JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høgskolen setter livet på vent

Nesten nyutdannet sosionom Karianne Bakken Grøterud står foran en sommer preget av lesing, og ikke av den adspredende sorten.
04.07.2013
15:34
14.12.2013 13:06

I mai strøk hun på en innlevering i valgfaget om traumer ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Etter å ha klaget, fikk hun beskjed om at svar kommer tidligst 5. august.

Problemet er bare at skal hun ta opp eksamenen, så skal det skje dagen etter, den 6. august.

– Jeg tror det er på grunn av ferieavvikling ved høgskolen. Jeg leverte klagen 15. mai og skulle gjerne visst svaret litt fortere.

Må utsette jobbsøking

Skulle klagen ikke tas til følge, betyr det at hun får én dag til å skrive en ny 8-10 siders oppgave på. Det er en arbeidsmengde studentene vanligvis bruker to-tre uker på.

Grøterud arbeider deltid ved et krisesenter og regnet med å være i full gang med å søke fast jobb som sosionom til høsten. Nå går sommeren isteden med til å forberede seg til en ti studiepoengs eksamen hun kanskje ikke er nødt til å ta.

Klokka tikker

Hun tok sosionomutdanningen som omskolering med støtte fra Nav. Arbeidsavklaringspengene løper bare tre måneder etter studieslutt. Nå haster det med å skaffe seg jobb.

– Tør du å gamble på at du vinner gjennom med klagen og ikke forberede noen eksamensinnlevering i august?

– Nei, overhodet ikke. Jeg setter av to-tre uker i sommer til å lese meg opp og skrive en ny oppgave. Vi har ingen større ferieplaner likevel.

Det er verre at hun kanskje ikke rekker å søke de utlyste stillingene som gjør det mulig å få praktisert faget med det samme, mener hun.

Høgskolen: – Klager på eget ansvar

– Klage og ny eksamen henger ikke sammen, de er helt uavhengige av hverandre, sier seksjonsleder for samfunnsfag ved HiOA, Ken Henry Hyttemoen, på mobiltelefon fra ferie i England.

Det er ferietid, og mange klager venter på svar. Høgskolen er avhengig av at sensorene har tid, forklarer Hyttemoen.

– Idét du velger å klage, er det en selvstendig avgjørelse du gjør. Da må du godta at det tar tid. Jeg skjønner samtidig studentens situasjon, at sommeren går med. Slik er prosessen, beklageligvis.

Svært mange studenter, iblant 40-50 på seksjon Samfunnsfag, forlanger en begrunnelse for karakterer de får på eksamen.

– Selv de som får beste karakter, A, krever begrunnelse. Det har de rett til, men for oss er det utrolig tidkrevende.

Sensor har to uker på å avgi begrunnelse, som gjør at en klagesak tar ytterligere tid inn i sommeren.

FO-studentene: – Skyves over ferien

– Dette har vært et gjennomgående problem i flere år, sier leder for FO-studentene ved Høgskolen i Oslo og Akerhus, Charlotte Arnesen.

– Høgskolen sier de mangler kapasitet når så mange klager på sensuren...

– Det er sjelden at mange klager. Manglende kapasitet skyldes heller at sensorene har ferie og tar opp klagene til vurdering først etter sommerferien.

Setter livet på vent

– Skolen vil selvsagt ta ut ferie, sier leder for FO-studentene, Kyle Tsigakis.

– Men når det går ut over andre på denne måten, burde de finne en smidigere løsning. Vi vil ha en seriøs behandling av slike klager så raskt det lar seg gjøre, og det vil ikke si to måneder etter. En setter livet på vent. Det er ikke noe noen skal behøve å oppleve.

04.07.2013
15:34
14.12.2013 13:06