Bergens sparepakke for utviklingshemmede skaper uro
Bergen kommune sparer penger ved å tynne ut bemanningen i boliger for utviklingshemmede. De ansatte er urolige, advarer konserntillitsvalgt Renathe Remes Øen.
FOR FORT: Man er knapt ferdig med én reform før det kommer en ny, sier Renathe Remes Øen.
Otto von Münchow
Saken oppsummert
edv@lomedia.no
Bergen kommune har det siste året smurt arbeidsstokken tynnere utover boligene for utviklingshemmede for å dekke bemanningsbehovet og spare penger.
Vernepleierne i noen av boligene har fått en ny turnus med kortere vakter enn før. Andre har fått hyppigere kveldsvakter. Mange har mistet eller fått redusert tid til overlapping under vaktskifte. De har fått mindre tid til å være med brukerne på fritidsaktiviteter.
– De ansatte har vært gjennom en tung prosess, med kutt og mange endringer. Det skaper uro og frustrasjon, sier konserntillitsvalgt for FO i Bergen kommune, Renathe Remes Øen, til Fontene.
Den nye turnusen betyr også at det blir lite overlapp mellom vakter, mindre tid til debrief. De ansatte mister en buffer, og tjenesten blir mer sårbar, advarer Øen.
– Det betyr ikke at kvaliteten er uforsvarlig. Men kvaliteten reduseres. Det viktigste for oss er at slike endringer skjer i dialog med tillitsvalgte. Det har ikke skjedd i stor nok grad, sier Øen.
Rekruttering viktigst
Bergen har opptil 60 stillinger for vernepleiere stående ledige. Tjenesten må bemannes tilstrekkelig, krever FO.
– Nå må vi sammen med kommunen framsnakke tjenesten for å sikre nyrekruttering, sier Øen.
Øen understreker at FO også er opptatt av effektivitet i tjenestene. Men det må bli slutt på å skjære lengre inn til beinet, advarer hun.
– Vi i FO er opptatt av skjæringspunktet mellom lovens minstekrav og god kvalitet i tjenestene. Det er ikke nok at vi ikke driver uforsvarlig. Vi må også ha med oss livskvalitetsperspektivet. Nå gjelder det å bygge opp tjenestenes omdømme og fylle de mange ledige stillingene.
For stor reformiver
Samtidig med ny turnus har Bergen kommune innført en tillitsreform og en heltidsreform.
Øen advarer mot for høyt tempo.
– Vi har sagt at etatsdirektøren må gå bredt ut og informere om turnuser på en oversiktlig måte slik at ansatte kan bli kjent med ordningene. Istedenfor spisses prosessen, og vi får flere negative tilbakemeldinger fra våre medlemmer, sier Øen.
– De oppfatter det som om de blir tvunget inn i enda en ny reform, istedenfor å se at dette er et tiltak som skaper bedre arbeidsforhold.
Øen innrømmer at 2017 har vært en vanskelig år. Det har vært en effektivisering og reformiver som har gått på bekostning av medlemmene. Samtidig understreker hun at Bergen kommune er en profesjonell organisasjon og FO har aldri vært tettere på beslutningene som nå. Hun opplever at det er en bevegelse i positiv retning.
– Høyt ambisjonsnivå
I februar fikk politisk ledelse i kommunen til dels skarp kritikk fra opposisjonen under en høring i bystyret.
Byråd for helse og omsorg, Rebekka Ljosland, ser i etterkant at timingen av sparetiltakene kunne ha vært bedre.
IKKE IDEELT: Byråd for helse og omsorg, Rebekka Ljosland, ser i etterkant at timingen av sparetiltakene kunne ha vært bedre.
Otto von Münchow
Ljosland peker på at kommunen har hatt et stort merforbruk som bystyret i 2015 ba om måtte bli redusert. På landsbasis er Bergen blant de storkommunene som bruker mest innen feltet. Dersom tjenestene i Bergen hadde ligget på samme nivå som for i Kristiansand, ville Bergen kommune ha kunnet spare 400 millioner kroner.
– Jeg vil si at Bergen har noen av landets beste tjenester, og det skal vi fortsatt ha. Vi har et veldig høyt ambisjonsnivå, sier Ljosland til Fontene.
Mangler boliger
Helsebyråden skryter av sine ansatte og sier at det er dem som gjør kommunens tjenester bra.
– Omstillinger er ofte krevende. Selv om de skaper utfordringer, er de nødvendige. Vi har nå vært gjennom en stor ryddejobb.
Ljosland mener at det fortsatt er et forbedringspotensial. Kommunen må blant annet lykkes med å rekruttere fagfolk, slik Øen påpeker. Den største utfordringen er likevel boliger. Målet er å bygge ett nytt bofellesskap i året i tillegg til å få til samarbeid med private aktører.
– Jeg tror 2018 blir spennende. Vi skal kvitte oss med køen til dagsentrene, bygge flere boliger og levere en viktig plan for mennesker med utviklingshemmede som kommer til å løfte feltet, sier Ljosland.
Flere saker
Ina Libak skriver om barnet i magen i boka hun og Sigbjørn Johnsen har skrevet sammen. Nå må den tre måneder gamle babyen bli med dit mamma skal.
Hanna Skotheim
Verden blir bedre hvis yngre og eldre snakker mer sammen, tror de
Hanna Skotheim
– Når jeg føler at det er litt dritt på jobb, kan jeg se bort på kortet og tenke at det er verdt det
Monica Skogvold er FO tillitsvalgt og barnekoordinator i Lillestrøm kommune.
Hanna Skotheim
Vernepleier gjør jobben andre tjenester skal gjøre: – Det er ikke i tråd med intensjonen
FERDIG: Sofie Melin er en av flere som mister jobben når boligprosjektet Bybo i Oslo legges ned.
Hennika Lillo-Stenberg
Oslos innsparingsjakt koster Sofie jobben, og 50 brukere mister hjemmene sine
Marte Dahl Toft i Utekontakten oppsøker unge gutter på gata, ved skoler, på idrettsarenaer.
Anne M. Odland
– Fotballen gjorde at jeg ikke ble oppfattet som «Marte fra kommunen»
Johanne Rogndal bærer fortsatt med seg sporene etter årene på ungdomsinstitusjon. I dag er hun psykolog og veileder for ansatte på barnevernsinstitusjoner.
Hanna Skotheim