Veiledningskorps skal forbedre barnevernet
13 barnevernstjenester er plukket ut til å få hjelp av en «ryddegutt». Målet er et bedre barnevern.
13 KOMMUNER FØRST: – Det å motta veiledning er noe alle kan ha nytte av, men vi har måttet prioritere, sier Kjetil Andreas Ostling, assisterende direktør i Bufdir.
Tine Poppe
anne@lomedia.no
Det var over hundre søkere til veilederstillingene som ble utlyst. Nå er direktoratet i ferd med å sende ut kontrakt til de 11 veilederne som har fått tilbud om jobb i 20-60 prosent stilling.
Veilederkorpset som Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) oppretter, er del av kompetansestrategien til Barne- og likestillingsdepartementet for perioden 2018-2024.
Skoleres i april
Felles for veilederne er at de har solid erfaring med ledelse og veiledning fra egen barnevernstjeneste. I april møtes de for første gang til en faglig samling.
Når de er ferdig skolert, skal 13 barnevernstjenester få veiledning og oppfølging. I tillegg til at barnevernet selv har kunnet melde interesse, har fylkesmennene foreslått hvilke av de 295 barnevernstjenestene i landet som skal prioriteres. De har valgt ut barnevernstjenester som har særlige utfordringer.
– Det å motta veiledning er noe alle kan ha nytte av, men vi har måttet prioritere, sier Kjetil Andreas Ostling, assisterende direktør i Bufdir. Han understreker at en ny pulje kommuner får sjansen neste år.
Frivillig tilbud
Ostling understreker at veiledningen er et frivillig tilbud, ikke noe kommunene pålegges.
– Hva slags ting håper dere å rydde opp i?
– Det er verken ett eller tre svar på det. Veilederne skal være med å finne ut hva som er utfordringene i den enkelte barnevernstjeneste og identifisere hva som må endres. Men det er så klart noen problemstillinger som går igjen: Å sikre forsvarlighet i tjenesten, at barn i fosterhjem får tilsyn, at barnevernstjenesten har tiltaksplaner og at de overholder frister, sier Ostling.
– Ikke inn i enkeltsaker
Bufdirs nye monitor på nett har nyttig informasjon om barnevernstjenestene. Informasjon herfra skal brukes til å se på hva som kan bli bedre.
– Hensikten er ikke at veiledere skal gå inn i enkeltsaker og rette opp eventuelle saksbehandlingsfeil. Samtidig kan utfordringer i enkeltsaker være tegn på behov for å få på plass eller ta i bruk rutiner, forklarer Ostling.
At en barnevernstjeneste har utfordringer kan skyldes flere årsaker, poengterer han:
– Det kan handle om ledelse, bemanning, sykefravær. Slike ting vil også veilederne ta opp.
Hvilke 13 barnevernstjenester som er først ut til å motta veiledning er ennå ikke klart.
– Vi venter på å få returnert avtalene underskrevet fra kommunene før vi kan offentliggjøre navnene på kommunene. Vi mangler fortsatt noen av disse avtalene, sier Anders Sunde, sjef i Bufdirs seksjon for kompetanseheving.
Flere saker
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Traumebehandlinga hjalp ham ut av rusen. Nå kan den være i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland