JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevernet refser hoderyster

Barnevernet i Fredrikstad refser ansatt for «illojalt kroppsspråk» i møte med folkevalgte. Konsensuskulturen i tjenesten knebler demokratiet, mener Kristine Blekken i FO Østfold.
22.04.2010
12:38
16.12.2013 13:07

edv@lomedia.no

– Jeg kan ikke forstå at det er illojalt å delta i demokratisk debatt, sier FOs fylkessekretær i Østfold, Kristine Blekken.

Det var under et orienteringsmøte mellom barnevernleder og oppvekstutvalget 13. januar at hoderistingen skjedde. I salen satt en kvinnelig ansatt. Hun kjente seg ikke igjen i framstillingen sjefen ga de folkevalgte og skal ha ristet på hodet.

Kort tid etter ble den ansatte kalt inn på teppet og gitt beskjed om at hun hadde utvist et illojalt kroppsspråk, skriver Fredriksstad Blad.

Konstituert kommunalsjef i Fredrikstad Torhild Spernæs ønsker ikke i dag å uttale seg til Fontene.

Barnevernet i Fredrikstad har noe av det høyeste sykefraværet i landet: Over 15 prosent i 2009. På fem år har de hatt fem ledere. Etter flere kritiske merknader i revisjonsrapporter og mye turbulens har politikerne i oppvekstutvalget krevd å bli regelmessig orientert av barnevernledelsen. Disse møtene er åpne for publikum og den ansatte hadde vært til stede flere ganger.

– Preget av konsensus

– Barnevernet preges av en veldig sterk konsensuskultur, sier Kristine Blekken i FO Østfold.

– Ledelsen i hele linja opp til rådmannsnivå er veldig opptatt av å framstå som samlet og ikke la uenighet eller tvil komme fram. Men barnevern er ikke matematikk eller naturvitenskap.

Det bør være åpent for alternative stemmer og forklaringer, mener Blekken, for at politikerne skal kunne ta beslutninger på best mulig grunnlag.

Hun skiller mellom lojalitet til tjenesten og til person.

– Som ansatt skal man være lydig og følge reglene. Men når fremtidens barnevern diskuteres i et politisk forum, må lojaliteten ligge til brukerne. Her virker det som at det er viktigere å vise lojalitet til personer enn til oppdraget.

– Bør ansatte i barnevernet ha adgang til å delta der politiske beslutninger tas om tjenesten?

– Ikke bare adgang, de bør være forpliktet til å delta. De ansatte sitter på kunnskap som ingen andre har. Denne må komme fram når samfunnet bestemmer seg for hva slags barnevern det ønsker. Ansatte bør være kjempeaktive i debatten fram til politikerne tar en beslutning.

Men dette utfordrer konsensuskulturen, hevder Blekken.

Skjønnmaling svekker tilliten

Turbulensen i Fredrikstad har bygd seg opp over tid. Tjenesten er betydelig underbemannet, og FO-klubben har etterlyst hele 11 nye stillinger for å ta unna saksmengden.

– Jeg skjønner den frykten mange kjenner med å gå ut og melde fra at en situasjon er uholdbar, sier Blekken.

– Men du kommer til et punkt der alle, inkludert samarbeidspartnere, brukere og politikere, skjønner at det ikke går bra i tjenesten. Hvis en da står og framstiller det som om alt går bra, risikerer man å framstå som en idiot. Det svekker folks tillit til barnevernet.

– Å være lojal betyr å investere alt i å få tjenesten til å virke, konkluderer FOs fylkessekretær.

22.04.2010
12:38
16.12.2013 13:07

Mye lest