JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AS barnevern får tariff

Behandlingssenteret Små Enheter AS har ikke økt grunnlønna på seks år. Endelig har FO-tillitsvalgt Tove Andersen banket igjennom tariffavtale.
10.06.2009
14:04
16.12.2013 10:30

edv@lomedia.no

Med støtte fra FO sentralt og sammen med tillitsvalgte i Fagforbundet og Parat har Andersen forhandlet direkte med ledelsen i det private barnevernsselskapet siden pinsehelgen. Klokka 07:30 i går var forhandlingene over og tariffavtalen et faktum.

– Dette var veldig viktig å få på plass, sier Andersen. – Nå blir det mer attraktivt for fagutdannede å jobbe her.

Hun forteller at mange har sluttet i Behandlingssenteret Små Enheter (BSE) de to årene hun selv har vært ansatt, på leting etter bedre vilkår andre steder.

Omfattende avtale

Helt siden september har hun lagt press på ledelsen for å få spikret ordinære lønns- og arbeidsvilkår. Fram til i går har de manglet de vanlige tilleggene for ugunstig arbeidstid, overtid og ansiennitet som gjelder for andre bedrifter og i det offentlige.

Avtalen omfatter det samme som offentlig ansatte har tilgang til, nemlig ansiennitetsberegning, kompensasjon for overtid, kompensasjon for arbeid på helge- og høytidsdager, medlevertillegg, regler for velferdspermisjoner, medbestemmelsesrettigheter, AFP og tjenestepensjonsordning.

Det betyr blant annet at de ansatte i BSE nå er sikret årlige lønnsopprykk i takt med de sentrale forhandlingene i staten. Overtidstillegget blir på 50 prosent, langt bedre enn til nå, da tillegget har ligget på nedre grense i Arbeidsmiljøloven.

Fastlønn slår bonus

For å kompensere for lavt lønnsnivå, utbetalte bedriften hvert år en andel av overskuddet til de ansatte, en bonus når selskapet gjorde det bra.

– Det var altfor uforutsigbart, sier Andersen. – Du fikk ikke lån i banken ved å vise til en bonus som kanskje ville komme, kanskje ikke.

Tidligere fikk de bare lønnsansiennitet opparbeidet i BSE. Nå får nyansatte i tillegg opptil tre år godkjent fra tidligere arbeid – ikke veldig mye, men bedre enn null, slik det har vært.

Til nå har begynnerlønna for faglærte vært på 300.000 kroner, for ufaglærte på 288.000 kroner. Nå vil alle rykke opp, og det blir noe større forskjell mellom dem med og dem uten fagutdanning.

– Sikrer faglighet

– Jeg tror folk hadde sett seg om etter andre jobber om vi ikke hadde fått til denne avtalen, sier Andersen.

Hun trekker også fram at det blir lettere for henne og de andre tillitsvalgte å diskutere med ledelsen når de har et avtaleverk i ryggen.

– Vi vil bli tatt mer på alvor. Med avtalen får vi også en ansatterepresentant i styret i BSE. – Dette er et viktig signal til andre i samme situasjon som oss.

Firma overlever lell

Selv om tariffavtalen kommer på plass, blir det ikke konkurs, det er utviklingssjef Dag Skådinn i BSE trygg på.

– Forhandlingene var lange og intense. De bekymringene jeg satt med forut for forhandlingene er mindre nå. Det har vært en del realitetsorientering for begge parter. Den særavtalen vi har forhandlet fram er tilpasset den type drift vi har i større grad enn hva vi hadde fryktet.

– Men jeg ser at avtalen kan gjøre oss mindre fleksible i dårlige perioder, på grunn av de kraftig økte faste kostnadene den innebærer. Mest i form av lønn. Jeg er også redd for at avtalen og dens form vil kunne bringe oss tilbake til «stemplingsuret», da en slik avtale inneholder en rekke detaljbestemmelser på svært mange områder som krever en rekke registreringer for begge parter.

Utover sommeren skal ledelsen se på tilpasninger som må gjøres for å få råd til de økte lønnsutgiftene. Skådinn forsikrer at det ikke vil gå ut over tilbudet.

– Akkurat det har vært en hellig ku, på begge sider av forhandlingsbordet, sier han.

Utfordrer Bufetat

Resten av juni skal brukes til å vinne den pågående anbudsrunden utlyst av statens barne- og familievern, Bufdir. De har tidligere signalisert at det blir krav om tarifflønn hos bedrifter som konkurrerer om offentlige anbud. Skådinn er provosert over det han anser som uklare signaler.

– De har sagt til Fontene at de skal kreve tariffavtale hos alle oss private. Dette er veldig bra, tenkte jeg da jeg leste det, for da får vi og konkurrentene like vilkår, altså veldig positivt for oss private.

– Bufetat må ta inn over seg at de styrer det økonomiske livet til våre ansatte minst like mye som bedriftene selv. Det er en enorm selvmotsigelse at Bufetat lar oss private konkurrere mot hverandre med skarpe kniver og gir oss anbud, samtidig som de gir intervjuer om at de uten tariffavtale har for dårlig lønnspolitikk.

Hverken leder i Bufetat region øst, Pernille Pettersen Smith eller leder i Bufdir Ann-Marit Sæbønes, var tilgjengelig for å kommentere dette i dag.

Driver åtte institusjoner i Oslo, Akershus og Østfold

Har 94 ansatte hvorav 7 FO-medlemmer

Ble etablert 1994

Har til nå operert uten tariffavtale

Tar i døgnpris 16.000 kr. per behandlingsplass

Hadde driftsinntekter 2007 på 55 mill. kroner

Eies av Capio-konsernet, som opererer i 10 europeiske land med 13.000 ansatte og driftsinntekter på 10,5 milliarder kroner (2008)

10.06.2009
14:04
16.12.2013 10:30

Driver åtte institusjoner i Oslo, Akershus og Østfold

Har 94 ansatte hvorav 7 FO-medlemmer

Ble etablert 1994

Har til nå operert uten tariffavtale

Tar i døgnpris 16.000 kr. per behandlingsplass

Hadde driftsinntekter 2007 på 55 mill. kroner

Eies av Capio-konsernet, som opererer i 10 europeiske land med 13.000 ansatte og driftsinntekter på 10,5 milliarder kroner (2008)