Ber om LO-hjelp mot au pair-utnytting

– Praktiseringen av au pair-ordningen er ikke verdig den norske velferdsstaten, sier Floro Francisco, lokal konsulent for LO på Filippinene. Han ønsker å etablere et lokalt kontaktkontor for au pairer, hvis LO vil.
04.06.2013
15:03
16.12.2013 22:59

LO-leder Gerd Kristiansen mener det er uaktuelt å opprette et kontor for au pairer i Manila. – Dette er kulturutveksling. Hadde de vært arbeidstakere ville det vært noe annet. Vi er en arbeidstakerorganisasjon, sier Kristiansen.

Vil skjerpe reglene

Hun er enig med Francisco i at det er forferdelig at noen utnytter fattige mennesker. – Jeg forstår engasjementet hans. Francesco er en nær medarbeider og vi tar innspillet hans.

Kristiansen vil diskutere med de andre i LO-ledelsen hvordan de best kan angripe problemet. – Det kan være aktuelt å be ambassaden vår i Manila om å skjerpe inn reglene for hvem som får visum og innreise til Norge som au pair.

Stammer og korrupsjon

Francisco har vært konsulent for norsk LO i en årrekke, og kjenner det norske samfunnet godt. Han mener man trenger lokalkjente på Filippinene for å luke ut kriminelle elementer. – Det filippinske samfunnet er preget av lokale stammer og landeiere som infiltrerer politikken. En nordmann vil ikke forstå det som foregår, forklarer Francisco som snakker fem av de lokale språkene.

Han mener det mangler et kontrollerende ledd i rekrutteringen av au aupairer. – Jeg har mange kontakter som kan hjelpe til med å sile ut useriøse, hvis Gerd Kristiansen og norsk LO ønske å bruke meg i dette arbeidet, sier Francisco.

Populære filippinere

Ved inngangen til 2013 var det 3045 au pairer i Norge. Det er mer enn en firdobling sien årtusenskiftet. Filippinske kvinner er mest populære hos norske vertsfamilier. I 2012 var 81 prosent av dem som ble gitt au pair-tillatelse fra Filippinene, ifølge UDI.

Sex-slave og barnepasser

Floro Francisco møtte en av au pairene som ble brukt som sex-slave av en 54-årig kiropraktor og hans samboer da han var gjest på LO-kongressen i mai. Kvinnen, som nå er 32 år, greide å rømme sammen med den andre au pairen i begynnelsen av mars 2010.

Mannen ble dømt til to års fengsel i Borgartings Lagmannsrett for menneskehandel og sexslaveri tidligere i år. Seks måneder av dommen var betinget. Den 33-år gamle samboeren ble dømt til seks måneders betinget fengsel.

Hentet fra slummen

De to filippinske au pairene er fra slummen i Manila. En venn av den dømte mannen kom ens ærend fra Manila for å vitne for vennen, som han hadde studert kiropraktikk sammen med i USA. Filippineren driver en klinikk i Manila hvor den dømte mannen er medeier. Filippineren fortalte i retten at han hadde møtt begge kvinnene for å vurdere dem før de reiste til Norge. I retten fortalte han at han er kjent med den dømtes seksualvaner som inkluderer flere partnere.

Floro Francisco kjenner ikke den filippinske kiropraktoren, og vet ikke om han var direkte involvert i rekrutteringen av kvinnene. – Det er ille at au pair ordningen brukes til å utnytte fattige kvinner fra Filippinene.

Francisco vil ikke au pair ordningen til livs, men han mener man trenger strammere oppfølging for at ordningen skal fungere etter hensikten. Dømt for sex-slaveri

Skal være en del av familien på kulturutveksling

Skal bidra med lett husarbeid og barnepass

Skal ikke jobbe mer enn 5 timer per dag, maks 30 timer i uka

Har krav på en fridag i uka og 25 dager ferie per år

Skal ha eget rom

Skal tjene 5000 kroner per måned, i tillegg til fri kost og losji

Skal ha betalt norskkurs

04.06.2013
15:03
16.12.2013 22:59

Skal være en del av familien på kulturutveksling

Skal bidra med lett husarbeid og barnepass

Skal ikke jobbe mer enn 5 timer per dag, maks 30 timer i uka

Har krav på en fridag i uka og 25 dager ferie per år

Skal ha eget rom

Skal tjene 5000 kroner per måned, i tillegg til fri kost og losji

Skal ha betalt norskkurs