Fra bruker til medarbeider
Bergen kommune og Helse Bergen har samarbeidet om et prosjekt som skal føre til at mennesker med erfaring som brukere av psykiatrien får jobb i tjenesteapparatet. Mange fikk jobberfaring, men svært få fikk en varig fast jobb.
Det ble satt av for lite tid til oppfølging og tilrettelegging på arbeidsplassen, og forsker Angelika Schaff, som har evaluert tiltaket, mener dessuten at metodikken i oppfølgingen var for lite kunnskapsbasert. Mange av deltakerne følte at de ikke fikk det de var lovet. Det førte til usikkerhet og frustrasjon.De fleste deltakerne ønsket seg ordinær jobb. For å få til det trengs god oppfølging og finansiering. Derfor er det behov for et samarbeid mellom prosjektet og Nav på individuell basis, og det var ikke på plass da evalueringen skjedde.
Ni måneders undervisning 15 personer med erfaring som brukere av psykiatrien fikk plass i tiltaket i 2006, og 15 året etter. Deltakerne fikk et ni måneders undervisningstilbud, og etter utdanningen var det ni personer av 2006-kullet som fikk tilbud om jobb. Lønna var grunnbeløpet i folketrygden. Sju jobbet i Bergen kommune og to i frivillige organisasjoner. Disse ni arbeidsplassene var imidlertid prosjektbasert og dermed midlertidige. En fikk vanlig fulltidsjobb i en håndverksbedrift og en fikk deltidsjobb med lønnstilskudd. Bare en ble stående uten jobb.
Det å få jobb, uansett finansiering, fører til bedre livskvalitet. Det i seg selv styrker deltakernes arbeidsevne, påpeker forskeren blant annet. Prosjektet ble satt i gang etter en dansk modell.
Siste nytt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
– Det er veldig viktig at studentene opplever dette som relevant for dem. Vi har gått grundig gjennom pensum på de ulike utdanningene for å lage oppgaver der alle har noe å bidra med, sier prosjektleder Torhild Skotheim.
Hanna Skotheim
OsloMet tar grep: Slik skal studentene bli flinkere til å jobbe med barn
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Magnus Alu Andersen (t.v.) er leder for Netcompanys norske barnevernssatsing og Lars Andreas Eidsheim er prosjektleder i DigiBarnevern sitt fagsystem. Fontene møtte dem i Netcompany sine lokaler.
Hanna Skotheim