JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bør bekjempe maktarroganse

Maktarroganse i barnevernet er sentralt tema for en bok av FO-medlem Randi Haugland som nylig er utkommet. – Så lenge barnevernet og deres klient ikke forstår hverandres logikk, blir det umulig å komme hverandre i møte, sier Haugland. Hun oppfordrer FO til å fokusere mer på personlig etikk i tillegg til systemforklaringer.
14.02.2007
11:18
16.12.2013 00:14

Haugland har selv en bakgrunn fra det kommunale barnevernet. I boka Med makt til å krenke følger hun ”Tina” gjennom 16 år. ”Tina“ har to barn som barnevernet har overtatt. Haugland har blant annet lest ”Tinas” dagbøker gjennom lengre tid. Barnevernets perspektiv har hun konstruert på grunnlag av egen kunnskap om barnevernet. – Det er en voldsom avstand mellom partene, fordi barnevernet har gått i forsvar og dermed ikke vært i stand til å komme ”Tina” i møte, sier hun til Fontene. – I denne saken har det oppstått mange misforståelser, fordi de to partene ikke forstår hverandres logikk. De er på hver sin planet. – Synes du det er mye maktarroganse i barnevernet? – Om det er mye kan jeg ikke si, men det finnes, og det er for mye til at vi er tjent med det. Selv om slike eksempler representerer er mindretall, kan vi ikke si at det er mindre viktig av den grunn. Vi må tilby tjenester også til mennesker som er redde for hjelpeapparatet. – Handler dette om dårlig etikk? – Hvis du spurte barnevernsarbeiderne i saken, tror jeg ikke de ville sagt at dette handler om etikk. Ansatte i barneverntjenesten har for dårlig kunnskap om makt som tema, og uten et reflektert forhold til sin egen makt og konsekvensene av den, er det vanskelig å gjøre en god jobb.

Foreslår meklingssystem

I ”Tinas” tilfelle forstår ikke barnevernet at de selv også må gjøre noe for å komme ut av den fastlåste konflikten. Haugland foreslår i boka at det opprettes et meklingssystem for slike saker. – Nå som BUFetat skal fungere tverrfaglig som en etat for barn og familier, burde de utvikle et tilbud om mekling i konfliktfylte barnevernsaker, sier hun. Haugland forteller at den ideen møtte liten entusiasme da den ble luftet for lederen av BUFetat i Nord-Norge. – Han sa at det ikke var deres jobb, og at BUFetat ikke er ansvarlig for mekling i barnevernsaker eller utredninger i vanskelige barnevernsaker. Men det er en del av mandatet til BUFetat å bistå barnevernet i vanskelige saker. – Jeg kunne godt tenke meg å utfordre fagbevegelsen på spørsmålet om hvordan vi skal få fagfolk i dette landet til å begynne å si ja.

Bør være mer offensive

Randi Haugland mener også at forbundet burde være mer offensivt i forhold til kritikk av yrkesutøvelse. – FO har en tendens til å systemforklare problemene ved å henvise til dårlig arbeidsmiljø, for mange saker, stress og andre ytre årsaker. De er lite flinke til å fokusere på den personlige etikken. Men jeg tror det er mulig å kombinere. Det er faktisk også en del fagfolk som klarer å jobbe godt til tross for et tøft arbeidsmiljø, og som tar i bruk systemet rundt når det skjærer seg, sier hun.Haugland har tidligere utgitt boka Kommuneheks på slakk line. Om barnevern i småkommuner.

14.02.2007
11:18
16.12.2013 00:14