JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir barn en bedre start

Malaka Izzati fikk i dag på vegne av bydel Alna i Oslo tildelt Leiv Mørkveds minnepris for sitt oppsøkende arbeid for kommende generasjoner i bydelen.
28.08.2009
14:08
16.12.2013 10:56

mia.paulsen@lomedia.no

– Offentlig forvaltning gir inntrykk av å være presset og stresset, men her har vi noen som virker både avslappede og engasjerte, sier høgskolelektor Odd Einar Dørum. Han berømmer både Izzati og bydelen for sitt aktive arbeid for integrering av minoritetsbarn og deres familier.

Prisen på 25 000 kroner ble delt ut under fattigdomshøringen på Youngstorget i Oslo i dag, hvor blant annet Velferdsalliansen, hvor Leiv Mørkved var en engasjert leder til sin død i 2007, er medarrangør. Også FO står som arrangør i likhet med Kirkens Bymisjon og Samarbeidsforum mot fattigdom.

Skal bli bedre i norsk

Malaka Izzati er fagpedagog med utdanning i førskolepedagogikk, spesialpedagogikk og migrasjonspedagogikk og har arbeidet mange år i de østlige bydelene i Oslo. Med grunnlag i sin egen erfaring som minoritetsmor har hun stått i front for et prosjekt som skal hjelpe minoritetsbarn og deres foreldre til å bli bedre i norsk. Bydel Alna har 44 prosent flerspråklige innbyggere med røtter i mange forskjellige land.

– Fireåringene har rett til fire og en halv times gratis barnehage hver dag, og til mødrene har vi et tilbud om å lære norsk. Mødrene representerer 10 forskjellige språk. De kommer ut av isolasjonen, de får kunnskap om hjelpeapparatet og samfunnet, og vi samarbeider med Nav om sykurs, strikkekurs og datakurs, forteller hun.

Må være kreativ

Malaka bruker kreativitet og kløkt for å rekruttere. Enkelte kvinner vet ikke hva en barnehage er og hva som skjer der. – Jeg drev med kartlegging av språkferdighetene til fire-åringer på helsestasjonen, og fant ut at mange ikke kunne snakke norsk, slik at vi ikke kunne kartlegge. Jeg begynte med hjemmebesøk. Jeg kan snakke farsi, kurdisk, norsk og litt arabisk, og tenkte at dette kan jeg klare.

– Jeg tar med meg en mappe med bilder av barnehagen og forteller om det gratis pedagogiske tilbudet. Noen synes det er langt og vanskelig å komme til barnehagen, og da følger jeg dem hjemmefra til barnehagen slik at de kan se hvor det er og at det er helt trygt å gå ti minutter til barnehagen. Jeg spiller rollen som seks-åring som ikke kan norsk og skal begynne på skolen, men ikke en gang kan få sagt fra om at han er sulten. Hvis noen sier nei, kommer jeg tilbake en gang til. Da ser de at jeg bryr meg om dem. Nå kommer 98 prosent av alle fire-åringer i barnehagen. De som ikke kommer, er i utlandet, sier Malaka Izzat.

Fikk med nesten alle

Det første barnehagekullet begynte i 2007. Da fikk de 120 barn med seg. Målet er at de etter hvert skal søkes inn i heldags tilbud. På norskkurset i 2008 kom det over 100 mødre. Bydel Alna har gitt Izzat og kollegene det alburommet de trenger for å kunne bruke kreative arbeidsmetoder og drive systematisk oppsøking. Prisen går derfor til Alna bydel.

"Stor forbedring"

Gran skole som ligger i bydelen har strevd med store kull av førsteklassinger som ikke kan norsk når de begynner på skolen. Nå sier skolen at språkferdighetene til barna ikke kan sammenlignes med tidligere. Det har blitt så mye bedre, forteller Malaka Izzati. Hun er selv overrasket over effekten av arbeidet.

– Dette er et godt teamarbeid som bidrar til bedre integrering, bedre muligheter for å få jobb og bedre tilhørighet til samfunnet. Vi håper at de som deltar skal føle større tillit til det offentlige, slik at de tar kontakt når de trenger det, sier Malaka Izzati.

Bydel Alna fikk i vinter også en pris fra Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune for «nytenkende og oppsøkende arbeid» for den jobben de gjør.

28.08.2009
14:08
16.12.2013 10:56

Mye lest