– Varslere må ikke bli sett på som en plage som skal knebles

– FO Nordland kommer til å være knallharde på at Bodø følger rutinene for å ivareta varslere, sier fylkesleder Mona Nilsen.

Hver dag i Athen en kamp

Papirløse Elena (14) bor i en okkupert bygård i Athen sammen med mor og søster. Hun savner et normalt liv.

Uten personnummer har Mesheal ingen framtid

Familien Ahmed drømte om å bo i et trygt land. Valget falt på Norge. I syv år har den palestinske familien bodd i Ytre Arna i Bergen. De er asylsøkere som ikke får bli i Norge, men de har ikke et land å reise hjem til. De er «fanget» i et av verdens rikeste land.

Senter for papirløse lar vente på seg

To år etter LO-kongressens vedtak om å jobbe for opprettelse av et informasjonssenter for papirløse, er senteret fortsatt ikke på plass.

Her får papirløse helsehjelp

Papirløse får hjelp til å takle hverdagen på Helsesenteret for papirløse migranter i Oslo.

– Maktbruken har økt

Tvang og maktbruk overfor utviklingshemmede har økt, det skyldes ikke kun bedre registrering, sier leder Jens Petter Gitlesen i NFU.

Langdistanseløpet

Da Stine Sofie ble funnet voldtatt og drept i Baneheia, lurte klassekameratene på om hun var dekket av blader eller greiner. Eller kanskje kongler? En venninne spurte om hun kunne få russekortene hennes. Hun trengte dem vel ikke nå som hun var død?

Hellas skyver rasismen tilbake

Grekerne har tatt til motmæle mot rasismen. På tross av at tallet på flyktninger er økende, er rasisme ikke lenger like akseptert som før, sier Mohammad Younos, som leder Greek Refugee Forum (GRF).

Varslingssak ryster Bodø

Krisesenteret krever granskning av barnevernstjenesten. – Varsleren skal få all nødvendig bistand fra FO, melder hovedtillitsvalgt Anders Eivik.

Fontene forskning er på nett

Norges tyngste fagtidsskrift om helse- og sosialfaglig forskning inntar mobilen.

Hillestad: – Barnevernet har en umulig dobbeltrolle

Barnevernet i kommunene må deles i to; et hjelpesystem og et myndighetsbarnevern, fastslår menneskerettsrådgiver Gro Hillestad. FO mener en slik modell må utredes.

Harde anbud truer barnevernets minste

– Jeg føler meg truet av barnevernkonsernene. De kjøper opp og kjøper opp. De tar omtrent hele kaka. Det sier sosionom Odd Arne Moen, som driver RUFS barnevern med 30 årsverk i Rena og Ålesund.

Ny bok: –Velferdsprofitørene tjener rått på skattepengene våre

Velferdsbransjen tilbyr stabile inntekter, liten kapitalinnsats og forutsigbar profitt. Derfor ønsker tunge investeringsselskaper - såkalte oppkjøpsfond - å eie både skoler, barnehager, sykehus og sykehjem. De har hendene sine dypt nede i slunkne kommunekasser rundt om i Norges land.

Amin vil hjem til Ål

Fra klasserommet på Ål i Hallingdal og drømmen om maskin og mek.-linja til sultne dager alene i Athens bakgater. 16-årige Amin Rahimi holder fast ved drømmen. Han vil tilbake til Ål.

Tvangsbruk som registreres er femdoblet på 15 år

Vernepleier Bernt Tore Lunden: – Det er et sunnhetstegn. Vi har gjort kvantesprang siden 1990-tallet.

Dan Eliassens fem siste dager

De to siste årene har 17 mennesker tatt selvmord i fengsel. En av dem var 21 år gamle Dan Eliassen.

Medleverturnus kan bli kjent ulovlig

Efta-domstolen behandler nå saken om medleverturnusen ved Fossumkollektivet. De skriftlige innspillene ser ut til å være sammenfallende med LOs syn.

Forsker: – Mange tiår unna likelønn

Hvis likelønn betyr samme gjennomsnittslønn for kvinner og menn, kommer det til å ta mange tiår, sier Erling Barth. På oppdrag fra regjeringen utredet han og kolleger hvordan vi lå an med likelønn i forkant av årets lønnsoppgjør.

Tillitsvalgte som hever stemmen: 29 prosent får gjennomslag

Ytringsfriheten i kommunene er begrenset. Bare 29 prosent av FOs hovedtillitsvalgte som har sagt ifra om kritikkverdige forhold mener det hadde positiv effekt.– Kritikk er en vanskelig sak. Du bør være hardhudet og sterk i hodeskallen. Jeg vil ikke anbefale det på generelt grunnlag, sier Pål Harald Andreassen.

Haukeland reduserte tvangsbruken med 90 prosent

Barneposten på Haukeland sykehus kvittet seg med husreglene og trakk foreldrene inn som grunnlag for all behandling. Nå møter de utagerende atferd på en helt annen måte, i tråd med moderne traumeforståelse.

