JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke et lavtlønnsoppgjør

Påstander om lavtlønnsoppgjør og LO-strid om fordelingen skaper uro i FO-rekkene. – Resultatet i staten treffer FOs medlemmer svært godt, beroliger nestleder Mimmi Kvisvik.
05.06.2012
10:01
16.12.2013 19:25

solfrid.rod@lomedia.no

Aftenposten skrev i går at kommuneoppgjøret står i stampe, ikke fordi KS ikke vil legge mer penger på bordet, men fordi LO krangler på bakrommet om hvordan pengene skal fordeles.

«Rasende Davidsen»

I følge Aftenposten ønsker KS å løfte høgskolegruppene i år fordi de vet at de står overfor store rekrutteringsproblemer. Forhandlingsleder i LO kommune, Fagforbundets leder Jan Davidsen, skal i følge avisa ha blitt rasende over signalene fra KS.

«Signalene fra KS skal ha gjort LOs kommunale forhandlingsleder Jan Davidsen rasende. Både i staten og Oslo Kommune har LO fått gjennomslag for en klar lavlønnsprofil. Han vil ikke finne seg i at det klart største forhandlingsområdet bruker pengene på en måte som gir hans medlemmer dårligere uttelling», skriver Aftenpostens Gunnar Kagge.

Smart å være i LO?

Artikkelen ble raskt gjenstand for debatt på sosiale medier. Der spør FO-ere hvor smart det er for barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere å være tilsuttet LO. Davidsen har aldri kjempet for utdanningsgruppene, hevder flere på facebook.

En FO-er skriver: «Så det kan da se ut som om FO medlemmer streiker fordi LO ønsker å gi FO medlemmer MINDRE enn det KS ønsker å gi? Kan noen sentralt i FO forklare dette? Er dette riktig?»

– Nei, sier nestleder Mimmi Kvisvik til Fontene.

Fordi det fortsatt er konflikt i kommunesektoren, vil hun ikke kommentere det oppgjøret. Men hun avviser at FO-ere taper lønnsmessig på LO-tilknytningen.

Meklingsresultatet etter streiken treffer hele bredden i LO Stats medlemsmasse, også FOs høgskolegrupper, mener hun.

– Treffer våre grupper

Alle får minst 12 000 i generelt tillegg. De som er i lønnstrinn 56 og oppover får mer, nærmere bestemt 2,7 prosent av lønna.

På toppen av hver lønnsramme legges det til et ekstra lønnstrinn.

For de som ikke har lønnsramme, men såkalt spenn, legges det til et lønnstrinn i bunnen og tre på toppen.

Endringer i spenn gir ikke automatiske opprykk, men har betydning ved nyansettelser og kan bakes inn i lokale krav.

De sentrale tiltakene er, i følge Kvisvik, gunstige for FOs medlemmer, særlig i kombinasjon med føringene for den lokale potten på 1,1 prosent. Likelønn, kompetanse og ansvar skal prioriteres når denne skal fordeles.

– Dette er bestemmelser som veldig tydelig treffer våre grupper, forklarer Kvisvik.

Mellom 12 og 24 000

FO-ere ansatt i staten får en lønnsøkning på mellom 12 000 og 24 000 før lokal pott, fastslår Kvisvik. Og eksemplifiserer med noen typiske statsansatte medlemmer.

En miljøterapeut med 16 års ansiennitet vil rykke opp fra lønnstrinn 48 til 49. Det innebærer 6 700 kroner, altså 18 700 når det legges på de 12 000 i generelt tillegg.

I friomsorgen når du toppen av ansiennitetsstigen etter 10 år. Har du det, vil generelt tillegg og sentrale tiltak gi til sammen 18 800 kroner, ifølge Kvisvik

Er du første lektor på en høgskole med full ansiennitet og plassert i lønnsrinn 64, vil det generelle tillegget på 2,7 prosent gi en økning på 14 000. Et ekstra lønnstrinn plusser på 9 900. Totalt 23 900.

– Og da har vi ennå ikke kommet til den lokale potten, sier Kvisvik.

Ulik medlemsmasse

Unio streiker videre i staten nettopp fordi de mener oppgjøret ikke gir uttelling for høgskolegruppene. For eksempel er politiet i streik mens statsansatte FO-ere er tilbake på jobb. Begge krevde i utgangspunktet uttelling for sin høgskoleutdanning.

– Der er kanskje litt forvirrende for folk?

Alle forbund vurderer tilbudet ut fra sin egen medlemsmasse. LO stat har en sammensetning, Unio har en annen.

Likelønnsdrivkraft

Politiets kjønnsbalanse er omtrent motsatt av FOs. Betyr det at det er likelønnsføringen som gjør statsoppgjøret bra i FOs øyne?

– Likelønnsføringen på lokal pott er en veldig drivkraft for at vi mener det er et godt oppgjør for våre grupper. Unio har vurdert det annerledes.

Hva vil du si til de FO-medlemmene som nå lurer på om de er tjent med å være LO-organisert?

– Jeg vil råde dem til å lese uravstemningsdokumentet nøye og ta med seg at det er en samlet vurdering som gjør at vi i forbundsledelsen anbefaler resultatet. Og så anbefaler jeg alle til å delta i uravstemningen. Vi i forbundsledelsen anbefaler, men det er medlemmene som avgjør.

– Feil å kalle det lavtlønnsoppgjør

Artikkelen i Aftenposten handler egentlig om kommuneoppgjøret, der det påstås å være strid om fordelingen. Kan du kommentere disse påstandene?

– I kommunesektoren har vi verken godtatt eller forkastet noe resultat. Der er vi i streik.

Det er ikke første gang det hevdes at FO-ere taper på LOs solidariske lønnspolitikk?

– Å kalle dette et lavtlønnsoppgjør mener jeg er helt feil. Resultatet i staten treffer våre grupper veldig godt, avslutter Kvisvik.

05.06.2012
10:01
16.12.2013 19:25