på å innføre helseundersøkelser i Norge.

Dansk satsing

Ved årsskiftet hadde FO 415 medlemmer i skolen; 187 barnvernpedagoger, 197 vernepleiere og 35 sosionomer. I Danmark skjer det nå en offensiv for å få flere sosialrådgivere inn i skolene. I følge Månedsmagasinet Underviserne blir det ansatt 25 sosialrådgivere i utsatte folkeskoler i København, som skal være på plass etter sommerferien. De vil være på skolene i to – tre dager i uken. Ifølge magasinet skal sosialrådgiverne inngå som en naturlig del av skolenes liv, og sørge for et godt samarbeid med sosialforvaltningen. Oppgaven deres blir blant annet å bistå lærerne ved konkrete problemer, og å hjelpe dem i kontakten med myndighetene. Innsatsen finansieres med 1,9 millioner Danske kroner i 2007 og 4,6 millioner hvert år fram til 2010.

27.06.2007
12:44
16.12.2013 01:35