JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FÅR PRIS: Konstantinoa Mitragas og Efi Latsoudi.

FÅR PRIS: Konstantinoa Mitragas og Efi Latsoudi.

UNHCR

Nansenpris til greske ildsjeler

Frivillige hjelpearbeidere på Lesvos har tatt imot et stort antall flyktninger som det offisielle apparatet ikke klarte å hjelpe. Nå blir to av dem hedret av FNs høykommissær for flyktninger UNHCR.
06.09.2016
09:00
21.08.2023 17:14

mia.paulsen@lomedia.no

«Både the Hellenic Rescue Team og Efi Latsoudi nektet å stå og se på den dramatiske humanitære situasjonen som utspilte seg på kysten deres, og fortjener fullt ut Nansens flyktningepris», skriver UNHCR.

Prisen deles ut i Geneve i samarbeid med den norske regjering, Flyktninghjelpen og kantonen Geneve 3. oktober.

Samarbeidet med ordføreren

Efi Latsoudi er fra Athen, men kom til Lesvos i 2001. En stadig økende strøm av flyktninger i desperate situasjoner fikk henne til å handle. I 2013 fikk hun ordføreren i Mytilini til å åpne en tidligere sommerleir for barn. Det ble landsbyen PIKPA, som er helt og fullt drevet av frivillige. De gir støtte, husrom, medisinsk hjelp og skole til de mest sårbare flyktningene.

– Ett av Europas ansikter er meget humant, det er forbløffende, og det kan skape mirakler, sier Latsoudi til UNHCR.

Da Fontene besøkte PIKPA i fjor, traff vi flere familier i desperat nød, blant annet en kvinne med fem barn. Den ene hadde utviklingshemning. Hennes mann var fortsatt i Syria, hvor familien kom fra.

Utilstrekkelig apparat

Lesvos mottok om lag 500 000 flyktninger i fjor. I oktober 2015 kom det 10 000 pr. dag, og det offisielle apparatet var ikke rustet til oppgaven.

Konstantinos Mitragas får prisen på vegne av Hellenic Rescue Team (HRT), hvor 2000 frivillige redder flyktninger både på havet og i de greske fjellene. I 2015 måtte de tidvis jobbe 24 timers dager. I løpet av 2015 gjennomførte de 1035 redningsoperasjoner. De reddet 2500 liv og hjalp mer enn 7000 mennesker i trygghet. Mitragas kommer fra Thessaloniki på det greske fastlandet.

– Planeten kommer til å oppleve vanskeligheter i framtida, og da gjelder det å stå sammen og redde liv, sier han ifølge UNHCR.

06.09.2016
09:00
21.08.2023 17:14