Kunsten å lage god jul på barnehjem
Hvordan lage jul for barn med dårlige juleminner? Vi spurte miljøterapeutene på Heggeli barnehjem.
LAGER JUL: Miljøterapeut Morten Haugland skal ha fri på julaften, men er med å forberede jul på barnehjemmet.
Anne Myklebust Odland
anne@lomedia.no
På Heggeli barnehjem i Oslo er oppgaven til miljøterapeutene å lage god jul for barn som har dårlige eller ingen minner om julefeiring. Barna som bor hos dem har flyttet mange ganger. De kommer ofte fra sprukne fosterhjem eller beredskapshjem. De bor vanligvis ett til to år på barnehjemmet før de flyttes til nye hjem i Heggelis egne familiebaser. Ingen av de fire barna som skal feire jul på barnehjemmet i år har tidligere feiret jul på Heggeli.
– Desember er en krevende tid på barnehjemmet. Førjulstiden setter i gang reaksjoner hos barna, sier miljøterapeut og barnevernspedagog Morten Haugland.
JULESTEMNING: Fire barn og tre voksne skal feire jul sammen på Heggeli i år. Miljøterpaeut Morten Haugland og husmor Sara Utnem gjør i stand jul.
Anne Myklebust Odland
Øver på å ha jul
Miljøterapeuten ser at noen av barna blir mer urolige i kroppen i desember og at de er redde for å bli skuffet igjen. De trenger lang tid på å bli trygge på at de skal få gaver i jula og at de skal ha det fint sammen.
– Vi prøver å møte de vonde følelsene de får rundt jul. Vi jobber for å få dem til stole på at det blir ordentlig jul hos oss, sier Haugland.
KRANS OG GENSER: På Heggeli barnehjem har de forberedt jul siden midten av november.
Anne Myklebust Odland
Han forbereder barnehjemsjul for åttende gang.
Ute på trappa er lyktene tent og kransen henger på døra. Akebrettene står inntil husveggen, for det akes nesten hver dag. Inne er det rød duk og røkelse, nisser og julestjerner. Og det bakes masse.
– Jula har vært i gang hos oss siden midten av november. Det er fint å starte tidlig. Vi øver på å ha jul i god tid før den kommer, sier Sara Utnem, som er husmor og husøkonom på barnehjemmet.
MOR I HUSET: Sara Utnem er husmor på barnehjemmet. Hun legger til rette for kos og hygge, bestiller mat og setter opp meny.
Anne Myklebust Odland
Vet ikke hva jul er
Anna (12) og Rakel (10) skal feire jul på barnehjemmet for første gang. De har bodd på Heggeli under ett år. De har ingen spesielle minner om jul. Anna sier jul er kjedelig, Rakel sier at hun gleder seg.
– Vi skal få gaver. Nissen har vært her og hentet ønskelistene våre, sier Rakel.
Hun forteller at hun vil dra av ham skjegget når han kommer.
– Jeg ønsker meg slim! Og Iphone 6 og keyboard, sier Anna.
FØRSTE JUL: Anna og Rakel skal feire jul på barnehjemmet for første gang.
Anne Myklebust Odland
– Bu! Min første jul var hos en fosterfamilie jeg ikke likte, sier Rakel.
Miljøterapeuten forteller at de fleste barna som kommer til barnehjemmet ikke har noen gode opplevelser fra jul. Foreldre har vært fulle, de har verken hatt juletre eller julemat. Noen har aldri pyntet seg, og enkelte barn har måttet se på at halvsøsken har fått gaver, men ikke de selv.
– Noen sier at de ikke liker jul, at nissen er stygg, eller at de aldri har fått noe de ønsker seg. Vi ønsker å ha tydelige tradisjoner her på barnehjemmet og forbereder barna på hva vi gjør til jul. Da blir de trygge på hva som skal skje, sier Haugland.
FEM BARN: Det bor fem barn på barnehjemmet. Ett av dem skal feire jul med egen familie.
Anne Myklebust Odland
Henter frem det beste
De ansatte på barnehjemmet har hentet frem det beste fra egne barndomsjuler. De snakker mye om tradisjonene de selv er vokst opp med og hva av det de vil bringe videre. De vil fylle huset med ro, aktiviteter og lukten av pinnekjøtt og hjemmebakte rundstykker.
– Det er ikke tilfeldig hvordan julen blir her. Tradisjonene våre er tydelig forankret, sier Haugland.
LYS OG VARME: Morten Haugland ønsker å lage en ordentlig jul for barna på Heggeli barnehjem.
Anne Myklebust Odland
Lillejulaften pyntes treet, og dukene strykes. På julaften finner barna julestrømpe på rommet sitt med juleblad og godteri. Dagen startes med lang frokost, og alle får åpne en pakke.
