JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Som fagfolk vil vi stadig møte situasjoner vi vet lite om. Hvordan forholder du deg til det? spør Kristin Berg (t.h.) og Heidi Haug i dette innlegget.

Som fagfolk vil vi stadig møte situasjoner vi vet lite om. Hvordan forholder du deg til det? spør Kristin Berg (t.h.) og Heidi Haug i dette innlegget.

Blindeforbundet

Blinde bør ikke få barn!

Hvordan møter du som fagperson blinde foreldre? Hva gjør du i tilfeller hvor du er usikker og mangler kunnskap?
28.06.2018
13:53
21.08.2023 17:14

Selvfølgelig må foreldre kunne se for at barna skal få forsvarlig oppfølging og omsorg. Du må ha synet i behold for å følge med i barnets utvikling og gi riktig stimuli til rett tid. Tenk på alle praktiske gjøremål en mor og far skal utføre, det er jo rett og slett umulig for en person som ikke kan se. Er det ikke? I de tilfeller hvor fagfolk mot formodning møter slike foreldre, er det etisk og moralsk riktig at man viser sine faglige muskler. Her må barnets interesser veie tyngst. Du må faktisk kunne ta vare på deg selv, før du kan være en ansvarlig forelder!

Vilde og Maria blir mer sosiale med apper på mobil

Var det slik han tenkte, barsellegen med snobbete tonefall og skråsikre fraser? Eller handlet han kanskje på autopilot da han kom inn på barselvisitt? Det var åtte timer siden den blinde kvinnen på 30 år hadde fått sitt første barn. Hun var stolt, det var en hellig stund for begge de nybakte foreldrene. De hadde planlagt så lenge, så nøye, forberedt og lagt til rette. Nå hadde den lille gutten stupt ut i verden og avlevert sitt første skrik. Barsellegen hilste ikke. Han spurte ikke hvordan fødselen hadde forløpt. Han stanset opp idet han meddelte: «Gid, så godt å se at far holder barnet, og at far i det minste er seende».

Midt i et kaos av følelser handlet moren på impuls, hun ble sint, bad legen om å gå ut av rommet, han var ikke velkommen. Senere kom tårene, triste og trassige. Barnet var så ønsket, alt var så forberedt. Det så den varme barnepleieren. Rolig tok hun hånden til moren og sa: «Dette skal gå helt fint! Jeg ser at du er en mor med mye kjærlighet. Jeg er sikker på at du har funnet dine måter å løse praktiske ting på. Kom, nå tar vi den første bæsjebleien sammen!»

Er du som barsellegen? Vil du fortsatt tenke på denne måten? Eller kjenner du deg bedre igjen i måten barnepleieren henvendte seg på? Hva gjør du i tilfeller hvor du er usikker og mangler kunnskap? Som fagfolk vil vi stadig møte situasjoner vi vet lite om. Hvordan forholder du deg til det?

Med støtte fra Extrastiftelsen har kronikkforfatterne fått laget en

film som gir innblikk i seks synshemmede foreldres hverdag. Alt fra bleieskift til førstehjelp og henting på skolen blir dokumentert i denne snaue halvtimen. Vi håper flest mulig vil se denne, for på den måten å få bedre innsikt og forståelse for synshemmede foreldres situasjon. Det kan komme godt med neste gang dere møter en av oss i jobbsammenheng.

• Fikk du med deg denne? Maria og André flyttet på institusjon ti minutter unna hjemmet

• Les også: Solveig er på jobb fire døgn i strekk

28.06.2018
13:53
21.08.2023 17:14