– En rettferdig streik

– Her er det heiarop og tomler opp fra folk som går forbi. Denne streiken har støtte, forteller streikevaktene utenfor statens barnevern, regionkontor øst.
25.05.2012
12:58
16.12.2013 19:18

solfrid.rod@lomedia.no

– Naboen vår, et firma, kom med kaffe til oss, supplerer Kjellrun Wilhelmsen.

Hun er barnevernpedagog og FO-er, og kjører høy solfaktor i steika i Pilestredet fredag formiddag sammen med Truls Olsen fra Fagforbundet.

FO har tatt ut 12 ansatte ved regionkontoret i streik. Med NTL og Fagforbundets medlemmer er 22 tatt ut totalt.

Deres kolleger på regionkontorene i Trondheim og Bergen er også i streik, i tillegg til fagteamene i Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø.

Godtar ikke gapet

Seniorrådgiver Tom Bache-Gabrielsen, plasstillitsvalgt og streikeansvarlig for FO, opplever at folks motivasjon for å streike først og fremst ligger i prinsippene.

– Om det blir 3,8 eller 4,1 prosents lønnsøkning er ikke avgjørende for vår levestandard. Men vi godtar ikke at vi som jobber i offentlig sektor skal henge så langt etter privat sektor, forklarer han.

Streiker for prinsipper

Han har streiket en gang før, i 2000. Da varte streiken i tre-fire uker. Så vidt Bache-Gabrielsen husker, endte det med tvungen lønnsnemd og omtrent samme økonomiske resultat som man gikk ut i streik på.

Hva om det skjer igjen? Er det verdt å streike da?

– Dette handler om mer enn penger, det står om prinsipper, særlig prinsippet om utjamning mellom offentlig og privat sektor. Jeg tenker at det er viktig å få oppmerksomhet rundt det uansett.

Staten ved Rigmor Aasrud mener dere har fått et godt tilbud?

– Med det tilbudet som ble lagt fram ville gapet øke. Jeg stoler mer på våre egne utregninger, sier Bache-Gabrielsen.

Ikke dramatisk foreløpig

Bache-Gabrielsen var ferdig utdannet barnevernpedagog i 1975, og har jobbet i kommunalt, fylkeskommunalt og statlig barnevern i alle år siden. Om utdanningen ikke har gitt den store lønnsgevinsten, har han aldri angret.

– Jeg hoppet av etter et år på jusen, det var riktigere for meg personlig å bli barnevernpedagog.

Regionkontorene i statlig barnevern driver for det meste med administrasjon, drift og oppfølging av tiltak. Konsekvensene av streik er ikke dramatiske, mener streikelederen.

– Når streiken trappes opp og flere ansatte i fagteamene tas ut, kan det bli kritisk for kommuner som trenger hjelp til å plassere barn, finne institusjonsplasser og slikt, sier Bache-Gabrielsen.

Streiker for en kompetent offentlig sektor

Et par kvartaler unna står en gjeng i gule streikevakter utenfor Arbeids- og velferdsdirektoratet. Alle de seks FO-medlemmene som jobber her er tatt ut. Per Inge Langeng, som jobber i styringsenheten for sosiale tjenester, er eneste FO-er her akkurat nå, inntil han får selskap av Anna-Sabina Soggiu fra forbundsledelsen.

Også han er lei av at offentlig sektor henger etter privat. Kompetanse må lønne seg, også i staten, mener Langeng.

– Dette handler om å ivareta en kompetent offentlig sektor.

Langeneg tror streiken kan trekke ut i tid.

– Nå er min informasjon selvsagt partisk. Men slik jeg forstår det, har arbeidsgiver en såpass arrogant tilnærming at jeg tipper streiken kan bli langvarig.

Mer enn penger

Det er AU-medlem Anna-Sabina Soggiu også forberedt på.

– Dette handler om mye mer enn penger. Særlig i kommunesektoren handler det om hele avtalestrukturen. I KS kom vi jo aldri så langt at vi fikk et økonomisk tilbud. Vi er forberedt på å holde trøkket oppe en god stund, sier Soggiu.

Dere er ikke redde for tvungen lønnsnemd?

– Det er alltid en fare. Vi må være nøye med hvem vi tar ut.

Opptrapping over pinse

Streiken trappes opp fra tirsdag.

17 nye FO-ere tas da ut i staten, de fleste av dem i Helsedirektoratet. Totalt tar LO og YS ut nærmere 2000 nye statsansatte om ikke konflikten er løst innen tirsdag. Utenriksdepartementet, Norad og Kriminalomsorgen er blant virksomhetene vil bli hardt rammet.

Også i kommunesektoren går flere ut i streik over pinse. Da får de 137 streikende FO-erne i Molde og Asker følge av ytterligere 82 barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere ut i Kongsberg kommune i Buskerud og i Harstad kommune i Troms.

Totalt er det varslet 16 000 nye streikende i kommunesektoren.

25.05.2012
12:58
16.12.2013 19:18