– Vi går alltid ut en tur og leker på formiddagen før vi spiser julegrøt. Og så pynter vi oss sammen, og mennene stryker skjortene sine. Vi gjør et poeng ut av det, for mange har ikke vært vant til å pynte seg. I fjor hadde vi faktisk også fotbad, sier Haugland og ler.
Pinnekjøtt og gavebonanza
Julemiddagen holdes i stua med fine glass. I år blir det pinnekjøtt med pølser og medisterkaker.
ADVENT: Barna har fått være med å bestemme type kalender. De er låst inne på kontoret og legges frem i stua hver morgen.
Anne Myklebust Odland
– Julegavene kan være en prøvelse, vi er forberedt på sinne og utbrudd. Men det mangler ikke på gaver! Private givere, biologisk nettverk og stiftelser og fond gir oss gaver, så det er gavebonanza her. Men barna har aldri blitt skjemmet bort, så jeg synes det er fint at de kan oppleve det, sier Haugland.
Han husker spesielt en jul da de hadde en 14 år gammel gutt som gruet seg til å ta imot gaver. Gutten foreslo selv at han heller kunne være nisse og dele ut gaver. Han klatret opp på verandaen, kom inn i stua og var veldig blid da han delte ut gavene, forteller Haugland. Etterpå tok gutten selv imot gaver.
– Det tror jeg var resultat av langsiktig relasjonsarbeid. Mange er redde for nære relasjoner og alt vi har lyst å gi. Han viste oss at vi er til å stole på, han våget å tørre å tro på noe godt, og han tok imot, sier Haugland.
Ett barn skal til familie
Ett barn på barnehjemmet skal hjem til familien sin til jul. Slikt samvær er avklart med barnevernstjenesten og fylkesnemnda.
– Skulle du ønske alle barna fikk feire jul med familiene sine heller enn å være her?
– Selvfølgelig skulle man ønsket seg at barna kunne fått gode juler med foreldrene og familiene sine, men her hos oss er det flest barn som ikke skal flyttes hjem. De er plassert under strenge paragrafer, og da tenker vi annerledes.
Det hadde vært lett å jobbe på barnehjem uten barn i jula, synes miljøterapeuten. Men det er ikke det han ønsker seg. Isteden oppbemanner de.
– Vi vil løse de utfordrende situasjonene godt. Vi har lyst å ha dem her i det som er hjemmet deres nå. Vi vil at de skal oppleve jul hos oss. Man ville jo ikke sendt bort egne barn på julaften.
HVA ER JUL? Mange av barna på barnehjemmet har ingen minner om en god jul.
Anne Myklebust Odland
Heggeli barnehjem forsøker også å jobbe godt med de biologiske foreldrene. De holder et eget julebord for foreldrene. Haugland sier det er viktig for barna å vite at foreldrene blir tatt vare på. Han har også gjort seg noen tanker om hvorfor noen barn sier de vil hjem til jul.
– De vil ha gode foreldre. Omsorgen de opplever på barnehjemmet, skulle de hatt hjemme. Det skaper også savn. De lurer på hvorfor var det ikke sånn hos de jeg vil ha det sånn med?
– Hvordan er det for dere voksne å feire jul her?
– Det er veldig fint. Det er dumt å være borte fra egen familie og egne barn, men så får vi gitt den gode julestemningen til andre som trenger det, sier Haugland.
PYNTER: De ansatte på barnehjemmet tar frem det beste fra egen barndom, når de gjør i stand jul på barnehjemmet.
Anne Myklebust Odland
Jeg vil at barna på barnehjemmet skal oppleve en ordentlig fin jul
Morten Haugland
Heggeli barnehjem og familiebaser
Privat barnevernsinstitusjon
Drives av Kirkens Bymisjon
Har plass til fem barn 2-12 år
Tar imot barn som barnevernet har overtatt omsorgen for eller barn som trenger midlertidig plassering eller hjelpetiltak
Fungerer som beredskap for familiebaser tilknyttet institusjonen
Tilbyr foreldrestøtte, et månedlig tilbud til foreldre som har barn i fosterhjem eller på institusjon
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad
Hva kan du gjøre med feriedagene du har til overs ved nyttår?
Heggeli barnehjem og familiebaser
Privat barnevernsinstitusjon
Drives av Kirkens Bymisjon
Har plass til fem barn 2-12 år
Tar imot barn som barnevernet har overtatt omsorgen for eller barn som trenger midlertidig plassering eller hjelpetiltak
Fungerer som beredskap for familiebaser tilknyttet institusjonen
Tilbyr foreldrestøtte, et månedlig tilbud til foreldre som har barn i fosterhjem eller på institusjon