JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FOere frykter forverring

Fra 1. januar skal kommunene ha mer ansvar for helsetjenestene. FO lover å følge samhandlingsreformen med argusøyne.
16.11.2011
15:37
16.12.2013 17:37

mia.paulsen@lomedia.no

Pleie- og omsorgssjef Helen Cuenod representerer 26 kommuner i Akershus inn mot Vestre Viken Helseforetak. Hun fortalte på FOs avdelingskonferanse i går om arbeidet med avtaler for inn- og utskriving av pasienter i sykehus. Løsningen for de 26 ble en felles rammeavtale som skal suppleres med direkte avtaler mellom helseforetaket og de enkelte kommunene.

Økonomi ligger under

Ifølge Cuenod er økonomi hovedårsaken til reformen. Hun sa at Norge er på andre plass etter USA når det gjelder utgifter til helsetjenester. Men hensikten er også å sørge for bedre og mer koordinerte tjenester og mer forebygging.

Det skal bli flere leger i kommunene, og kommunene skal ha ansvar for pasienter som er utskrivingsklare. Helseforetakene skal varsle kommunen når en pasient er utskrivingsklar.

--Skeptisk

– Jeg er skeptisk. Dette høres ut som mye byråkrati og få tiltak. Dette skaper utrygghet hos brukerne. Jeg frykter også at reformen åpner for flere private tilbud fordi kommunene ikke har egne ressurser, sa Nils Karlsholm, som er avdelingsleder i FO Sør-Trøndelag.

Bekymret for de mest utsatte

FO-leder Rigmor Hogstad er bekymret for de gruppene som har vansker med å sikre seg helsetjenester, som psykisk utviklingshemmede, rusmisbrukere og mennesker med psykiske lidelser.

– De har ikke alltid noe nettverk rundt seg. Hvordan vil de bli ivaretatt? undret hun.

Tillitsvalgte trenger kanaler

Fylkessekretær Sølvi Solvang fra FO Sogn og Fjordane påpekte at det foreløpig ikke er gode nok systemer for tillitsvalgtes medvirkning i helsesystemene etter at reformen trer i kraft.

– Vi har tillitsvalgte bare på virksomhetsnivå, og de er ikke en gang fra FO, men fra Fagforbundet. Vi ser nå at det kuttes i psykiatri og rusbehandling, og i barne- og ungdomspsykiatrien legger de ned tiltak, sa hun.

Minnet om Uredde stemmer

– Vi skal følge med og si fra når det ikke funker, sa FOs nestleder Mimmi Kvisvik, som minnet om FOs kampanje Uredde stemmer. Den skal gi redskaper for å si fra om svikt i velferdsstaten, og kan også brukes på Samhandlingsreformen.

16.11.2011
15:37
16.12.2013 17:37