Kragerø sterkt påvirket av dødsfall:
– Medlemmene må bare ta kontakt hvis de trenger å snakke
FO Telemark stiller seg tilgjengelige for medlemmer som trenger noen å snakke med etter at en 59 år gammel omsorgsarbeider døde mens hun var på jobb i Kragerø lørdag kveld.
– Når ting har roet seg litt og vi vet mer, kommer vi til å invitere til et medlemsmøte. Men vi er også avhengige av at medlemmene tar kontakt med oss, sier Oddvar Gran, leder i FO Telemark.
Eirik Dahl Viggen
ines.zander@lomedia.no
– Vi har tatt direkte kontakt med medlemmer som vi vet jobber tett opptil der dette skjedde. De har vi ringt og snakka med, og sagt at vi er her for dem, at vi følger med og er tilgjengelige hvis det er noe de ønsker å snakke om, sier leder i FO Telemark, Oddvar Gran, til Fontene.
– Når ting har roet seg litt og vi vet mer kommer vi til å invitere til et medlemsmøte. Men vi er også avhengige av at medlemmene tar kontakt med oss. Denne saken påvirker denne lille byen mye, fortsetter Gran.
Beboer siktet
Lørdag kveld fikk politiet melding om at en kvinne lå livløs på asfalten ved en bensinstasjon på Kalstad i Kragerø. Nødetatene rykket ut og fant kvinnen sterkt forslått. En lege som tilfeldigvis befant seg i nærheten ga raskt livreddende hjelp, men skadene var så alvorlige at kvinnen døde av dem.
Søndag gikk politiet ut og identifiserte avdøde som 59 år gamle Else Margrete Brynemo, som jobbet som omsorgsarbeider ved den kommunale institusjonen for psykisk utviklingshemmede i nærheten av stedet hun ble funnet.
En 35 år gammel psykisk utviklingshemmet beboer ved institusjonen ble søndag siktet for kroppskrenkelse.
Mannens forsvarer, Bjørn Nærum, sier at de nå venter på å få kartlagt hendelsesforløpet gjennom obduksjonsrapporten og vitneforklaringer. De jobber også for å få avklart om siktede er tilregnelig.
Flere medlemmer
Brynemo var ikke selv medlem i Fellesorganisasjonen, men fylkesleder Gran sier de har minst ett medlem som jobber ved institusjonen.
I tillegg har de om lag 30 medlemmer ansatt i helse- og omsorgstjenesten i Kragerø kommune. Gran sier kommunen selv har tatt godt vare på de ansatte etter dødsfallet.
I etterkant av hendelsen har det kommet fram at en rapport fra Fylkesmannen i Telemark påpekte fem avvik i helse- og omsorgstjenestene til mennesker med utviklingshemming i Kragerø kommune.
– Ikke sammenheng med avvik
Gran ønsker ikke å sette avvikene i sammenheng med den tragiske hendelsen lørdag.
FO skal se nøye på det som er nevnt i rapporten, men de ønsker å avvente til det er tydeligere hva som faktisk skjedde i forkant av dødsfallet.
– Vi har ikke noen grunn til å si at det er noen sammenheng mellom funnene i rapporten fra fylkesmannen og det som skjedde på lørdag, har rådmann Inger Lysa uttalt til NRK.
Kragerø-ordfører Jone Blikra sier til kanalen at det ikke er noe som tyder på at kommunens tjeneste har vært kritikkverdig.
Flere saker
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat