JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

8. mars-bråk i Oslo

8. mars-komiteen vil ha parolen «Legg ned Pro Sentret». Anna-Sabina Soggiu i FO-ledelsen mener vedtaket er i strid med folkemeningen.
24.02.2012
14:18
14.12.2013 12:55

vibeke.liane@lomedia.no

Pro Sentret er Oslo kommunes hjelpetilbud til kvinner og menn som prostituerer seg.

– Parolen er respektløs overfor kompetente fagpersoner. Det å legge til rette for skadeforebyggende arbeid er ikke det samme som å akseptere prostitusjon. Som sosialarbeider kan du ikke tvinge folk til å endre seg, sier Soggiu, som mener det er hårreisende hvis parolen blir stående.

Ottar-kupp

Bak 8. mars-toget i Oslo står blant annet LO i Oslo, Fellesforbundet, Nei til EU, Sykepleierforbundet, Kvinnefronten, Sosialistisk Ungdom, Dixie-Sentret mot voldtekt, Amnesty og Mira- Sentret.

Kvinnegruppa Ottar beskyldes for å ha kuppet paroleavstemningen under 8. marskomiteens møte 8. februar. Ifølge Dagsavisen var svært få tilstede på møtet i Sykepleierforbundets lokaler. Kvinnegruppa Ottar hadde mobilisert deltakere i forkant.

Ikke teselskap

Sinnene er i kok etter det omstridte vedtaket for arrangementet i Oslo. Nå har både Sykepleierforbundet, partiet Rødt og Kvinnefronten bedt om at parolen fjernes fra 8. mars-toget.

Hanne Størset forsvarer vedtaket. Hun er presseansvarlig i 8. marskomiteen og styremedlem i Kvinnegruppa Ottar. Størset sier til Dagsavisen at det er dårlig kutyme og lite konstruktivt å skjelle ut meningsmotstandere og å oppfordre til boikott når de selv ikke har deltatt på møtet. – 8. mars-toget er et åpent politisk arrangement, det er ikke et teselskap, sier Størset.

Kunnskapsløst

Andreas Kikvik er tillitsvalgt for syv FOere ved Pro Sentret, han forteller om en voldsom støtte etter at parolevedtaket ble kjent. – Vi har fått voldsom støtte fra andre kvinneorganisasjoner, det er veldig hyggelig, sier sosionomen.

Han er skuffet over at Kvinnegruppa Ottar ikke har satt seg inn i arbeidet som gjøres på Pro Sentret. – De baserer seg på forutsetninger som ikke har rot i virkeligheten, mener Kikvik.

Usolidarisk feminisme

Flere kvinneaktivister truer med å boikotte årets 8. mars tog. – Parolen om å legge ned Pro Sentret var dråpen. Det er usolidarisk feminisme, sier feministen Anne Bitsch.

Anna-Sabina Soggiu sier til Fontene at hun vil gå i toget. – Men det er med en bismak i munnen, sier hun.

Kritisk til organiseringen

Kvinnegruppa Ottar er kritisk til måten Pro Sentret er organisert på ved at kompetansesentret og hjelpesentret er organisert sammen. – Vi vil ha et kompetansesenter som er mot prostitusjon, ikke et som er for. Det er en kobling vi ikke finner i andre land, sier Størset.

Andreas Kikvik er uenig med Størset. – Det er en styrke at kompetansesenteret har en nærhet til de prostituerte og til oss som jobber med dem, sier Kikvik.

Fredelig i Trondheim

Planleggingen av 8. mars-arrangementet i Trondheim er uten konflikter, ifølge koordinator Heidi Klokkervold, som leder FO Sør-Trøndelag.

Hun stiller seg uforstående til parole-vedtaket i hovedstaden. – Pro Sentret i Oslo gjør en veldig viktig jobb. Jeg var skeptisk til lovforbudet mot å kjøpe sex, fordi jeg var redd det ville bli en sovepute, sier Klokkervold, som beklager at det ikke er et slikt tilbud i Trondheim.

Klokkervold etterlyser gjennomføringen av tiltakene som ble bebudet i forbindelse med at det ble straffbart å kjøpe sex.

24.02.2012
14:18
14.12.2013 12:55