Annullerer et yrkesliv

Unni Dahle er 51 år, men får null ansiennitet som vernepleier. Du må ha en mann i oljen, skal du overleve på kommunal lønn i Stavanger, konstaterer FOs tillitsvalgte.
29.03.2012
15:36
16.12.2013 18:47

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Leder for FO-studentene Unni Dale (51), er ferdig utdannet vernepleier neste år. Søker hun seg til Stavanger, blir lønnstilbudet fra kommunen det samme som til hennes 30 år yngre kolleger. Arbeidserfaringen hennes strekker seg tilbake til 1980-tallet, men tas ikke med i regnestykket om ansiennitet.

Lønnsoppgjøret er i gang for kommunenorge – Det begynner sentralt, men springer ut i et mylder av ulike lønns- og arbeidsvilkår. Det er lokaldemokrati eller blodig urettferdig, alt etter hvem du spør.

Utsletter livsløpet

– De godkjenner ikke alle årene jeg jobbet butikk og bemanningsbyrå. Da blir det lite aktuelt for andre enn de nyutdannede 21-åringene å søke seg jobb i de kommunale helse- og sosialtjenestene, sier Unni Dahle.

Beskjedne 329.800 kroner er begynnerlønna for jobber med krav om treårig høgskole i Stavanger.

– Er du nyutdannet, begynner du ikke her, sier hovedtillitsvalgt for FO i oljehovedstaden, Anna Paulsen Fjærtoft.

I tariffoppgjør etter tariffoppgjør har hun sett seg lei på at kommunen skrumper inn pengetaska for medlemmene hennes. Spesielt gjelder det de nyutdannede og dem med lite ansiennitet.

Kommunen mister vinternettene

– Kommunen går glipp av livserfaring, av oss som har vært ute en vinternatt og vet at livet ikke alltid er en dans på roser, sier Dahle.

Det er egenskaper som ikke er å kimse av i møte med dem som faller utenfor samfunnets mainstream.

Får hun seg jobb i nabokommunen Sandnes, vil hun oppleve et ansiennitetshopp på 16 år sammenliknet med Stavanger. Sandnes godkjenner nemlig ulike typer arbeidserfaring, ikke bare den som faller eksakt inn under sosialfeltet. Dahle ville umiddelbart smette inn på toppansiennitet.

Arbeidsselgers marked

Sandnes har 16 års ansiennitetsstige for høgskolegruppene. Kommunen har vedtatt å ligge betydelig over det som blir framforhandlet sentralt.

– Dette er et tett befolket område. Seks-sju kommuner konkurrerer om den samme arbeidskraften. Da gjelder det for Sandnes å gjøre seg lekker i markedet, forklarer leder for Omsorg Sentrum i Sandnes kommune, Anna Lima Braut.

29.03.2012
15:36
16.12.2013 18:47