JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bremsene er av

Nav Frogner er rammet av streik. Med sosionom Britt Mognes og kollegene hennes på gata, må bydelen belage seg på store akuttutbetalinger til klientene.
31.05.2012
13:46
16.12.2013 19:22

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Med sosionomene på Frogner i Oslo i streik, må mange klienter trolig ty til sosial nødhjelp. Det gjelder dem som deltar i kvalifiseringsprogrammet. Programrådgiver Britt Mognes (bildet) har 20 klienter hun normalt skulle vurdert søknadene fra i morgen. Men siden hun streiker, får de ikke levert inn aktivitetsskjemaene sine og dermed ikke utløst stønad. Det betyr at mange vil måtte søke kommunal nødhjelp for å dekke sitt matbehov. Mens kvalifiseringspenger dekkes delvis av staten, er sosial nødhjelp en ren kommunal utgift. Det er et trykkpunkt som kan få arbeidsgiveren tilbake til forhandlingsbordet.

– Nå virker det som sluttsummen dere streiker for kan være så lav som et par tusenlapper i året, er det verdt det?

– Selv om vi ikke oppnår alt vi vil med streiken, så er det viktig å markere oss, sier Mognes.

Vokser godt

Ansatte i kommunal sektor hadde en samlet lønnsvekst på 26,9 prosent fra 2006 til 2011. Tallet gjelder ansatte med opptil fire års høyere utdanning og kommer fra det tekniske beregningsutvalget for lønnsoppgjøret. Det er mer enn veksten blant like høyt utdannede i industrien, som hadde en lønnsvekst på 26,1 prosent. Hvorfor ikke være fornøyd med det?

– Hver gang privat sektor har fått et lavt lønnshopp, har vi vært lojale mot dem. Men i år går de opp uten at vi følger med, da er ikke det greit, sier Britt Mognes.

Til sammen 84 FO-medlemmer er tatt ut i streik i Oslo. I tillegg til Nav Frogner, har FO tatt ut medlemmer ved bydelens barnevernstjeneste, dessuten tilsvarende tjenester i bydelene St. Hanshaugen og Bjerke.

Prinsippet viktigst

Controller Kay Holmen ved Nav Frogner gir blaffen i om de streiker for bare en tusenlapp eller to.

– Det er prinsippet som er viktig, at vi skal ha like mye som de fikk i privat sektor, sier Holmen.

– Vi er lojale mot FOs valg om å gå ut i streik. Hvis vi aldri sier ifra, blir det aldri bedre, sier mottakskonsulent Gunnbjørg Areklett.

For bedre ville det vært om kommunalt ansatte med opptil fire års høyere utdanning klarte å rykke innpå dem med like lang utdanning i industrien. Mens gjennomsnittlig årslønn for dette utdanningsnivået i kommunene er 450.000 kroner i året, ligger den på 604.800 kroner i industrien.

Sosionom Elin Karin Sunde meldte seg inn i FO bare to uker før streiken.

– Jeg ble jo dratt inn i dette. Men jeg støtter prinsippet om at vi ikke skal henge etter privat sektor.

Krever anerkjennelse

For Areklett er anerkjennelsen av utdanningen det viktigste.

– Vi må få det samme som dem med like lang utdanning, for eksempel høgskoleutdannede ingeniører, som tjener mye mer.

De frykter ikke streikebryteri.

– Det er jo ingen andre som har lyst til å gjøre jobben deres når dere er til stede, så hvorfor skulle noen gjøre det nå? skyter kollega Ådne Nordby fra statlig del av kontoret inn.

31.05.2012
13:46
16.12.2013 19:22