Pengespillet er i gang
Statsbudsjettet kommer på torsdag. Les her hvor FO må bruke kreftene sine utover høsten.
Sissel M. Rasmussen
edv@lomedia.no
Mimmi Kvisvik, Fellesorganisasjonens leder, har seks forventninger før torsdagen, når regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett 2018:
Eirik Dahl Viggen
• Utviklingshemmedes levekår må bedres
Regjeringen må nå følge opp den offentlige utredningen om utviklingshemmedes levekår som kom i fjor: NOU 2016:17 "På lik linje - Åtte løft for å realisere grunnleggende rettigheter for personer med utviklingshemming"
Tjenestene sliter fortsatt med for lav bemanning, tynnspredd kompetanse og manglende helhet, ifølge FO. Framfor alt trengs flere vernepleiere, mener Kvisvik.
– Kommunene søker om dispensasjon fra kompetansekravene i 80 prosent av tilfellene hvor tvang og makt brukes. Det er ikke et omfang du ser noen andre steder i velferdsstaten. Det betyr at regjeringen har ansvar for å satse særskilt på denne gruppa nå, sier Kvisvik.
Eirik Dahl Viggen
• Varig tilrettelagt arbeid (VTA) må økes med 500 plasser årlig
Ifølge Arbeidsforskningsinstituttet trenges 1500 plasser innen ordningen Varig tilrettelagt arbeid. FO krever 2000, fordelt på en økning med 500 per år gjennom stortingsperioden. Det er betydelig mer enn hva regjeringen har signalisert at den vil satse på.
Kvisvik er skeptisk til regjeringens planlagte forsøk med å overføre ansvar for VTA til kommunene. Det er i dag en statlig ordning.
Johannessen, Sara
• Barnevernet i kommunene må få flere hundre nye stillinger
Da regjeringen Solberg overtok regjeringskvartalet i 2013, ble foregående regjerings barnevernsløft innen kort tid avsluttet.
Barnevernstjenestene må igjen styrkes med øremerkede midler, mener Kvisvik.
– Vi må få ned antallet saker per saksbehandler. Ingen kan sitte med 40 saker, slik vi hører om i enkelte tilfeller. FO vil ha et tak på 15 saker.
Ifølge Kvisvik kan en saksbehandler for hver enkelt sak få opptil 20 personer å forholde seg til, inkludert familiemedlemmer, helsetjeneste, psykologisk pedagogisk tjeneste, skole. Med 40 saker betyr det 800 mennesker.
– Hvilken annen tjeneste hadde man akseptert det for? spør FO-lederen.
Sommeren 2015 viste FO sin spørreundersøkelse blant ansatte i barnevernstjenestene at 80 prosent mente de hadde en så stor saksmengde at de ikke var i stand til å gjøre en god nok jobb. Flere meldte at de går med konstant dårlig samvittighet.
Eirik Dahl Viggen
• Enslige mindreårige asylsøkere opp til 18 år må under barnevernet
Barn og ungdommer som søker asyl alene i Norge skal være barnevernets ansvar, mener FO. I dag gjelder dette bare det mindretallet som ennå ikke har fylt 15 år. De i alder 15-18 år faller nå inn under Utlendingsdirektoratet, sammen med voksne asylsøkere.
Kvisvik er også bekymret for alle som risikerer hjemsendelse på 18-årsdagen.
– Vi kan ikke sende unge på dør, til en usikker framtid i Europa, eller til land som Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise til.
colourbox.com
• Bostøtte må ta hensyn til endringen av uføretrygden
Fra 2015 ble uføretrygd skattepliktig på samme måte som lønn. Dermed forsvant både lavere trygdeavgift, særfradrag og reglene om begrenset skatt for uføre.
Det betyr at man mister bostøtte fra Husbanken dersom uføretrygden før skatt overstiger et visst nivå – Uavhengig av hva du faktisk har å rutte med etter skatt. Dette er dypt urettferdig, mener Mimmi Kvisvik.
– Endringene har rammet noen av de mest utsatte i samfunnet, sier FO-lederen.
Eirik Dahl Viggen
• Sosionomutdanningen må påkostes
Sosionomutdanningen er i dag en billig utdanning for staten. Utdanningen er innplassert på det som kalles trinn F i finansieringssystemet. FO vil ha den opp på trinn E.
I så fall må staten subsidiere sosionomstudiet på nivå med utdanningene innen sykepleie, barnevernpedagogikk og vernepleie.
– Sosionomene skal jobbe med noen av de mest komplekse sakene. Da trenger de en utdanning hvor det investeres like mye som i øvrige yrker i velferdsstaten, sier Kvisvik.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad