Bufetats regionsjef går av
Direktør i Bufetat Region øst, Pernille Pettersen Smith, går av etter turbulensen rundt kutt i tjenestene.
eirik.dahl.viggen@lomedia.no
Pettersen Smith fratrer formelt sin stilling 1. november. En ny midlertidig regiondirektør er på plass allerede denne uken.
I et brev til sine ansatte påpeker hun at «rammebetingelser og aktivitetsvekst (har) gitt store utfordringer. Og utfordringene har ført til krevende omstillinger, noe de tillitsvalgte også har gitt uttrykk for.»
Etter det Fontene kjenner til, skyldes avgangen kontroversen rundt innsparingene regionkontoret har pålagt fagteamene og barne- og familiesentrene denne høsten. Ifølge FOs tillitsvalgte, har ikke etaten varslet kommunene tidsnok til at de kan ta over ansvaret for store deler av de hjemmebaserte hjelpetiltakene.
Sjokkterapi
Beskjeden om brå nedskjæringer i Region Øst kom som et sjokk på fagteamene og barne- og familiesentrene: Innen 1. november skal de fleste av dem redusere de hjemmebaserte tjenestene sine samt oppfølging av beredskaps- og fosterhjem. Slik skal Region Øst spare 69 millioner kroner i et forsøk på å balansere budsjettet.
– Omleggingen av tjenestene fra staten over til kommunene er en villet politisk beslutning som vi må forholde oss til. Vår rolle er ikke å stikke kjepper i hjulene ved implementering av politisk besluttede endringer. Men det er den tekniske gjennomføringen i Region Øst vi stiller oss kritiske til, sier avdelingssekretær i FO Østfold, Kristine Hval Blekken på telefon med Fontene.
Klipper i sikkerhetsnettet
Mens de øvrige regionene i statens barne- og familievernetat har faset inn nedskjæringene sine over tid, kommer det svært brått på tjenestene på Østlandet. Ansatte med høy spesialisering i arbeid direkte med utsatte familier har fått beskjed om å gå over i institusjonsarbeid eller kontorjobb.
Men de ansatte Fontene har møtt er enda mer bekymret for at omstillingen i praksis betyr at utsatte familier glipper ut av sikkerhetsnette.
Sammen med regiontillitsvalgt for FO i Bufetat region Øst, Patrik Dahlqvist, advarer Blekken mot at omstillingene skjer så brått at noen oppgaver forblir ufordelt. Så store omstillingsprosesser må kjøres på en slik måte at kommunene rekker å bygge opp tjenester før Bufetat avvikler dem, påpeker de i en e-post til Fontene.
Nytter å kjempe
De understreker at de anser tillitsvalgtapparatet som en seriøs samarbeidspartner for toppledelsen i Region Øst. FO vil fortsette å delta i medbestemmelsesprosessene og synliggjøre konsekvensene av endringene, melder Blekken og Dahlqvist.
– Jeg er stolt av våre medlemmer og tillitsvalgte i region øst. De har jobbet så systematisk og utvist stort mot i møte med utfordringene, sier Blekken.
For eksempel FO-erne ved fagteam Ski, som klarte å stoppe avviklingen av den hjemmebaserte metoden Marte Meo.
Siste nytt
Kongsvinger er en av fem kommuner som har vært med i et pilotprosjekt der de har testet ut familieråd i høykonflikt- og voldssaker. Det er Lise Lundby (t.h.) som tok initiativ til prosjektet etter at hun hospiterte i England. Her er hun sammen med Kristin Midtsund, er enhetsleder i Kongsvinger barneverntjeneste.
Hanna Skotheim
Før måtte Kongsvinger ofte akuttplassere barn og familier. Etter at de begynte med familieråd i voldssaker, skjer det sjeldnere
Da Kjersti Flakstad (37) var på sin første dag på tegnspråkkurs, var hun mest opptatt av å lære seg å si: «Jeg er glad i deg». Idet hun sier det, legger hun hendene på hjertesiden og artikulerer ordene «Jeg er glad i deg». – Det er det viktigste jeg må kunne si til barna mine, sier hun.
Adrian Nielsen
Kjersti Flakstad (37) er i ferd med å miste hørselen: – Jeg har grått mye over ordet «ufør»
Mest lest
Coreene (18) og Dennis (17) er to av ungdommene vi møter når Helene sjekker inn på barnevernsinstitusjon.
Anders Leine/NRK
Helene Sandvig måtte kaste egne fordommer da hun sjekket inn på barnevernsinstitusjon
Hvis du skal hjelpe folk, må du faktisk snakke med dem. Det hjelper ikke å krysse av at en digital henvendelse er besvart, sier «Kari».
Eirik Dahl Viggen