JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spår mer sosial dumping og kriminalitet

Arbeiderpartiet er redd den blå-blå arbeidslivsreformen på sikt skal gi mer arbeidslivskriminalitet og mindre produktivtet.
13.06.2014
13:50
27.08.2015 20:01

torkjell.tradal@lomedia.no

Etter at regjeringen og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson la fram sine forslag til en ny arbeidslivsreform onsdag, har ikke reaksjonene latt vente på seg. Større adgang til midlertidige ansettelser og mer tillatt overtid er blant forslagene som blant annet har fått LO-lederen til å rope varsko.

Det samme gjør Aps Anette Trettebergstuen, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Men det er de langsiktige virkningene av regjeringens endringer som opptar henne mest.

– Tiltakene i sum gjør at jeg er veldig bekymra for norsk arbeidsliv. Robert Eriksson legger fram politikk for første gang, og da ønsker han å reversere virkemidler mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, mener Trettebergstuen.

– Økt grobunn for kriminalitet

Trettebergstuen mener regjeringen går motsatt vei av den utviklingen Norge har hatt de siste årene i kampen mot sosial dumping, når den blant annet foreslår å fjerne kollektiv søksmålsrett. Kollektiv søksmålsrett innebærer at fagforeninger på egenhånd kan reise søksmål mot arbeidsgivere hvis de mener det drives ulovlig innleie, uten at noen ansatte ønsker rettsak.

– Når man i tillegg rokker ved grunnplanken i norsk arbeidsliv, som består av at trygge ansettelser skal være normen og som gjør at vi har et anstendig arbeidsliv i Norge, gir det økt grobunn for kriminalitet og dumping. Det kan få store konsekvenser for lang tid og i sum kan dette gå utover produktiviteten i samfunnet, frykter Trettebergstuen.

Regjeringen ønsker på den annen side også å heve straffenivået for alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven. Men å stramme inn på dette området har liten effekt, mener Trettebergstuen

– Du kan gi strengere straffer, ha strengere kontrollregime eller gi ti millioner ekstra til Arbeidstilsynet. Det løser ikke mye når man åpner for flere problemer. Man kan ikke kontrollere seg ut av et problem man legger til rette for at skal øke.

Vil reversere

I dagens Klassekampen lover Dag Terje Andersen at Arbeiderpartiet vil reversere forslaget hvis de kommer til makta igjen, etter at forslaget er vedtatt. Trettebergstuen bekrefter at det kan være aktuelt.

– Kommer dere til å reversere dette hvis forslaget blir vedtatt og dere får regjeringsmakt senere?

– Vi gjorde det i 2005 etter Bondevik-regjeringa. Det vil være mulig å reversere da, ja, svarer Trettebergstuen.

– Men først skal dette ut på høring. Da håper jeg alle kjenner sin besøkelsestid og sender inn gode høringssvar. Vi skal kjempe for vårt syn og legge fram vår politikk. Vi ønsker også fleksibilitet, men vår type fleksibilitet gjelder folk og trenger lover og regler.

13.06.2014
13:50
27.08.2015 20:01