JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dømt for grov vold mot sosialkurator

I forrige uke ble en mann som angrep en sosialkurator på sosialkontoret i Rauma dømt til syv måneders fengsel. En alvorlig voldshandling mot kommunalt ansatt, mente retten.
17.02.2009
14:23
16.12.2013 08:53

– Dette er en veldig alvorlig sak, men det er veldig bra at retten ser det som skjerpende at det er en offentlig tjenesteperson som er rammet. Ansatte på sosialkontor er utsatte når det gjelder vold, sier Petter Sortevik som er leder av FO Møre og Romsdal om den ubetingede dommen i Romsdal tingrett.

Slått og sparket

20. januar i år gikk raumamannen, som er i slutten av 20-årene, til angrep på en kvinnelig ansatt i kommune. Han grep henne i håret og dro henne bortover gulvet. Han skal også ha slått kuratoren flere ganger i ansiktet. Mens hun lå nede sparket han henne flere ganger, og slo henne i hodet med en stol. Bakgrunnen for volden var at kuratoren avslo en anmodning fra mannen.

I retten erkjente mannen seg skyldig i tiltalen om volden.

I følge Åndalsnes Avis var mannen fortvilet over egen situasjon. Sosialkontoret hadde plassert beboere på nabohyblene der han bor, og han opplevde disse som en pest og en plage. Etter hans mening var det sosialkuratorens skyld at han hadde fått de nye naboene.

Kuratoren satt i en samtale med en annen klient da mannen kom for og ”ordne opp”. Hun avbrøt samtalen, og tok mannen med på kontoret. Hun forklarte at det ikke var så enkelt å få fjernet beboerne. Da angrep han.

Streng dom

I retten fortalte den fornærmede at det var som å kjempe sin livs kamp, og at hun var livredd for hva som kunne skje. Ifølge legerapporten har hun både synlige og usynlige merker som følge av angrepet.

Tingsretten la vekt på at det er begått en meget alvorlig voldshandling. De hevder at det er meget alvorlig at volden rettet mot en saksbehandler i kommunen. Tingretten konkluderte med at allmennpreventive grunner gjør det nødvendig å reagere ekstra strengt når saksbehandlere utsettes for voldelige utfall fra publikum.

Ifølge retten hadde ikke saksbehandleren på noen måte opptrådte provoserende overfor tiltalte. Mannen skal ha brukt amfetamin samme dag som hendelsen fant sted.

Retten fant ingen formildende momenter i saken, og dømte mannen til syv måneders ubetinget fengsel, minus de 30 dagene han satt i varetekt. Mannen må også betale 3 000 kroner i saksomkostninger. Det er ikke kjent om den dømte anker dommen.

Trenger oppfølging

Petter Sortevik mener saken reiser spørsmål ved hvordan NAV skal møte brukerne. – På den ene siden er det behov for å beskytte de ansatte. Samtidig som brukerne ikke skal oppleve at de møter en skanse, det kan oppleves nedverdigende og forsterke aggresjon. Det er en vanskelig balansegang, sier Sortevik. Han har ikke vært på sosialkontoret i Rauma, og vet ikke hvordan det er innredet. Sortevik fremholder at det er ledelsens ansvar å tilrettelegge for en forsvarlig tjenestene. Sosialkuratoren er ikke medlem av FO, og har ikke utdanning fra noen av FO-fagene. – Det er ikke relevant for denne saken. Når slike ting skjer må den ansatte få profesjonell oppfølging uansett, sier Sortevik.

17.02.2009
14:23
16.12.2013 08:53