JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk 38 000 mer

Nyansatte sosialarbeidere i Nav Fredrikstad har fått et lønnshopp på over 38 000 kroner. Det kan gjøre det enklere å rekruttere til den kommunale delen av Nav, mener FO-tillitsvalgte Rebecca Brierley.
21.08.2009
12:25
16.12.2013 10:49

mia.paulsen@lomedia.no

Begynnerlønna for sosialarbeidere i Nav Fredrikstad ligger nå på 340 000 kroner, mot tidligere 301 300, som samsvarer med nivået i KS.

– De nyutdannede har gjort et kjempesprang. Det er viktig for at ikke sosialtjenesten skal miste sosialfaglig utdannede over til statlig del av Nav. Dette var en god start, sier FO-tillitsvalgte Rebecca Brierley (bildet).

For de med lengst ansiennitet, det vil si ti år, ble uttellingen svakere. De fikk 7000 i tillegg og endte dermed på 350 000.

– De med lang ansiennitet er fortsatt en utfordring, sier Brierley. Utgangspunktet for dem var utregning av gjennomsnittlig lønn i staten med samme ansiennitet. Et av problemene med det er at de kommunalt ansatte alle har minst treårig høgskoleutdanning. Det har ikke de statlig ansatte, selv om mange har høy utdanning. I staten er det også nivåforskjeller mellom folk fra trygd og folk fra arbeid som kompliserer bildet.

Lik arbeidstid

Brierley vil jobbe videre for å få et bedre resultat for sosialarbeidere med lang ansiennitet. Et av redskapene er en kompetansekartlegging som skal skje i alle kommunene.

Det var i møteboka fra Riksmeklingsmannen i fjor at Brierley fant formuleringer som åpnet for å harmonisere lønnsnivået mellom statlig og kommunalt ansatte i Nav. Kommunen foretok en kartlegging av lønn som førte til det gunstige resultatet.

Forhandlingene førte også til at arbeidstidsbestemmelsene for kommunalt ansatte ble harmonisert med de statlige. Inntil i år måtte de kommunalt ansatte jobbe en halv time mer enn de statlige hver dag fordi de ikke hadde rett til betalt lunsjtid.

– VI har samme arbeidstidsbestemmelser for statlig og kommunal del. Det betyr at vi mistet noe også, for eksempel hadde vi fri på julaften. I statlig del vurderes det fra år til år. Men for å oppnå likhet tok vi det som rundt regnet ble den beste løsningen. Vi er veldig fornøyde, sier Rebecca Brierley.

Hun forteller om godt og tett samarbeid mellom kommunalt og statlig ansatte i Nav Fredrikstad, og mener at harmonisering av lønns- og arbeidsbetingelser er viktig for å oppnå et godt miljø.

– Nav-prosessen er vanskelig nok. Kommunen ville ikke la det strande på kroner og øre. Nå må vi se på hvordan vi kan forhindre store forskjeller videre, sier Rebecca Brierley, som berømmer kommunens framsynthet.

– Mange andre steder er dette et stort problem for Nav, sier hun.

Lite heldig modell

Organisasjonssjef Leif Johannessen i Fredrikstad har mye av æren for at resultatet ble så bra. Han synes modellen med delt arbeidsgiveransvar er lite heldig.

– To forskjellige avtaleverk og to forskjellige arbeidsgivere skaper forskjeller, og forskjeller skaper misnøye. Jeg og Fredrikstad kommune synes det er viktig å utjevne noen av forskjellene, sier han.

Johannessen peker på det problematiske i at de statlige avtalene er mer sentralisert enn de kommunale, noe som begrenser mulighetene for full harmonisering. Han mener at arbeidsgiver fra stat og kommune burde gå sammen for å lage gode ordninger, ikke minst med tanke på de som har lengre ansiennitet.

– Kan det bli aktuelt å forlenge den kommunale lønnsstigen?

– Vi har ikke flere forhandlinger i år. Men jeg lukker ikke døra for noe. Jeg er fullt innstilt på å arbeide for å utjevne videre, sier Johannessen.

21.08.2009
12:25
16.12.2013 10:49

Mye lest