JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra bruker til medarbeider

Bergen kommune og Helse Bergen har samarbeidet om et prosjekt som skal føre til at mennesker med erfaring som brukere av psykiatrien får jobb i tjenesteapparatet. Mange fikk jobberfaring, men svært få fikk en varig fast jobb.
25.01.2008
12:39
16.12.2013 03:44

Det ble satt av for lite tid til oppfølging og tilrettelegging på arbeidsplassen, og forsker Angelika Schaff, som har evaluert tiltaket, mener dessuten at metodikken i oppfølgingen var for lite kunnskapsbasert. Mange av deltakerne følte at de ikke fikk det de var lovet. Det førte til usikkerhet og frustrasjon.De fleste deltakerne ønsket seg ordinær jobb. For å få til det trengs god oppfølging og finansiering. Derfor er det behov for et samarbeid mellom prosjektet og Nav på individuell basis, og det var ikke på plass da evalueringen skjedde.

Ni måneders undervisning 15 personer med erfaring som brukere av psykiatrien fikk plass i tiltaket i 2006, og 15 året etter. Deltakerne fikk et ni måneders undervisningstilbud, og etter utdanningen var det ni personer av 2006-kullet som fikk tilbud om jobb. Lønna var grunnbeløpet i folketrygden. Sju jobbet i Bergen kommune og to i frivillige organisasjoner. Disse ni arbeidsplassene var imidlertid prosjektbasert og dermed midlertidige. En fikk vanlig fulltidsjobb i en håndverksbedrift og en fikk deltidsjobb med lønnstilskudd. Bare en ble stående uten jobb.

Det å få jobb, uansett finansiering, fører til bedre livskvalitet. Det i seg selv styrker deltakernes arbeidsevne, påpeker forskeren blant annet. Prosjektet ble satt i gang etter en dansk modell.

25.01.2008
12:39
16.12.2013 03:44