JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevernsbarn får studielån

Ungdom i fosterhjem eller på institusjon får studielån som alle andre fra neste høst. Det foreslår regjeringen i statsbudsjettet som legges fram i dag.
06.10.2011
06:03
16.12.2013 17:12

solfrid.rod@lomedia.no

Som tidligere omtalt i Fontene har unge under barnevernets omsorg hittil ikke fått studielån. Forklaringen har vært at de allerede får sitt livsopphold betalt av offentlige penger, enten det er fosterhjemsgodtgjøring eller betaling for en institusjonsplass.

Både FO og Landsforeningen for barnevernsbarn har kritisert regelverket kraftig. Nå vil regjeringen endre det fra skolestart neste år. Det bekrefter statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kyrre Lekve.

- Betyr det at dere har kommet til at dagens ordning er urimelig?

- På mange måter er den rimelig. Men den førte til at unge mennesker fikk problemer med å få tatt seg utdanning. Vi sa vi skulle se nærmere på den. Det har vi gjort, sier Lekve.

Endringen gjelder unge som er på ettervern i alderen 18-23 år, og som bor i fosterhjem eller institusjon. De får nå utdanningsstøtte etter samme vilkår som ungdom som bor med sine biologiske foreldre. Ungdom som bor for seg selv får 40 prosent av summen omgjort til stipend.

Kunnskapsdepartementet har beregnet at ordningen vil kunne omfatte ca 90 personer. Kostnadene for ordningen omfatter 4,4 millioner kroner i økte utlån i 2012 og kr 50 000 i rentestøtte.

06.10.2011
06:03
16.12.2013 17:12

Mye lest