JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den vriene byggeboomen

Politikerne samlokaliserer brukere over en lav sko. Demente, utviklingshemmede, ruspasienter og personer med psykiatriske diagnoser får sine egne annerledesland i utkanten av kommunene våre.
14.09.2011
10:34
16.12.2013 16:59

I 1989, før Ansvarsreformen, hadde den gjennomsnittlige institusjonen i HVPU (Helsevern for psykisk utviklingshemmede) 23 beboere.

Etter reformen sendte Husbanken ut et rundskriv (HB-1255, 1.7.1993) med hovedkrav til de nye boligene for utviklingshemmede: Både bofellesskap og bokollektiv skal fortrinnsvis huse toppen fire beboere.

I strid med kravene

Det heter videre at det på et begrenset tomteareal kan bo inntil seks personer. Boligene skal lokaliseres i et vanlig bomiljø.

Konsentrasjon av boliger for mennesker med spesielle hjelpebehov, såkalt kategoribebyggelse, skal unngås. I planleggingen må en dessuten unngå at bygningen får et kategoripreget utseende av typen «liten institusjon», fortsetter rundskrivet.

Husbanken forklarer også at tidligere HVPU-institusjoner ikke har en boligstandard som er i samsvar med reformen, og at videre bruk av disse lett fører til at flere samles enn det anbefalte tallet på 3-4 beboerne.

Senere ble det gitt dispensasjon for å plassere åtte brukere sammen.

Like store som institusjonene

Etter 2000 bygger kommunene igjen boliger som i størrelse kan måle seg med HVPU-institusjonene – hjem for hundrevis av utviklingshemmede i tiårene som kommer.

Her er noen av dem:

Haugentunet boliger åpnet i bydel Alna (Grorud) i Oslo i 2009. Byggeprosjektet er en utbygging av en tidligere HVPU-institusjon som lå her før 1990. Boligkomplekset huser i dag 42 beboere: funksjonshemmede, psykisk utviklingshemmede og personer med psykiatriske diagnoser. I tillegg kommer seks avlastningsplasser.

Husbankstøtte: 2,5 millioner kroner under Opptrappingsplan for psykisk helse.

Sørvald bo- og behandlingssenter åpnet i november 2010 i Sørum kommune. Bygningene har 54 plasser hvorav 30 sykehjemsplasser, 10 plasser for psykisk syke, åtte for funksjonshemmede og seks avlastningsplasser for barn.

Husbankstøtte: 39 millioner kroner under Omsorgsplan 2015.

Vatnekrossen boliger i Sandnes kommune sto ferdig i 2009 og huser 12 utviklingshemmede og 12 rus- og psykiatripasienter. En institusjon, hevder Norsk Forbund for Utvikingshemmede (NFU), som i 2010 saksøkte kommunen for brudd på Ansvarsreformen. Etter forliket som ble inngått, forpliktet kommunen seg til å utrede om det var rett å samle såpass forskjellige brukere. Kommunen har ennå ikke utlyst anbudskonkurranse for evalueringen, og NFU anser dermed forliket som brutt.

Husbankstøtte: 7,5 millioner kroner.

Bondihagen omsorgsleiligheter åpnet i 2007 i Asker kommune. Bygningen er hjem for 21 utviklingshemmede.

Husbankstøtte: 4,4 millioner kroner under Handlingsplan for eldre og boligtilskudd til utleieboliger.

Husabøryggen boliger bygges høsten 2011 i Stavanger og blir hjem for 16 psykisk utviklingshemmede og åtte rus- og psykiatripasienter.

Husbankstøtte:15,5 millioner kroner

Vestlandsheimen i bydel Åsane i Bergen var en av de største sentralinstitusjonene under HVPU-systemet. Den var i drift fra 1964 til 1996 og hadde på det meste 400 utviklingshemmede beboere. Bergen kommune og Helse Vest har tatt i bruk bygningene, hvor det offentlige nå samlokaliserer rundt 50 utviklingshemmede, bostedsløse med rusproblemer og psykiatripasienter.

14.09.2011
10:34
16.12.2013 16:59

Mye lest