Kommer nært innpå opplevelsene:
Musikk som gjør deg til en bedre sosialarbeider
Hilde Fiva Buzungu, stipendiat ved høgskolen i Oslo og Akershus, mener at musikk gir en forståelse for sosialfaglige problemstillinger som lærebøkene ikke gir. Hun har fått innblikk i mye gjennom tekstene til et av hennes favorittband, rap- duoen Karpe Diem.
FORTELLER OM LIVET: Med sangtekstene sine gir Karpe Diem et innblikk i temaer som rasisme, utenforskap, oppdragervold og generasjonskonflikt. Foto:
Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå
Saken oppsummert
jbr@lomedia
– Musikk tar et standpunkt med hud og hår. Den er subjektiv og skal ikke være nøytral, sier Buzungu.
Hun tror disse egenskapene ved musikken kan gjøre sosialarbeidere bedre i jobben sin. Gjennom musikken mener hun at man får komme nært innpå noens opplevelser på en måte som lærerboksjangeren ikke kan.
– Det kan være vanskelig for en lærebok å forklare akkurat hva kjærlighet er, mens dette er et virkelig kjærkomment tema for musikken, forteller hun.
Siden sosialarbeidere jobber med mennesker, tror Buzungu at de vil ha nytte av den ekstra dimensjonen og forståelsen musikken kan gi. Hun understreker at denne ekstra dimensjonen må komme i tillegg til lærebøkene.
NY INNSIKT: Hilde Fiva Buzungu sier hun får et innblikk i opplevd rasisme, oppdragervold og generasjonskonflikter i tekstene til Karpe Diem.
Jathushiga Bridget Rajah
Her er to av Buzungus favorittlåter fra Karpe diem
1. Sakte film
Broren min i sak for å se et barn
Som han har med en dame han hadde skilt seg fra
En svart mann mot en hvit chick, kompis
De ser på meg som et dyr der, kompis
Buzungus kommentar: Hvem er vel i tvil om at rasismen er reell etter å ha hørt denne sangen? Det er til å gråte blod av.
2. Påfugl
Men lillebror er påfugl (...)
Jeg pleide å prøve å lage midtskill ut av krøllene med voks
Han gjord det samme i fjor
Buzungus kommentar: Et sterkt uttrykk for en allestedsnærværende og internalisert rasisme som jeg ser blant mange ikke- hvite barn og unge i Norge i dag.
Å forstå andres erfaringer
Når lærebøkene skal forklare rasisme, skriver de i følge Buzungu om rasisme som noe et mindretall utøver mot innvandrere. Når rasisme framstilles på denne måten, blir det ikke noe flertallet av den norske befolkningen føler de trenger å forholde seg til. Dette bør sosialarbeidere være oppmerksom på.
– Saksbehandlere i barnevernet bør forstå at mange av barna de kommer i kontakt med, opplever rasisme gjennom hele sin oppvekst. Dette gjelder også i andre felt innen sosialt arbeid, for den saks skyld, legger Buzungu til.
Hun peker også på hvordan innvandrerbarn- og ungdom kan oppleve problemstillinger rundt generasjonskonflikt og oppdragervold som sosialarbeidere bør kunne noe om.
– Det musikken gjør, er å bringe oss nærmere opplevelser slik de ser ut med blikket til dem som selv har opplevd slikt. Det kan bringe oss nærmere til å forstå noe man selv ikke lever i, sier hun.
– Vil all musikk fungere slikt?
– Nei, selvsagt ikke. For min egen del er sangtekstene til Karpe Diem en soleklar favoritt når det gjelder perspektiver som er nyttige i barnevernsarbeid i dagens Norge. Så det handler om å finne musikken som kan gi oss den tilleggsdimensjonen vi selv mangler og har behov for, sier Buzungu.
Flere saker
Ina Libak skriver om barnet i magen i boka hun og Sigbjørn Johnsen har skrevet sammen. Nå må den tre måneder gamle babyen bli med dit mamma skal.
Hanna Skotheim
Verden blir bedre hvis yngre og eldre snakker mer sammen, tror de
Hanna Skotheim
– Når jeg føler at det er litt dritt på jobb, kan jeg se bort på kortet og tenke at det er verdt det
Monica Skogvold er FO tillitsvalgt og barnekoordinator i Lillestrøm kommune.
Hanna Skotheim
Vernepleier gjør jobben andre tjenester skal gjøre: – Det er ikke i tråd med intensjonen
FERDIG: Sofie Melin er en av flere som mister jobben når boligprosjektet Bybo i Oslo legges ned.
Hennika Lillo-Stenberg
Oslos innsparingsjakt koster Sofie jobben, og 50 brukere mister hjemmene sine
Marte Dahl Toft i Utekontakten oppsøker unge gutter på gata, ved skoler, på idrettsarenaer.
Anne M. Odland
– Fotballen gjorde at jeg ikke ble oppfattet som «Marte fra kommunen»
Johanne Rogndal bærer fortsatt med seg sporene etter årene på ungdomsinstitusjon. I dag er hun psykolog og veileder for ansatte på barnevernsinstitusjoner.
Hanna Skotheim