Deportert fra fosterhjem
Fosterhjemsoppholdet i Nord-Trøndelag er avsluttet for den 17 år gamle jenta som flyktet fra tvangsekteskap. Torsdag ble hun hentet av politiet og sendt tilbake til Iran.
Etter utvisningsvedtaket i januar, gikk 17-åringen i dekning. Politiet har likevel klart å spore henne opp, og i går ble hun hentet av to polititjenestemenn og to fra barnevernet. Politiet satte henne på fly til Iran i går ettermiddag.
– Vi hadde i det lengste håpet på at dette ikke skulle skje. Norge har vedtatt en lov mot tvangsekteskap. Nå sendes hun til Iran der hun risikerer å bli tvangsgiftet og i verste fall bli offer for æresdrap, sier fostermoren til adressa.no.
Fontene skrev om jenta i nummer 13/2007 og nummer 2/2008. Etter å ha bodd et års tid i norske asylmottak, plasserte barnevernet henne hos en fosterfamilie i Nord-Trøndelag. I januar i år ble asylsøknaden hennes endelig avvist. Hun får heller ikke opphold på humanitært grunnlag, til tross for at skal ha flyktet fra tvangsekteskap. Nå skal hun tilbake til en familie som etter det jenta forteller skal ha lovt å selge henne i bytte mot gratis husrom.
«De (utlendingsmyndighetene, journ.anm.) sier at jeg har familie som jeg kan bo hos i Iran. Men det er umulig etter det som har skjedd», uttalte jenta til Fontene nr. 13/07, «Familien er rasende etter det som har skjedd. De vil ikke vite av meg. De er ikke lenger glad i meg, ikke etter det jeg har gjort.»
Barnevern underordnet
– Barnevernets primære oppgave overfor enslige mindreårige asylsøkere er å sikre tilfredsstillende omsorg for dem mens de er i Norge. Barnevernet vet ikke noe om omsorgssituasjonen de møter i landet barna returneres til, og har heller ikke adgang til å overprøve vedtak i UDI eller UNE, uttalte barnevernleder i Levanger, Toril Moe, til Fontene nr. 2/08.
Siste nytt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
– Det er veldig viktig at studentene opplever dette som relevant for dem. Vi har gått grundig gjennom pensum på de ulike utdanningene for å lage oppgaver der alle har noe å bidra med, sier prosjektleder Torhild Skotheim.
Hanna Skotheim
OsloMet tar grep: Slik skal studentene bli flinkere til å jobbe med barn
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Magnus Alu Andersen (t.v.) er leder for Netcompanys norske barnevernssatsing og Lars Andreas Eidsheim er prosjektleder i DigiBarnevern sitt fagsystem. Fontene møtte dem i Netcompany sine lokaler.
Hanna Skotheim