JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte raser mot pensjonskutt

I kveld vedtar kommunestyret i Oslo å kutte i pensjonen for de som begynner å jobbe i kommunen etter nyttår. Selv har toppolitikerne i kommunen gullkantet pensjon og etterlønn. Ansatte og tillitsvalgte er forbannet.
14.12.2011
13:40
16.12.2013 17:54

– Hvorfor har de ikke forhandlet med våre tillitsvalgte før de kommer med et slikt forslag, undrer sosionom Kala Kalayci i Nav Bjerke Bydel.

Kalayci mener politikerne kunne kommet fram til bedre løsninger for å spare inn penger hvis de hadde tatt de ansatte med på råd.

Drukner i Lambda

Folk som begynner å jobbe i Oslo kommune 1. januar vil få redusert pensjonen sin med 3prosent, hvis politikerne får det som de vil på møtet i kveld. – Saken har vært bortimot hemmeligstemplet, og har vært behandlet på rekordtid, sier Tore Saugerud, som er hovedtillitsvalgt for 60 FOere i Bjerke Bydel.

Krangelene om plasseringen av Munch-museet, som også skal behandles i kveld, har skapt så mye baluba at pensjonssaken har drukna. – Utredningene har kostet mange millioner, sukker Saugerud oppgitt.

Får konsekvenser

Ansatte i Oslo kommune har en pensjon som har et ytelsesnivå på 70 prosent. «Kommune-Norges beste pensjonsordning», argumenterer kommunen på sin hjemmeside. – Det stemmer, men vi har også akseptert en lavere lønn for å ha dette pensjonsnivået. Nå kutter politikerne i dette godet uten at det har vært gjenstand for forhandlinger, sier Saugerud.

Saugerud mener kuttet i pensjonen må få uttelling ved hovedtariffoppgjøret til våren.

Tett på brukere

Kalayci er sjokkert over å høre at politikerne i Oslo kun har en opptjeningstid på 16 år for å få ut full pensjon.

Hun er ansvarlig for et prosjekt som skal få for langtids sosialhjelpsmottakere i arbeid eller aktivitet. – Vi må arbeide i 30 år for å få de samme rettighetene. Jeg jobber med de tyngste brukerne våre og gir mye av meg selv i jobben. Likevel må jeg jobbe nesten dobbelt så lenge som politikerne for å få pensjon, det er ikke rettferdig, mener Kalayci.

Ifølge Saugerud ble den korte opptjeningstiden for politikernes pensjon innført fordi en politisk karriere kunne virke negativt på karriereløpet i arbeidslivet. – Sånn er det ikke lenger. Politikerne som gikk av i høst har gått til toppjobber, forteller Saugerud.

Demotiverende

«Det er blitt hevdet, og med rette, at den store budsjettvinneren i kommune-Norge denne høsten har vært pensjonene. I del fleste kommuners budsjettforslag for 2012 ligger det nemlig an til kraftig økte pensjonskostnader i årene fremover. I Oslo har pensjonsutgiftene vokst med ca 700 millioner fra 2010», skrev kommunen på sin hjemmeside 5. desember.

Saugerud mener politikerne burde hevet sin egen opptjeningstid til 30 år hvis de er bekymret for kommuneøkonomien. – Hvis jeg hadde vært politiker kunne jeg gått av med pensjon om fire år. Som saksbehandler i Nav må jeg jobbe i 20 år for å få de samme rettighetene, sier han.

– Dette er demotiverende. Hvorfor går de ikke foran med et godt eksempel, undrer Kalayci.

Lukrativ utsettelse

Seks av åtte oslopolitikere som ga seg som byråder eller komitéledere og nestledere i bystyret i høst har tatt i mot etterlønn. For en Oslo-byråd utgjør tre måneders lønn om lag 250 000 kroner.

Aps ordførerkandidat Rune Gerhardsen mener ifølge VG at han fortjener å utnytte systemet som takk for lang og tro tjeneste.

Ifølge avisa skulle han egentlig gå over i pensjonistenes rekker etter høstens valg. Nå har han utsatt pensjonstilværelsen med tre måneder for å få med seg den bedre betalte etterlønna. – Jeg kunne for så vidt ha tatt ut pensjon nå, og stoppet etterlønnen. Hadde jeg blitt pensjonist, så hadde jeg gått ned i lønn. Regnestykket er enkelt, sier Gerhardsen til VG.

Spøkte om etterlønn

FrPs Sylvi Listhaug gikk av som byråd for velferd og sosiale tjenester i høst, og ble hentet til jobben som seniorrådgiver for pr-byrået First House. Likevel tok hun ut den lukrative etterlønna og dro til Thailand med familien.

På Facebook-siden sin skrev hun til sine 2800 venner den 26. november:

«Da er vi tilbake etter to uker i Thailand. Nydelig med sol og varme!! Dette gav mersmak! Blir det julefeiring og så reiser vi til Sør-Afrika i romjulen. Deilig å bli arbeidsledig:)»

– Det var spøkefullt skrevet, fordi jeg er jo så glad i å jobbe. Etter å ha vært byråd i fem år med det trøkket jeg har vært under, må jeg innrømme at det var deilig å kunne senke skuldrene og ha litt mer tid med barna og familien», sier Listhaug til VG.

Trenger god pensjon

– Vi trenger gode pensjonsordninger når vi jobber så tett på mennesker som vi gjør. Det kan påvirke motivasjonen og arbeidsevnen på sikt når politikerne bevilger seg selv slike goder når de strammer inn på våre pensjoner. Vi kan ikke bare yte og yte, sier Kalayci.

14.12.2011
13:40
16.12.2013 17:54