JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fotlenker ikke for alle

Flere og flere fylker får fotlenkesoning. Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk advarer mot å la sterkt antisosiale foreldre få dette soningsalternativet.
07.06.2011
13:23
16.12.2013 16:20

Ragnhild Bjørnebekk er ikke prinsipiell motstander av elektronisk soning med kontroll (fotlenkesoning).

Hun er tilhenger av alternative soningsforhold, særlig soningsforhold som bedrer situasjonen både til den straffedømte og andre involverte, som for eksempel pårørende.

Barna må skjermes

Bjørnebekk er klar over at fotlenkesoning ikke gis til de alvorligste forbrytelsene, men er redd for at sterke antisosiale personer med barn skal få dette soningsalternativet.

Hun viser til forskning som forteller at alvorlig antisosiale foreldre er en risikofaktor for at barn skal få en god oppvekst. Barna må skjermes fra sånne foreldre, mener hun.

Hvordan skal vi forhindre at antisosiale foreldre får innvilget søknader om fotlenkesoning?

– Det må gjøres grundige analyser slik at dette ikke blir mulig. Mitt overordnede synspunkt er at analysene må ta hensyn til barnas beste. Dessuten fins det familieprogrammer som kanskje kunne passe godt for straffedømte under fotlenkesoning, sier hun.

Gode erfaringer fra andre land

Prosjektleder Jan Erik Sandlie i Justisdepartementet forteller at departementet har hatt et nært samarbeid med både Barneombudet og Foreningen for fangers pårørende under innføringen av fotlenkesoning.

Han syns likevel Bjørnebekks bekymringer er forståelige og relevante.

– Vi er veldig oppmerksomme på dette, men erfaringene fra andre land er veldig bra og foreningene til de pårørende er fornøyde med dette soningsalternativet, sier Sandlie.

Den norske fotlenkesoningen er under evaluering, og hvordan soningsalternativet slår ut for pårørende er ifølge Sandlie et helt sentralt tema i denne evalueringen.

En suksess

I en tale justisminister Knut Storberget holdt 20. mai i år under åpningen av fotlenkesoning i Agderfylkene sa han blant annet:

“Muligheten til å sone straff med elektronisk kontroll har gitt svært gode resultater og viser at alternativ soning har god effekt. Frem til april 2011 hadde over 3900 domfelte søkt om å få sone fengselsstraffen med elektronisk fotlenke. Over 2100 har allerede gjennomført straffen på denne måten. Bare 91 har blitt overført til fengsel etter brudd på reglene”.

Etter utvidelsen finnes fotlenkesoning i hjemmet nå i ti fylker.

07.06.2011
13:23
16.12.2013 16:20