Drammen er flyktningmester

Drammen får Bosettingsprisen. – Vi er passe urbane, med nok innvandrere til at det ikke er så uvanlig. De som bosetter seg her, flytter sjelden, sier barnevernpedagog Gudmund Rype.

FO: – Styrk familievernet istedenfor å endre loven

– Samvær er en rettighet barnet skal ha, ikke foreldrene, sier FO-leder Mimmi Kvisvik. Hun mener foreldrene trenger hjelp til å lage den nye familiestrukturen etter en skilsmisse.

Grekerne demonstrerer mot kutt

En svekket fagbevegelse møtte 1. mai i Athen med krystallklare krav om slutt på kuttpolitikken og motstand mot troikaen.

8 timers arbeid – 8 timers fritid – 8 timers hvile

FO-leder Mimmi Kvisvik viste til en stolt historisk hendelse i hjembyen da hun var tilbake for å holde 1. mai-tale. På denne dagen i 1918 bestemte Hydro-arbeiderne i Notodden seg for å jobbe åtte timers dag.

Aleris og Manifest kjemper om sannheten i privat barnevern

Ida Søraunet Wangberg, forfatter hos Forlaget Manifest, reagerer på beskyldningene fra Aleris-direktør Erik Sandøy om ensidig og feilaktig faktabruk.

FO: – Et godt oppgjør med likelønnsprofil

Det er FO-leder Mimmi Kvisviks dom over årets mellomoppgjør for kommuneansatte. Viktige føringer for neste års hovedoppgjør er også sikret, mener hun.

Private står klare til å overta barnevernplassene

Aleris Ungplan & BOI-direktør Erik Sandøy, tror private selskaper innen få år kan overta driften av alle barneverninstitusjoner.

Næringslivstopp ny leder for barnevernsbarna

Opptatt av barnevern? Merk deg navnet Martin Sansri Andersen. Han er ny leder i Landsforeningen for barnevernsbarn og har ikke tenkt å la politikere, fagfolk og byråkrater glemme hva det egentlig handler om: Barnets beste!

Vernepleiere oppfordrer til dugnad for utviklingshemmede i Nepal

Vernepleierstudenter som nylig hadde praksis i Nepal samler inn penger for å hjelpe utviklingshemmede etter jordskjelvet. – De er allerede en underprivilegert gruppe og står ikke først i køen nå når så utrolig mange trenger hjelp, sier Nina Therese Aune.

Ny organisasjon i startgropa

En ny fag- og profesjonsorganisasjon for barnevernspedagoger kan se dagens lys før sommeren. YS og Unio er mulige hovedsammenslutninger.

Fra 1. juli er det frislipp for midlertidige ansettelser

Ny arbeidsmiljølov vil gjelde fra 1. juli.

– Må sikres lønnsvekst

Mellomoppgjøret er i gang. – Vi skal vise ansvarlighet, men kommuneansatte må sikres en lønnsvekst på linje med det som ble oppnådd i frontfagene, sier forhandlingsleder for LO Kommune, Mette Nord.

Flere vil bli velferdsvitere

Det er bare en velferdsviterutdanning igjen. Til gjengjeld har den 86 prosent flere søkere i år enn i fjor.

Vernepleier øker mest i popularitet

Nesten 500 flere enn i fjor har vernepleier som førstevalg. Det er en økning på 21 prosent.

Gunn og Guri og soldatene

Norge er ikke i krig. Derfor sendes skadde soldater til Navs egen spesialstyrke.

Facebook
Siste fagartikkel

Profesjonell autonomi og dømmekraft under press

Styringsideologien i helsevesenet sammen med en biomedisinsk dominans fører til dilemmaer og motsetninger i den kliniske hverdagen. Faglige verdier står på spill for fagfolk som skal utøve forsvarlige tjenester i tråd med helsepolitiske intensjoner og mål.

Fontene i PDF-format

Klikk på forsiden for å lese hele bladet

Eldre utgaver av Fontene finner du ved å klikke på kalenderikonet øverst på siden.

Fontene forskning i PDF-format

Klikk på forsiden for å lese hele bladet

Eldre utgaver av Fontene forskning finner du ved å klikke på kalenderikonet øverst på siden.


Se også: Forfatterveiledning og fagredaksjon

Ledige stillinger

Psykolog/ psykologspesialist (avdelingsleder) og Terapeut/Psykolog

Blå Kors Norge - Kompasset Tromsø
Tromsø
02.08.2015

Vernepleier/sykepleier

Vestre Viken HF - Psykiatrisk avdeling, Lier
Lier
03.08.2015

Barnevernleder

Malvik kommune
Malvik
09.08.2015

Sykepleier/vernepleier

Nøstret Bo- og Omsorgsenter
Hole
16.08.2015

Sosionom - KSF sosionomtjenesten

Nordlandssykehuset HF
Bodø
19.08.2015

Klinisk psykolog

Behandlingssenteret Små Enheter
Oslo
01.09.2015

Fylkessekretær

FO Aust-Agder
Arendal/Kristiansand
01.10.2015
Se alle stillingsannonser »