Forandringsfabrikken:
Jakter på kjærligheten i ny barnevernslov
I dag mottar Solveig Horne en utredning om enklere barnevernslov. Barna selv håper deres forslag blir tatt til følge.
SPENTE: Forandringsfabrikkens leder Marit Sanner og BarnevernProffene Anika og Alexander er svært spente på hva Solveig Horne legger fram slags lov torsdag morgen.
Hans Henrik Torgersen
hans.henrik.torgersen@lomedia.no
– Kjærlighet må på plass i den nye loven, krever BarnevernsProffene, som sammen med Forandringsfabrikken la fram sitt alternative forslag til ny lov i 2015.
BarnevernsProffene, som består av barn og unge som har førstehåndserfaring med barnevern, har gjennom et omfattende arbeid lagt fram sine nøkkelpunkter for en ny lov. Nå er det spente på hva som er med når den nye loven legges fram.
– Jeg har veldig høye forventninger til innholdet i loven. Stortingspolitikerne vi har snakket med har lovet å ta inn våre forslag, og jeg føler vi er et stort lag som står bak vårt utkast, sier Alexander, en av proffene i Forandringsfabrikken.
Barnet som hovedperson
Han har selv opplevd barnevernet på nært hold, og mener det er mye som bør gjøres.
– En av de viktigste tingene er trygg foreldreinformasjon. I dag er det en automatikk i at all informasjon meldes til foreldrene. Det mener vi ofte kan føre til utrygge situasjoner for barnet. Derfor er det viktig at kontaktpersonen i barnevernet først og fremst forholder seg til barnet, sier han.
Anika har også hatt utstrakt kontakt med barnevernet gjennom oppveksten. Møtet med Forandringsfabrikken og påvirkningsarbeid har betydd mye for henne.
– Etter at jeg ble BarnevernsProff her, har jeg kunnet stå opp om morgenen og føle at livet ikke er så håpløst. Det har gitt meg en stemme i samfunnet, og det har vært utrolig viktig for meg og mitt liv. Den viktigste endringen må være at barnet skal være hovedsamarbeidspartner for barnevernet. Ikke foreldrene, sier hun.
Leder for Forandringsfabrikken, Marit Sanner, mener det viktigste er barns medvirkning.
– Barnet må få retten til å bestemme over eget liv, og bli hørt på ordentlig. Hvis det skal settes inn hjelpetiltak, så må man snakke med barnet, sier hun.
Forandringsfabrikken
Stiftelse med ideelt formål.
Presenterer kunnskap og erfaringer fra barn og unge gjennom foredrag, rådgiving og kurs.
Inviterer barn og unge som er i hjelpesystemene med som «proffer», fordi de har kunnskap, erfaring og gode råd.
Dette vil Barneverns-Proffene og Forandrings-fabrikken
I 2015 overleverte BarnevernsProffene sitt forslag til ny barnevernslov. Dokumentet er langt, men de har klart å trekke ut fem punkter som er spesielt viktige.
Medbestemmelse:
Barnevernet må sikre at barn får tillit til barnevernet gjennom å samarbeide med barnet og la barnet være med på å bestemme – og å møte barnet med åpenhet, ydmykhet og kjærlighet.
Kjærlighet:
Barnevernsarbeidere bryr seg og har et varmt og åpent kroppsspråk, varme øyne og en stemme og ord som gjør at barn kan oppleve trygghet.
Rett til trygghetsperson:
Alle barn må få tilbud om å ha med en trygghetsperson i kontakten med barnevernet. Trygghetspersonen må være over 18 år. Barnet må selv kunne velge hvem denne personen skal være, men det kan ikke være foreldre eller personer som kan være til skade for barnet.
Foreldrenes rett til innsyn:
Barn må i all kontakt med barnevernet få informasjon om at foreldrene som utgangspunkt har krav på å vite det barnet forteller. Barn må alltid spørres om det er noe av det de har fortalt som det ikke vil at foreldrene skal få vite. Barnevernet kan da bestemme at denne informasjonen ikke skal gis til foreldrene. Barn må kunne fortelle til barnevernet uten at foreldrene automatisk har innsynsrett. Når informasjonen skal gis videre til foreldrene, må barnet i samarbeid med barnevernet planlegge når informasjonen skal gis og hvem den skal gis av.
Bruk av tvang:
Tvang mot barn og unge skal kun brukes ved stor fare. Et barn eller en ungdom skal ikke kunne tvinges til langvarig behandling.
Barn eller unge kan bare ved alvorlig og gjentatt kriminalitet eller rusmisbruk flyttes med tvang til et ventehjem, familiehjem eller et bofellesskap. Unge som ruser seg må ikke bo sammen med unge som ikke eller i liten grad bruker rus.
Flere saker
Else Kåss Furuseth er en av kjendisene som blir intervjuet i serien A-laget.
Monster
Kan suksesserien A-laget endre folks holdninger?
Marius Ruud startet Gamingkontakten da han var student.
Hanna Skotheim
– Kjemperart at dataspill ikke brukes mer av dem som jobber med barn og unge
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
Forandringsfabrikken
Stiftelse med ideelt formål.
Presenterer kunnskap og erfaringer fra barn og unge gjennom foredrag, rådgiving og kurs.
Inviterer barn og unge som er i hjelpesystemene med som «proffer», fordi de har kunnskap, erfaring og gode råd.