JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Deportert fra fosterhjem

Fosterhjemsoppholdet i Nord-Trøndelag er avsluttet for den 17 år gamle jenta som flyktet fra tvangsekteskap. Torsdag ble hun hentet av politiet og sendt tilbake til Iran.
07.03.2008
13:23
16.12.2013 04:17

Etter utvisningsvedtaket i januar, gikk 17-åringen i dekning. Politiet har likevel klart å spore henne opp, og i går ble hun hentet av to polititjenestemenn og to fra barnevernet. Politiet satte henne på fly til Iran i går ettermiddag.

– Vi hadde i det lengste håpet på at dette ikke skulle skje. Norge har vedtatt en lov mot tvangsekteskap. Nå sendes hun til Iran der hun risikerer å bli tvangsgiftet og i verste fall bli offer for æresdrap, sier fostermoren til adressa.no.

Fontene skrev om jenta i nummer 13/2007 og nummer 2/2008. Etter å ha bodd et års tid i norske asylmottak, plasserte barnevernet henne hos en fosterfamilie i Nord-Trøndelag. I januar i år ble asylsøknaden hennes endelig avvist. Hun får heller ikke opphold på humanitært grunnlag, til tross for at skal ha flyktet fra tvangsekteskap. Nå skal hun tilbake til en familie som etter det jenta forteller skal ha lovt å selge henne i bytte mot gratis husrom.

«De (utlendingsmyndighetene, journ.anm.) sier at jeg har familie som jeg kan bo hos i Iran. Men det er umulig etter det som har skjedd», uttalte jenta til Fontene nr. 13/07, «Familien er rasende etter det som har skjedd. De vil ikke vite av meg. De er ikke lenger glad i meg, ikke etter det jeg har gjort.»

Barnevern underordnet

– Barnevernets primære oppgave overfor enslige mindreårige asylsøkere er å sikre tilfredsstillende omsorg for dem mens de er i Norge. Barnevernet vet ikke noe om omsorgssituasjonen de møter i landet barna returneres til, og har heller ikke adgang til å overprøve vedtak i UDI eller UNE, uttalte barnevernleder i Levanger, Toril Moe, til Fontene nr. 2/08.

07.03.2008
13:23
16.12.2013 04:17