JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kokebok mot privatisering

Også den rødgrønne regjeringen er offer for anbudshysteriet, mener For Velferdsstaten. Mandag lanserte de sin egen oppskrift for hvordan politikerne kan ta tilbake velferdstjenestene.
23.05.2011
14:32
16.12.2013 16:13

solfrid.rod@lomedia.no

Myndighetene spyr ut regelverk og veiledere for hvordan anbud skal gjennomføres og oppretter institusjoner i hytt og pine for å informere og behandle klager. Derimot finnes ikke en eneste veileder for hvordan drive velferdstjenester i offentlig regi, skriver daglig leder Asbjørn Wahl i forordet til Ta tjenestene tilbake, som ble lansert på Velferdskonferansen 2011 i Folket hus i Oslo i formiddag.

Politikk, ikke jus

For Velferdsstaten er lei av at norske politikere skyver EU og EØS foran seg når de setter velferdstjenester på anbud.

– Det finnes handlingsrom for å la være å anbudsutsette. Det er også fullt mulig å ta tilbake tjenester som har vært utsatt. Dette er politikk, ikke jus, sa spesialrådgiver i For velferdsstaten, Helene Bank, da hun presenterte bruks-heftet.

Nødvendig innsyn

Heftet viser en rekke eksempler på at det offentlige har tatt tjenester tilbake gjennom ekspropriasjon, tilbakekjøp og hjemfallsklausuler.

Offentlig regi på tjenestene er ingen garanti for kvalitet, men en nødvendig forutsetning for innsyn i og kontroll med virksomheten og pengebruken, påpeker For velferdsstaten.

Rådgiver Linn Herning viste fram en rekke eksempler på hvordan bedriftsstrukturen vanskeliggjør nettopp det.

På vei mot egenregi

Internasjonale konsern registrert i utlandet som stadig ekspanderer med nye datterselskaper gjør det nesten umulig for norske kommuner å følge pengestrømmen, mener Herning.

For å unngå at offentlige midler bevilget til eldreomsorg og barnevern havner i private lommer, anbefaler For velferdsstaten å gjennomføre begrenset anbudsrunde, forbeholdt ideelle aktører. Dette kan være første steg på veien til egenregi, foreslår Bank og Herning.

Kutter i lønn og pensjon

De minner om at velferd er svært arbeidsintensive tjenester. 80 prosent av kostnadene går til lønns- og pensjonsutgifter.

Det betyr at det er her du må kutte om du skal tjene penger. Når norske myndigheter lar internasjonale omsorgsfirmaer overta, åpner de samtidig opp for uforsvarlig bemanning, lavere lønn og dårligere pensjonsordninger, advarer For velferdsstaten.

Trygg investering

Linn Herning trakk fram som et kjennetegn ved mange av de internasjonale selskapene at de driver med mye forskjellig og er på evig jakt etter nye områder som kan være innbringende.

– Hvis du vil investere i noe som helt sikkert ikke går konkurs, da investerer du i norsk offentlig sektor.

Spår tradisjonell valgkamp

Barne- likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken avviste at regjeringen har resignert i kampen mot private profitører.

Han tror høstens valgkamp kommer til å dreie mye rundt de klassiske skillelinjene mellom høyre- og venstresiden i spørsmål om hvem som skal stå for velferdstjenestene.

Ros for å gi ideelle forrang

Lysbakken innrømmet at SV gjerne skulle sett at regjerningen gikk lengre i å begrense private aktørers spillerom, men fikk ros for at han akkurat nå har ute en begrenset anbudskonkurranse for fosterhjem, der bare ideelle aktører kan prøve seg.

Lysbakken har fått kritikk av Høyre og Krf for denne begrensede konkurransen. Regjeringen er mer opptatt av ideologi enn barnas beste, mener de. Lysbakken trakk på sin side fram at de ideelle ofte taper åpne konkurranser.

– Her viser høyresiden sitt sanne ansikt. De skyver Frelsesarmeen foran seg, men er egentlig mest opptatt av Norlandia og andre kommersielle aktører, sa Lysbakken.

Heftet Ta tjenestene tilbake finner du her.

23.05.2011
14:32
16.12.2013 16:13

Mye lest