JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha kommunepenger til ungdom

Seniorrådgiver i Nav-direktoratet Njål-Petter Svensson mener ruspolitikken i Norge kan sammenlignes med å tørke opp på golvet mens det renner fra krana. Det er på tide å satse mer på oppsøkende og forebyggende arbeid mot ungdom i risikosonen, mener han.
12.11.2010
13:57
16.12.2013 14:35

mia.paulsen@lomedia.no

Han tror kommunene bør få øremerkede midler til å hindre rekruttering av ungdom til rusmiljøer. Svensson har arbeidet med rusproblemer siden han var ung sosionom på 60-tallet, og innledet på en fagkonferanse i regi av Forbundet mot rusgift i dag.

Mange overdoser

Utredningen fra Stoltenberg-utvalget har gjort sitt til at diskusjonen er dreid i retning skadereduksjon og et bedre liv for de tyngste rusmisbrukerne -- de som gjerne vil ha hjelp. At Norge sammen med Luxembourg har Europas høyeste overdosedødelighet understreker at det er nødvendig. De siste ti åra har mer enn 2000 mennesker dødd av overdoser i Norge, ifølge NTB.

Kostbart frafall

Men Svensson oppfordret til også å vie mer oppmerksomhet mot de som er unge, vanskelige og ikke vil ha hjelp. Men som trenger det.

– Ungdomstida er spesiell og sårbar. Det er merkelig at ungdomstida ikke har fått gjennomslag i hjelpeapparatet, sier han.

Frafall fra skolen koster samfunnet i gjennomsnitt over 12 millioner kroner for hver elev som dropper ut. Antallet unge uføre er tredoblet de siste 20 år. Å få ungdom i jobb ville spare milliarder, understreker Njål-Petter Svensson.

Klarte det i Nordland

Få kommuner driver i dag oppsøkende arbeid utenfor kontortida for å nå ungdom i sviktsonen. Ett unntak er prosjektet Ungdom i Svevet, som omfatter ni Nordlands-kommuner.

– De får tak i ungdom «på tur» før de er blitt helt nedkjørt. Det dreier seg om tett individuell oppfølging pluss meningsfylt aktivitet eller arbeid. De har forsøkt mye forskjellig, men den viktigste erfaringen er at du må ut på gata – utenom kontortid — med oppsøkende virksomhet hvis du vil ha tak i denne gruppa, sier Svensson.

12.11.2010
13:57
16.12.2013 14:35

Mye lest