JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En rettferdig streik

– Her er det heiarop og tomler opp fra folk som går forbi. Denne streiken har støtte, forteller streikevaktene utenfor statens barnevern, regionkontor øst.
25.05.2012
12:58
16.12.2013 19:18

solfrid.rod@lomedia.no

– Naboen vår, et firma, kom med kaffe til oss, supplerer Kjellrun Wilhelmsen.

Hun er barnevernpedagog og FO-er, og kjører høy solfaktor i steika i Pilestredet fredag formiddag sammen med Truls Olsen fra Fagforbundet.

FO har tatt ut 12 ansatte ved regionkontoret i streik. Med NTL og Fagforbundets medlemmer er 22 tatt ut totalt.

Deres kolleger på regionkontorene i Trondheim og Bergen er også i streik, i tillegg til fagteamene i Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø.

Godtar ikke gapet

Seniorrådgiver Tom Bache-Gabrielsen, plasstillitsvalgt og streikeansvarlig for FO, opplever at folks motivasjon for å streike først og fremst ligger i prinsippene.

– Om det blir 3,8 eller 4,1 prosents lønnsøkning er ikke avgjørende for vår levestandard. Men vi godtar ikke at vi som jobber i offentlig sektor skal henge så langt etter privat sektor, forklarer han.

Streiker for prinsipper

Han har streiket en gang før, i 2000. Da varte streiken i tre-fire uker. Så vidt Bache-Gabrielsen husker, endte det med tvungen lønnsnemd og omtrent samme økonomiske resultat som man gikk ut i streik på.

Hva om det skjer igjen? Er det verdt å streike da?

– Dette handler om mer enn penger, det står om prinsipper, særlig prinsippet om utjamning mellom offentlig og privat sektor. Jeg tenker at det er viktig å få oppmerksomhet rundt det uansett.

Staten ved Rigmor Aasrud mener dere har fått et godt tilbud?

– Med det tilbudet som ble lagt fram ville gapet øke. Jeg stoler mer på våre egne utregninger, sier Bache-Gabrielsen.

Ikke dramatisk foreløpig

Bache-Gabrielsen var ferdig utdannet barnevernpedagog i 1975, og har jobbet i kommunalt, fylkeskommunalt og statlig barnevern i alle år siden. Om utdanningen ikke har gitt den store lønnsgevinsten, har han aldri angret.

– Jeg hoppet av etter et år på jusen, det var riktigere for meg personlig å bli barnevernpedagog.

Regionkontorene i statlig barnevern driver for det meste med administrasjon, drift og oppfølging av tiltak. Konsekvensene av streik er ikke dramatiske, mener streikelederen.

– Når streiken trappes opp og flere ansatte i fagteamene tas ut, kan det bli kritisk for kommuner som trenger hjelp til å plassere barn, finne institusjonsplasser og slikt, sier Bache-Gabrielsen.

Streiker for en kompetent offentlig sektor

Et par kvartaler unna står en gjeng i gule streikevakter utenfor Arbeids- og velferdsdirektoratet. Alle de seks FO-medlemmene som jobber her er tatt ut. Per Inge Langeng, som jobber i styringsenheten for sosiale tjenester, er eneste FO-er her akkurat nå, inntil han får selskap av Anna-Sabina Soggiu fra forbundsledelsen.

Også han er lei av at offentlig sektor henger etter privat. Kompetanse må lønne seg, også i staten, mener Langeng.

– Dette handler om å ivareta en kompetent offentlig sektor.

Langeneg tror streiken kan trekke ut i tid.

– Nå er min informasjon selvsagt partisk. Men slik jeg forstår det, har arbeidsgiver en såpass arrogant tilnærming at jeg tipper streiken kan bli langvarig.

Mer enn penger

Det er AU-medlem Anna-Sabina Soggiu også forberedt på.

– Dette handler om mye mer enn penger. Særlig i kommunesektoren handler det om hele avtalestrukturen. I KS kom vi jo aldri så langt at vi fikk et økonomisk tilbud. Vi er forberedt på å holde trøkket oppe en god stund, sier Soggiu.

Dere er ikke redde for tvungen lønnsnemd?

– Det er alltid en fare. Vi må være nøye med hvem vi tar ut.

Opptrapping over pinse

Streiken trappes opp fra tirsdag.

17 nye FO-ere tas da ut i staten, de fleste av dem i Helsedirektoratet. Totalt tar LO og YS ut nærmere 2000 nye statsansatte om ikke konflikten er løst innen tirsdag. Utenriksdepartementet, Norad og Kriminalomsorgen er blant virksomhetene vil bli hardt rammet.

Også i kommunesektoren går flere ut i streik over pinse. Da får de 137 streikende FO-erne i Molde og Asker følge av ytterligere 82 barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere ut i Kongsberg kommune i Buskerud og i Harstad kommune i Troms.

Totalt er det varslet 16 000 nye streikende i kommunesektoren.

25.05.2012
12:58
16.12.2013 19:18