FO bekymret for LOs framtid:
– Nå må LO vise bredde
Fagforbundets krav om to plasser i LO-ledelsen bekymrer FO. – Det er å ikke ta LOs utfordringer på alvor, advarer Kathrine Haugland Martinsen, leder for FO-delegasjonen.
KLARE: FOs delegater på vei til kongressåpning på Folkets Hus mandag formiddag. I front Marianne Solberg Johnsen (t.v.), Mimmi Kvisvik og Kathrine Haugland Martinsen fra forbundsledelsen.
Bjørn A. Grimstad
Saken oppsummert
solfrid.rod@lomedia.no
Dette er kongressen der LO må vise at organisasjonen også er til for utdanningsgruppene, mener FO.
Roger Heimli fra Fagforbundet velges trolig som en av to nestledere når LO-kongressen torsdag denne uka skal velge ny ledelse.
I helga kom et utspill fra Fagforbundet, der de krever to plasser i ledelsen. De lanserer Kristin Sæther, trolig som utfordrer til Renée Rasmussen fra Musikernes fellesorganisasjon (MFO). Rasmussen ble valgt inn på forrige kongress nettopp for å representere utdanningsgruppene.
Vil ha Kvisvik inn i LO
Denne gangen ønsker FO å få inn forbundsleder Mimmi Kvisvik. Fire dager før valget ser det vanskelig ut. Og nyheten om Fagforbundets krav falt ikke i god jord i FOs delegasjon.
– Det vil være et skritt tilbake. Det vil være å ikke ta på alvor de utfordringene LO står overfor, sier delegasjonsleder Kathrine Haugland Martinsen på vei til Folkets hus mandag formiddag.
• Les også: – Skal kjempe for plass i LO-ledelsen
Bakteppet er at ansatte med høgskole- og universitetsutdanning oppfatter LO som profesjonssvak og gammeldags, ifølge en rapport LO selv har fått utarbeidet. Konkurrentene Unio og Akademikerne vokser mer enn tre ganger raskere enn LO. Om LO skal beholde sin posisjon i arbeids- og samfunnsliv, må kongressen ta grep, mener FO.
• Fikk du med deg denne? LO taper terreng i utdanningssamfunnet
Bekymret for LO
FO-leder Mimmi Kvisvik er bekymret for at LO ikke forstår alvoret. «Jeg er bekymret. FO er utålmodig. LO har grunn for å engste seg. Vi kan selvfølgelig leve lenge på over 900 000 medlemmer, men det sikrer ikke framtida. LOs andel av den yrkesaktive befolkningen reduseres år for år», skriver hun i en kommentar i neste Fontene.
Nettopp bredden er LOs styrke, mener Kvisvik.
«Hvis vi ikke klarer å få og beholde arbeidstakere med høyere utdanning, mister vi organisasjonsgrad og bredde. Vi mister representativitet, posisjon og innflytelse som den viktigste hovedorganisasjonen. Andre står klare til å overta. Vil vi det? FO gjør ikke det. Vi ønsker å være i og bidra til et bredt og sterkt LO. Dette er situasjonen samtidig som mange spør oss hva vi har å bestille i dette LO som det er vanskelig å se hvordan ivaretar oss politisk og organisatorisk», skriver hun.
• Skolenes Landsforbund reagerer også på Fagforbundets forslag: – En gavepakke til Unio og Akademikerne
Forberedt på å styrke LO
Vi spør delegasjonsleder Haugland Martinsen om det nå er skjebnetime for FO med tanke på å vise medlemmene at LO er riktig hovedsammenslutning for dem.
– Jeg vil heller si at det er skjebnetime for LO. Det er på tide LO viser bredde, sier hun.
Sammen med resten av FO-delegatene har hun forberedt innlegg for å sette et tydelig FO-preg på LOs politikk.
– Vi gleder oss, og vi er godt forberedt på å styrke LO på våre kjernesaker, sier Haugland Martinsen.
• Se hvem som representerer FO på LO-kongressen: Til LO-kongressen for å løfte utdanningsgruppene
• Les også: Dette kan bli den nye LO-ledelsen
Flere saker
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin
Sjekk hva barnevernslederen i din kommune tjener
Kjell Arne Lie synes ikke hans eget forbund har vært helt tydelige i spørsmålet om masterkrav i barnevernet.
Hanna Skotheim
Han mener forbundet motsier seg selv i debatten om masterkrav
Marius Kristiansen og Kjell Grinden har vært konferansierer på Morodalfestivalen i mange år. Her er de ikledd konferansier-dressene.
Tove Grønli
Marius vant kulturpris: – Verdens beste sidekick
Huthayfa Abusseriya dro til Egypt sammen med mange andre palestinaaktivister. Bildet er tatt i forbindelse med en demonstrasjon foran Stortinget i fjor høst.
Hanna Skotheim